Б

Бути іншим. Пісня переможця Євробачення-17 відрізняється за більшістю показників (ІНФОГРАФІКА)

Чому на Євробаченні переміг саме португалець Сальвадор Собрал? Випадковість? Ми визначили це за допомогою сервісу Spotify Web API. Світовий сервіс для прослуховування музики онлайн Spotify, знаючи ваші музичні смаки, пропонує вам нові треки, які мають вам сподобатися. Для цього він оцінює пісні й використовує ряд показників. Ми прогнали через них композиції Євробачення-2017. Тепер ми знаємо, чому переміг саме португалець.

Збір даних: Влад Герасименко, текст, графіка: Катерина Заблоцька

Спокій проти енергійності

На Spotify зазначено, що характеристика «енергійності» відображає те, на скільки трек є інтенсивним та напруженим. На думку авторів методу, ця характеристика допомагає виокремити пісні, котрі будуть більш гучними, швидкими та шумними. Так, жвава композиція від білоруського гурту Navi Band при максимальному 1.0 має 0.966 бала, в той час як значення пісні переможця наближається до нуля (0.095). Проте, як бачимо на графіку, в середньому енергійність більшості треків коливається біля позначки 0.67. Португальський виконавець абсолютно контрастує з іншими.

Клікніть на графіку, щоб збільшити

Танцювальність треку

Разом із піснями нинішніх фіналістів, ми також проаналізували композиції минулорічного фіналу. Виявилося, що пісня-переможниця Джамали насправді була найтанцювальнішим треком (0.809 з 1.0) серед усіх треків фіналістів Євробачення 2016. Цьогоріч найтанцювальнішою композицією стала «Hey mamma» (0.8033 з 1.0) молдовського гурту SunStroke Project, котра посіла третє місце в загальному рейтингу. Натомість пісня португальця знову в опозиції до більшості треків і має показник лише 0.21.

Драйв vs лірика

Однією з цікавих категорій Spotify Web API є «валентність» («valence»), котру ми вирішили прирівняти до позитивності композиції. Згідно з описом, валентність визначає, наскільки трек відображає відчуття щастя, ейфорії, радості і навпаки - звучить більш лірично, журливо.

Найпозитивнішою піснею стала «Do It For Your Lover» іспанця, а королем і королевою лірики на Євробаченні 2017 стали бельгійка Бланче (четверте місце) та переможець конкурсу – португалець Собрал. Як ми бачимо, в даній категорії пісня-конкурсантка з Португалії вкотре відзначилась крайнім показником.

Надійний темп

Тут перед ведуть пісні з Іспанії, Вірменії, Данії та, вже традиційно, Португалії. Усі вони стали найшвидшими треками порівняно з іншими піснями-учасницями.

Ці композиції характеризуються темпом, котрий, відповідно до італійського терміну, називається «presto» (з італійської «дуже швидко»). Проте, на відміну від перших трьох пісень, композиція португальця сприймається радше як повільна колискова, аніж рок-н-рольна пісня, - що й створює особливий шарм.

Тихіше їдеш – далі будеш

Іншим неочікуваним відкриттям стало те, що найтихіша (на перший погляд) композиція Собрала стала лідеркою в таблиці гучності. Пісня, перед початком якої режисер Євробачення закликав публіку в залі максимально підтримувати тишу під час виступу, насправді має найширшу амплітуду в порівнянні з іншими композиціями (17.767). Собрал використовує в ній як тихі, так і голосні фрази.

Лад та тональність

Питання ладу й тональності – діло хитре і підступне. Приміром, Spotify визначає лад пісні Собрала мажорним, у той час як експерти Громадське Культура почули мінор.

Ми додатково відшукали акорди пісні, аби визначити її лад та тональність. І ми можемо частково підтвердити гіпотезу щодо мажорного ладу пісні та тональності, яка будується від ноти фа.

Далі зіставили тональність пісні-переможниці з найбільш вживаними мажорними акордами (на основі спостережень Spotify). Виявляється, тональність португальця є досить поширеною серед мажорних і не є визначальною для унікальності пісні.

Водночас тональність, в якій написана пісня українських виконавців, зустрічається чи не найрідше серед пісень на сервісі Spotify.

Що ж говорять дані про пісню переможця Євробачення 2017?

Композиція «Amar Pelos Dois» виконавця Сальвадора Собрала дійсно сильно відрізняється від усіх інших пісень-фіналістів цьогорічного конкурсу. Про це свідчать контрастні значення характеристик в п’ятьох із семи випадках.

Успіх пісні-переможниці Євробачення може залежати не лише від її унікальних характеристик, а й від того, наскільки контрастно вона виглядає поруч зі своїми суперниками. Не можна передбачити, чи стане пісня-переможниця від завтра лунати на кожній радіостанції та стояти на дзвінку у всіх бабусь, але можна з впевненістю стверджувати, що тренд «брати Євробачення» самобутністю досі актуальний.

інфографіка datavis музика Євробачення

Знак гривні
Знак гривні