О

Обвинувачений у справі видачі 156 автоматів тітушкам вийшов на свободу

Йдеться людину, якій відгрузили зі складів МВС 156 автоматів вкороченої версії Калашнікова і 45 тисяч набоїв до них, а вона відвезла та передала цю зброю тітушкам, - так вважає слідство. У обвинуваченого закінчився термін запобіжного заходу, в цьому випадку - СІЗО. А суді три дні не могли почати засідання, на якому мали б розглянути продовження арешту. І не думають розглядати це питання найближчим часом.

Автор: Ольга Худецька

Судове засідання, на якому мали розглядати продовження арешту для обвинуваченого Ростислава Заворотнього, обвинуваченого у справі видачі автоматів зі складів МВС тітушкам, так і не змогло за чотири доби дійти до суті розгляду. Тим часом строк утримання під вартою завершися, і в ніч з 27 на 28 квітня він вийшов із СІЗО.

З 25 квітня тривали спроби провести підготовче засідання, в ході якого мали розглянути запобіжний захід для нього. Але три дні поспіль суд розглядав лише відводи суддів, які один за одним оголошували захисники Заворотнього. Суддями у справі поперемінно намагались бути Циктіч, Мартинова і Хардіна, усім оголошують відводи адвокати.

Хардіній адвокати підсудного оголошують відводи вже два дні поспіль, 27 та 28 квітня, а інші судді Шевченківського суду поперемінно їх розглядають.

Тактика затягування - очевидна, але видається, що в цю гру грає не лише захист. У четвер, 27 квітня був останній день утримання під вартою Заворотнього, і окрім безкінечних відводів зі сторони захисту – неймовірний збіг – весь час з’являлись і інші причини не вести розгляд в належному режимі.

Спочатку вранці на 10:00 не привезли самого Заворотнього. Прокурор Валерій Смірнов повідомив ТЕКСТАМ: як вдалось з’ясувати обвинуваченню, суд належним чином повідомив СІЗО та конвойну службу про необхідність доставки обвинуваченого, проте його не доставили.

Потім призначений розглядати відвід судді Хардіної суддя Ціктіч заявив самовідвід.

Потім суддя Бугіль відмовився розглядати самовідвід судді Ціктіча, поки не доставлять обвинуваченого. Доставка з СІЗО - досить забюрократизована процедура, і її здійснення «на сьогодні» зазвичай малореальне, але зрештою Заворотнього таки доставили близько 15:00 до суду. Відводи таки розглянули, не задовольнили, і суддя Хардіна повернулась до розгляду.

Їй оголосили новий відвід, а Хардіна перенесла його розгляд на наступний день, оскільки «робочий день завершився». Таким чином, у вирішальний день, коли спливав строк арешту, Заворотній лишився без продовження арешту і вночі вийшов із СІЗО.

Існує досить багато прикладів судових розглядів увечері та вночі, в тому числі розглядів, на яких оголошуються відводи, і їх розглядають у вечірній час. Але чомусь це не спрацювало для цієї справи.

- Кримінально-процесуальний кодекс України не оперує категоріями "робочий час" та "робочий день", це термінологія з трудового права і в кримінальному процесі застосовуватись не може. Натомість КПК передбачає, що процесуальні дії, як правило, не можуть проводитися в нічний час, який Кодекс визначає з 22 до 6 години.

Жодних інших обмежень кримінальним процесуальним законом не передбачено. Слід також врахувати передбачений Кодексом імперативний обов'язок суду за будь-яких обставин розглянути до закінчення терміну тримання під вартою питання щодо його продовження. Тому, в даному випадку суд зобов'язаний був би, навіть якби не встиг розглянути до 22 год., розглядати далі, - прокоментував цю ситуацію ТЕКСТАМ керівник відділу процесуального керівництва Управління спецрозслідувань ГПУ Олексій Донський.

Під СІЗО Заворотнього зустрічали його адвокати та представники ЦК Азов. Коментуючи обставини справи ТЕКСТАМ, адвокат Заворотнього Олександр Дульський повідомив, що близько 10-15 осіб з символікою Цивільного корпусу присутні під СІЗО.

- І що вони кажуть?

- Нічого хорошого, якщо чесно.

Обвинувальний акт у справі знаходиться під грифом, тому про цю справу відомо не так багато, як про інші майданівські провадження. Сумнівне рішення. Зараз підтвердити чи спростувати слова прокурорів або адвокатів складно, оскільки обвинувальний акт у суді зачитувався і буде зачитуватись лише в присутності сторін і осіб, що мають відповідний допуск.

Автомат АКСУ. Таких 156 штук хотіли роздали тітушкам

Відомо, що обвинувачених четверо. На момент злочину, троє із них працювали в Департаменті матеріального забезпечення МВС. Зі слів адвокатів – це працівники найнижчої ланки: комірник, зброяр-технік тощо. Четвертий обвинувачений – Заворотній, колишній працівник спецпідрозділу МВС «Сокіл», але, за словами захисника Дульського, звільнився зі служби ще до Майдану.

Йдеться про 156 автоматів Калашникова, вкороченої їх версії – АКСУ, і 45 тисяч набоїв до них, які видані зі складів МВС в ніч з 20 на 21 лютого і вивезені за певною адресою для передачі так званим «тітушкам».

Вони призначались для остаточної «зачистки» Майдану, але план не був виконаний до кінця: ймовірно тому, що між 20 лютого, коли було прийнято рішення про таку операцію, і 21 лютим, коли вона могла початись, відбулось багато подій, наслідком яких стало руйнування керівної вертикалі у МВС. У ситуації відбувся перелам, керівництво силових відомств розбіглось і операція підвисла у повітрі.

В обвинуваченні Заворотнього фігурують 262 та 263 стаття (це про викрадення\привласнення зброї і незаконне поводження з нею), а у його співсправників – на додачу до цих - ще й 365 (перевищення влади чи службових повноважень), оскільки вони були діючими міліціонерами.

За словами захисника Заворотнього, Олександра Дульського, його підзахисний заперечує обвинувачення. На досудовому слідстві він давав покази, але, каже Дульський, стверджує, що оговорив себе через обіцянку слідства про вихід з-під варти.

Посилаючись на адвокатську таємницю та початкову стадію суду, Дульський відмовився відповісти на питання, чи знайомий був Заворотній з трьома іншими обвинуваченими та що він власне робив у ту ніч. Утім захисник стверджує, що Заворотньому була підкинута граната при обшуці. «Знайшли у витяжці, навряд чи би людина, яка працювала в таких структурах тримала би її там, погодьтесь», - каже він.

Після Майдану деякі з виданих у ту ніч автоматів «виринали» в інших історіях. Їх то знаходили прикопаними у добровольців, які привозили їх з АТО, а то й у значно серйозніших справах. Наприклад, є інформація, що два автомати з числа виданих у ту ніч з міліцейських складів, знайшли при обшуці у справі вбивства журналіста Сергієнка на Черкащині у 2014-му.

Станом на вечір 28 квітня 2017 року суддя Трубніков не задовольнив черговий відвід судді Хардіній і повернув їй справу, але продовження арешту знов не розглядали. Хардіна вирішила продовжити розгляд в інший день, але навіть не призначила дату, повідомляють представники обвинувачення.

Наступне засідання може відбутись не раніше середи –у зв’язку з вихідними та державними святами. Весь цей час Заворотній знаходитиметься без запобіжного заходу.

заворотній зброя справимайдану

Знак гривні
Знак гривні