П

Пролітаючи над Драгобратом. Саме час вибратися в Карпати

Це розповідь про те, як влаштовані Карпати. Ви "літатимете" над 3D-моделлю хребта Свидовець, а ми розкажемо трохи про вирубки, полонини, про ліси та праліси, про напівлегальну землю під готелями, про скелі та едельвейси. Останніх, до речі, з’їдають вівці.

Найбільше Свидовецький хребет відомий високогірним лижним курортом Драгобрат.

Щоб перейти до 3D-моделі, КЛІКАЙТЕ ТУТ. Щоб почати перегляд, гортайте вниз. Завантаження може тривати кілька секунд, файл чималий. Гарного польоту :)

Драгобрат

Ґрунтову дорогу до курорту регулярно змиває гірським потоком Свидовець. Власники транспорту і готелів на Драгобраті постійно сваряться, хто має скидатися на ремонт дороги. Офіційно вона належить лісництву, але яке діло лісництву до туристів? Тож її ремонтують ті, кому вона потрібна.

Влітку на Свидовець легко можна виїхати машиною, в погожу суху днину — навіть паркетником, не кажучи вже про величезний парк радянських армійських всюдиходів в Ясінях.

Відповідно, хребет вкритий мережею накатаних польових доріг. Безкінечний літній трафік моторизованих туристів руйнує полонину.

Щоб перейти до 3D-моделі, КЛІКАЙТЕ НА КАРТИНКУ:

Після завантаження (процес може зайняти кілька секунд) гортайте вниз

Вирубки

Раніше тут усюди ріс бук, але з початком промислової рубки ще за Австро-Угорщини почали садити смереку (ялина європейська), яка міцніша, швидше росте і дорожче коштує.

Смереку не садили лише у верхів’ях, де рубати складно — занадто крутий схил.

Тому верхня межа лісу на південних схилах Свидовця має таке собі обрамлення - буковий пояс.

Бук також стримує ерозію ґрунту на найкрутішій частині схилів. Цей буковий протиерозійний пояс рубати заборонено, і тут його не чіпають.

Всі вирубки, які видно з повітря — вирубки смереки. Бук мають право рубати тільки місцеві собі на дрова. Існує спеціальна квота.

Загалом же ліс мішаний — ділянки буку і смереки чергуються.

Також є кілька дерев тису, вони охороняються. Це глицеве дерево, дуже стійке до атмосферного впливу, з пластичною серцевиною, замість шишок — ягоди. В Англії часів Робін Гуда з них робили луки.

Вирубки, які так чудово видно згори — законні. Тут розташовані так звані експлуатаційні ліси. Тобто їх рубають, саджають і знову рубають. На картах Генштабу 1970-х і 1990-х років видання на цих місцях теж позначені вирубки.

Промислову вирубку лісу зазвичай здійснюють у верхів’ях річок, тому що чим більше води, тим ширші берегоохоронні смуги. Але не під самим верхом, тому що туди: а) важко дістатися; б) ліс там виконує протиерозійну функцію.

Земля під готелі

Бачите оце рівне місце прямо на вершинному гребені Свидовця? На публічній кадастровій карті воно поділене на 22 однакові діляночки по 12 соток.

Це територія Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) - державні землі с/г призначення. Високогірні пасовища, вони ж полонини, надані заповідником у користування Косівсько-Полянській сільській раді. Тепер частина полонини поділена і передана у користування приватне...

Щоб "політати" над Карпатами і дізнатися більше, КЛІКАЙТЕ ТУТ. Після завантаження гортайте вниз-угору, за текстом.

Вперше матеріал був опублікований у грудні 2006 року

Знак гривні
Знак гривні