Т

Три дні перед весною. Хто, коли і де загинув на Майдані 18 – 20 лютого 2014 року (Інтерактивна графіка + Відео)

Події 20 лютого на Інститутській щедро зафільмовані. Силовиків у чорних одностроях з жовтими пов’язками (розпізнавальний знак) знімало кілька десятків камер. “Чорні” ведуть вогонь із автоматичної зброї, не ховаючись від камер і не стріляючи в операторів. Іноді здається, що вони хочуть зніматися у цій драмі. Цього ж дня Російська Федерація починає операцію по захопленню Криму. На російських медалях “За повернення Криму” стоять дати 20.02.2014 - 18.03.2014. В цей день у Крим вступили російські військові без опізнавальних знаків.

Редакційний матеріал

Ця розповідь — про тих, хто загинув під час протестів у центрі Києва 18-20 лютого 2014 року. Незалежно від того, з якого боку барикад вони розпрощалися з життям.

Пережити Майдан ще раз, дивитися і читати про дні перед перемогою тут

Слід наголосити, що наш матеріал не є розслідуванням чи спробою винести вирок до завершення суду. Для початку варто впорядкувати всю наявну інформацію щодо обставин смерті цих людей: хто, коли, де і як отримав фатальне поранення?

Щоб це зробити, ми звернулися до трьох груп джерел:

• 1) висновки слідчої групи Генпрокуратури,

• 2) документальні відео,

• 3) онлайн-репортажі.

Але наявні (станом на початок березня 2017 р.) ДАНІ НЕ НАДАЮТЬ УСІЄЇ ВИЧЕРПНОЇ інформації. Тому не обійшлося без припущень, особливо щодо смертей 18-19 лютого. Cправа ще дуже далека до завершення.

Щоб з’ясувати всі деталі трагічних подій, які сталися упродовж фінальних днів масового протесту, Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ знадобиться ще кілька місяців, якщо не років. Ми теж “копатимемо”, оновлюючи цей проект з кожним уточненим фактом. Будемо вдячні за будь-яку допомогу у встановленні істини.

Щоб перейти на проект, клікайте ТУТ

інфографіка майдан datavis історія

Знак гривні
Знак гривні