П

Перед снігопадом паркуватися на великих вулицях заборонено. Як чистять сніг у Канаді

У Києві черговий сніг і черговий транспортний абзац. Як їздять країни, де снігу сипле більше і довше? Канаду заносить снігом щозими. Напередодні снігопаду паркуватися на вулицях міста заборонено, у дворах багатоповерхівок сніг чистять за рахунок власників житла.

Автор: Євген Лакінський

Найцікавіше буває після снігових бур: біля дороги стоїть високий замет, під яким можна вгадати контури машини - а навколо бігає людина з лопатою і займається «археологією».

Під час снігопаду правила паркування змінюються

У канадських містах є чіткі правила стосовно того, де, коли і наскільки можна паркувати автівки. Буває, що зранку можна паркуватися лише з одного боку вулиці, а пообіді - лише з іншого, і людина в обід має швидко переставити авто. Але під час снігопаду всі ці правила дещо змінюються.

Наприклад, сайт міста Монреаль повідомляє, що «під час змін, діють такі заборони на парковку:

Денний період: 7:00 - 19:00

Нічний період: 19:00 - 7:00

Загалом, оголошення про заборону паркуватися з 19 до 7 встановлюються до 15 години того ж дня, а оголошення про заборону паркуватися з 7 до 19 - напередодні, до 20 години.»

Отже, уважно слідкуйте за тимчасовими знаками.

В один день можуть заборонити паркуватися на одній стороні вулиці, наступного на іншій - це для того, щоб можна було легко поприбирати сніг. За порушення правил паркування великі штрафи, їх виписують автоматично без присутності водія.

Снігоочисний монстр на вулицях Монреалю. Фото з http://www.myhomemontreal.com/

Коли велика снігоприбиральна машина проїжджає вулицею, то увесь сніг скидають по боках дороги, де його й так вже багато. Особливо це весело у приватному секторі: збирається людина виїхати з гаража, а на виїзді - гора снігу.

Лопата - кращий друг канадця. Фото з http://www.myhomemontreal.com/

Сніг біля під’їзду – проблема власника

Місто розчищає лише муніципальні вулиці та дороги. А сніг біля хати чи житлового будинку - проблема власника. Тому лопата - найкращий друг канадця. Після снігопаду в офісах є постійна тема для розмов: хто і як розчищав сніг біля хати. В підлітків і нелегальних іммігрантів з'являється можливість заробити пару копійок - прочистити комусь виїзд.

Хоча більшість мешканців роблять це самі. Дехто має мініатюрні снігоочисники, але вони занадто дорогі. А отже, вправи з лопатою - частина повсякдення.

Дехто заключає контракти зі снігоприбиральними компаніями. Такі компанії потрібні всім - торговим центрам з власними паркінгами, офісним будинкам, житловим багатоповерхівкам.

До речі, багатоквартирні будинки - це або кондомініуми (спільна власність тих, хто придбав там квартиру), або «дохідні», де квартири не продаються, а здаються.

У кондомініумах мешканці мають щомісяця сплачувати певну суму на комунальні потреби; з цієї суми фінансується і розчищення снігу. У «дохідних» будинках за все платить компанія-власник; але якщо будинок маленький, то досить і консьєржа з лопатою та сіллю.

Прибирання снігу створює багато робочих місць, хай навіть і тимчасових. На одній з квартир у нас був сусід, чий дохід напряму залежав від погоди. Випаде восени перший серйозний сніг - і його викликають на роботу, за кермо снігоочисника.

Пріоритети

За розчищення великих шосейних доріг відповідає кожна канадська провінція. Як правило, для цього підписують контракт з приватними компаніями.

Розчищення міських вулиць і тротуарів - відповідальність муніципалітету. Починають з головних транспортних артерій. На другому місці - бокові вулиці, головне біля шкіл, садочків, автобусних зупинок, поліклінік тощо.

На третьому місці - тихі локальні вулички, де нічого важливого нема; зазвичай, такі забудовані одноповерхівками на одну сім'ю.

Починати треба ще вночі, щоб люди встигли на роботу. Отже, інколи серед ночі чути шум - то їдуть «танки» снігоприбиральних машин.

Але треба ще розчистити тротуари. Тут уже можна не дуже квапитись. Ідеш на роботу - а перед тобою маневрує маленький сніговий екскаватор. Водій намагається тебе об'їхати, а ти - не потрапити під нього (чим не ранкова гімнастика?).

Але часто діють простіше: посипають тротуари і дороги сіллю. Звісно, не зовсім сіллю, а особливою сумішшю, від якої сніг тане сам собою. У Монреалі до солі любили додавати дрібний гравій. Гравій прилипав до взуття і розносився містом: осідав на підлогах автобусів, на килимках біля дверей, на підлогах різних магазинів і установ. Отже, було весело.

У Монреалі, багато хто паркує машини уздовж вулиць. Від мішанини солі з талим снігом машини ржавіють. Автівка зі слідами іржі - такий же елемент Монреалю, як Старий Порт чи Ботанічний сад.

погода канада сніг досвід

Знак гривні
Знак гривні