Є

Євробачення-2017: погуляли на мільярд. Найбільше за конкурс заплатив бюджет Києва (Інфографіка)

Двісті тридцять мільйонів гривень Київ вклав в організацію та проведення Євробачення. Ще на триста двадцять мільйонів зробили ремонт поблизу головної сцени. Скільки вдалося заробити на продажах квитків і рекламі організатори, а це Суспільне ТБ, мовчать.

Текст і графіка: Євгенія Дроздова

2016 року Київ перерахував Суспільному ТБ (колишнє УТ-1, зараз офіційно називається: публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України") 50 млн грн, на початку 2017 р. ще 165.4 млн грн. відправив Державному комітету телебачення і радіомовлення.

Окрім цього, наприкінці 2016 р близько 15 млн грн невикористаних коштів було списано з рахунку Департаменту культури КМДА в загальний котел витрат пісенного конкурсу. Таким чином, 230.9 млн грн – це та сума, яку Київ безпосередньо вклав в організацію та проведення Євробачення.

Але витрати Києва цим не обмежились. Розпорядження КМДА «Про підготовку та проведення у 2017 році пісенного конкурсу «Євробачення» в місті Києві» визначило перелік робіт з благоустрою міста, капітального та поточного ремонту доріг, мережі освітлення, організації дозвілля киян та гостей міста.

Навчання волонтерів і організація їх роботи теж лягла на київську владу.

Таким чином, непрямі витрати Києва на проведення Євробачення склали ще 323.5 млн грн.

Щоб збільшити картинку, клікніть на неї

Як ми рахували

Направили запити до Київської адміністрації і Держкомітету телебачення та радіомовлення і запитали, скільки грошей виділилося на конкурс. У відповідь від київської мерії отримали цілий букет листів, від Департаменту культури, Департаменту транспортної інфраструктури, Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища.

Далі за допомогою Prozorro відстежили витрати Департаменту освіти і науки, молоді та спорту, Департаменту економіки та інвестицій, а також кількох комунальних підприємств.

"Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Держкомтелерадіо. Одержувачем бюджетних коштів є ПАТ “НСТУ” (Суспільне ТБ - ред) як мовник-організатор", - йдеться у відповідній постанові Кабміну.

Ми подивилися на Prozorro витрати Суспільного ТБ. Заплановані витрати Київських структур також корегували за допомогою Prozorro, якщо в системі були відповідні договори, або спирались на заплановані міським бюджетом на 2017 року витрати, якщо договорів не було.

В результаті ми нарахували 906.6 млн грн витрат, з яких 554.4 млн складає внесок Києва.

Варто відмітити, що в деяких європейських країнах значну частину витрат на Євробачення вдавалось покрити за рахунок туристів, спонсорів, реклами та продажу квитків. Наприклад, в 2015 р., за інформацією британського видання «The Telegraph», Відень (Австрія) витратив на проведення конкурсу 32 млн євро, а заробив 25 млн євро.

Під час попереднього українського Євробачення у 2005 році внески спонсорів склали 9.5 млн грн, а за рахунок продажу квитків вдалось покрити 5.2 млн витрат (загалом за тодішнім курсом відбили близько $3 млн). Цього разу Міністр фінансів України Олександр Данилюк розраховував на більш значний вклад спонсорів.

ТЕКСТИ направили відповідний запит до Суспільного ТБ, аби дізнатись про джерела фінансування і чекаємо від них відповіді, аби дізнатись скільки грошей вдалось заробити на проведенні конкурсу і скільки бюджетних коштів вдалось зекономити.

ТЕКСТИ направили відповідний запит до Суспільного ТБ, аби дізнатись скільки з яких джерел надійшло коштів та на яку суму продали квитків.

бюджет Євробачення інфографіка datavis київ

Знак гривні
Знак гривні