Ч

Частка України у світовому багатстві - 0%. А ми бідніємо і далі (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Українські домогосподарства за часів війни та падіння курсу гривні збідніли на 41% у 2015 році та на 18,5% у 2016-ому році. Швидше бідніють лише аргентинці. Росіяни теж збідніли, але не так сильно, як ми. Цього року у ТОП-3 націй, домогосподарства в яких за рік збільшили свої статки найбільше, увійшли японці, новозеландці та мешканці Гонконгу. Загальний рівень багатства найбільше піднявся у Японії, США та Німеччині. Такі результати дослідження про світовий розподіл багатства (Global Wealth Report) від швейцарського дослідницького інституту Credit Suisse Research Institute, опублікованого в листопаді 2016-ого року.

Автор: Марта Пугач

Бідніємо

Цього року Україна знову потрапила до списку країн-лідерів за рівнем втрат багатства домогосподарствами та є другою країною у світі, після Аргентини, за цим показником. Домогосподарства в країні втратили 18,5% свого багатства протягом 2016-ого.

Проте ми біднішали не так стрімко, як минулого року, коли Україна була на першому місці за кількістю втрат багатства домогосподарствами із показником мінус 41%.

Та у порівнянні із 2014 роком, коли Україна також займала перше місце із показником мінус 32%.

Загалом Україна традиційно знаходиться у групі країн із доходом нижче середнього, цього року середнє “багатство” на одного дорослого складає лише 1254 дол. Тобто, якщо все в усіх забрати, включаючи чиновників та олігархів, та поділити порівну, то кожен дорослий українець отримає лише трохи більше тисячі доларів. При цьому рівень боргу в розрахунку на одного дорослого жителя України станом на 2016 рік складає 417 дол.

Якщо взяти все багатство, яке є в країні, а це всі фінансові та нефінансові (в тому числі нерухомість) активи за вирахуванням боргів, то за результатами 2016-ого року вийде лише 44 млрд дол. Це наскільки мало, що на графіку “світового розподілу багатства” Україна має 0%.

Для порівняння, згідно Global Wealth Databook, в кінці 2013-ого року показник кількості багатства в країні для нас сягав 129 млрд, наша частка в світовому розподілі багатства була 0,1%, а кількість багатства на одного дорослого українця - 3595 дол. Рівень боргу в розрахунку на одного дорослого жителя України сягав 864 дол.

Розподіл багатства в країні станом на 2016 рік такий: 99,1% дорослих українців мають багатства менше, ніж 10 тис. дол., 0,8% - від 10 до 100 тис. дол. та 0,1% населення має багатства від 100 тис. до 1 млн дол., більше 1 млн. дол. - близько 0%. Дуже схожий розподіл в Росії, де більше 93% дорослого населення має показник багатства у розмірі менше 10 тис. дол.

В Європі розподіл більш рівномірний. До прикладу, в сусідній Польщі показник менше, ніж 10 тис. дол. має 51,5% дорослого населення, від 10 до 100 тис. дол. - 45,5% населення, від 100 тис. дол. до 1 млн. дол. - 2,9%, більше 1 млн.дол. - 0,1% населення.

Але не в усіх країнах так погано йдуть справи. Японці, новозеландці, мешканці Гонконгу, чехи, індонезійці та ірландці очолюють список націй, домогосподарства в яких за рік стали жити багатше. Причому у японців майже на 20%, ірландців - трохи більше, ніж на 5%. Загальний рівень багатства за рік найбільше піднявся у Японії, США та Німеччини.

Багатшають тихоокеанська Азія та Північна Америка

Основний висновок звіту - кількість багатства у світі збільшується, але ледь встигає за ростом кількості населення. Протягом останнього року ріст багатства у світі забезпечували США та Японія.

Великобританія після Брекзиту опинилася у найбільших лузерах. Китай, який минулого року показував 7%-ий ріст багатства у країні, також.

Зараз сукупна кількість багатства у світі сягає 256 трлн дол. За останні 12 місяців у цю суму додалося 3,5 трлн дол, людство стало багатшим на 1,4%.

З початку 2000-их років країни, що розвиваються теж почали багатіти.

Та якщо врахувати ріст населення, то цьогоріч вперше з 2008 року кількість багатства на одну людину не виросла. Зараз, якщо все забрати і поділити, кожен дорослий землянин отримає 52 800 дол.

Однак це результат не лише збільшення кількості населення. Є лише два регіони світу, де кількість багатства не зменшувалася протягом року. Це Азія та Тихий Океан, а також Північна Америка. У всіх інших, включно з Китаєм, показники росту від’ємні.

Нерівність у розподілі багатства також продовжує рости. Сьогодні 10% найбагатших володіють 89% світових фінансових активів, 50% найбідніших - 1%.

У Китаї міститься 9%-ва частка найбагатшого населення світу. Цей результат є вищим, ніж у Франції, Італії, Німеччині та Великобританії.

У звіті використовується поняття “багатства” замість традиційного показника ВВП за певний період часу. “Багатство” означає ринкову вартість фінансових та нефінансових активів людей/країн з вирахуванням боргів.

україна багатство світ інфографіка війна

Знак гривні
Знак гривні