П

П'ять куль у лежачого. Справи Майдану: суди по вбивствам і пораненням 18-20 лютого та розгону 30 листопада, (огляд засідань 6 червня)

Беркутівці з «чорної роти»; командир роти харківського «Беркута», бійців якої звинувачують у травмуванні протестувальників 18 лютого та екс-керівник управління громадської безпеки МВС Києва, якого судять за керівництво розгоном студентів 30 лютого та побитті журанлістів 1 грудня на Банковій. Суди по цих справах відбулися 6 червня.

За судами слідкувала: Ольга Худецька

Загалом існує близько 50 справ Майдану, по більшості з них відбуваються суди. У гарячі дні може бути до 10 різних засідань, частина з яких це переноси, відводи й інші малоцікаві речі. В огляди ми включаємо найважливіші і найцікавіші епізоди.

Беркутівець кидає каміння у протестувальників

Справа розстрілів на Інститутській 20 лютого

Події: 20 лютого, ранок-день, вул. Інститутська, Майдан Незалежності, майданчик біля Жовтневого палацу. Розстріл протестувальників з вогнепальної зброї.

Обвинувачені: беркутівці Аброськін, Зінченко, Маринченко, Тамтура, Янішевський.

Інкримінують: умисні вбивства протестувальників, перевищення влади, заволодіння зброєю, терористичний акт.

Фабула: Організована група з числа силовиків аби залякати мітингувальників задля припинення акцій протесту здійснила масовий розстріл (теракт) протестувальників. Стріляли на ураження також по пораненим, котрі лежали та людях, які намагались витягнути постраждалих з зони обстрілу.

6 червня у суді давали свідчення двоє поранених. По обох після першого поранення і падіння продовжували стріляти.

Побратими витягують Павла Марчука із зони обстрілу на Інститутській 20-го лютого

Наприклад, перша куля попала Павлу Марчуку у плече. Він упав і коли намагався підвестись у нього вистрілили ще раз і поранили в лікоть. Третя куля потрапила в його побратима Олександра Гуча, що поспішив на допомогу.

Володимир Венчак отримав 6 кульових поранень. Пять куль всадили в нього, коли лежав на землі. Одну з куль лише нещодавно витягли - до цього часу його тіло носило речовий доказ.

Трансляцію засідання від 6 червня 2017 у справі розстрілів на Інститутській дивіться тут

Суд дослідив матеріали по цим потерпілим, а також переглянув відео з місця подій, де вони опізнали себе.

Важливим моментом після цього стало задоволення клопотання слідчих про долучення до справи відео "Висота Жовтневий: 2-е видання. Частина 2", яке є компіляцією з безлічі відео, що синхронізовані по реальному часу і показують події з 8:53 до 11:00 на Майдані Незалежності та вулиці Інститутській.

Це дає змогу побачити, що відбувалось у різних точках в один і той самий момент часу. Відео створили Talionis Group - українська група відеорозслідувачів, щось на зразок Bellingcat. Це відео може стати важливим аргументом у суді проти звинувачених.

Справа Екс-керівника управління громадської безпеки МВС Києва Мариненка: вирішуватимуть, який суд судитиме

Події: 30 листопада - розгін студентського Майдану, 1 грудня - розгін протестувальників на Банковій та поранення журналістів.

Обвинувачений: Екс-керівник управління громадської безпеки МВС Києва Олег Мариненко.

Фабула: Мариненко обвинувачується у тому, що був одним з керівників розгону студентів. На думку слідства, отримав наказ від заступника київського міліцейського главку Федчука, після чого прибув на Майдан і довів до командира "Беркута" наказ та план дій. В подальшому, за даними слідства, був одним з керівників дій силовиків 30 листопада (розгін студентів на Майдані) та 1 грудня (брутальне побиття мирних протестувальників на вулиці Банкова). Поранені сотні протестувальників, у тому числі журналісти.

Беркут бє мирного протестувальника на вулиці Банковій 1 грудня 2013 року

Обвинувачується у низці статей - від незаконного перешкоджання мітингу і журналістам до перевищення влади і службових повноважень.

6 червня мало відбутись підготовче судове засідання у Голосіївському суді. Стандартна процедура наступна. Слідчі порають клопотання про арешт, прослушку і т.п до Печерського суду, бо офіс прокурорів розташований у Печерському районі. Але справи по суті Печерський суд розглядати не може, бо уже виносив рішення по цих справах.

При цьому слідчі мають віддавати розслідувані справи суд по "місцю прописки", тобто у Печерський. В результаті Апеляційний суд "розкидає" фінальні справи по інших судах. Як правило ця процедура триває місяць-два. У цьому випадку мандрування справи між судами тривало майже півроку.

Відеозапис засідання у справі Мариненка 6 червня 2017

Прокуратура просила направити розгляд до Шевченківського суду - для об'єднання зі справами екс-голови КМДА Попова та деяких командирів київського "Беркута", оскільки всі ці справи об'єднують події 30-го листопада. Однак Апеляційний суд вирішив інакше. Відтак потерпілим 30-го листопада доводиться повторювати свої свідчення у щораз новому судовому розгляді.

На підготовчому засіданні 6 червня у Голосіївському суді один з представників потерпілих - адвокат Башук - заявив клопотання про направлення справи до Шевченківського суду для об'єднання. І хоч це питання вже розглядалось Апеляційним судом, суддя Первушина знову спрямувала це питання до того ж суду.

Справа командира роти "Беркуту" Віктора Шаповалова. 18 лютого 2014 року

Події: 18 лютого, Урядовий квартал, розгін "мирного наступу".

Обвинувачений: екс-командир роти харківського "Беркута" Віктор Шаповалов.

Інкримінують: України - незаконне перешкоджання мітингам, перевищення влади, незаконне поводження зі зброєю.

Фабула: керував ротою "Беркуту" в Урядовому кварталі 18 лютого. Під час подій віддавав незаконні накази, в наслідок яких протестувальники отримали поранення всіх ступенів тяжкості. Його підлеглі підозрюються у перевищенні своїх повноважень.

Свідчення у засіданні дав потерпілий Костянтин Богатов.

Відеозапис засідання у справі Шаповалова, 6 червня 2017

За його словами, 18 лютого 2014 року він втратив одне око, після того, як у нього влучила гумова куля. Зараз бачить лише нетравмоване око. Богатова поранили одного з перших на перехресті Шовковична-Кріпосний. Це дуже схожа історія з потерпілим Науменком, який давав свідчення у цьому суді минулого засідання. На тому самому перехресті Науменка також поранили в око, і лікарі також не змогли відновити йому зір.

Після травми Богатова двоє дівчат-волонтерок відвели до Жовтневого палацу, де його оглянув лікар. Каже, що станом приблизно на 10:30, коли він перебував у Жовтневому, потерпілих ще не було. Він, як йому здається, був першим.

Лікар, який оглядав, почав складати список поранених, і потерпілий Богатова записаний першим.

Шаповалов у відповідь заявив, що в місці поранення цього потерпілого він не перебував, і що заявляв про це раніше неодноразово.

Також дивіться і читайте нашу інтерактивну розповідь про 18-20 лютого 2014 року "Три дні перед весною"

Янішевський зінченко аброськін Маринченко Тамтура Шаповал мартиненко справимайдану

Знак гривні
Знак гривні