Т

Тролесфера. Як мережа російських тролів у Фейсбуці розганяє зраду (ІНТЕРАКТИВНА ГРАФІКА)

Кожен з нас чув про інформаційну війну. У соціальних медіа її гарматне м’ясо — тролі. 80% з них - програми, і лише 20% - люди. У Фейсбуці існує мережа з близько 2 тисяч акаунтів , яка тісно переплетена з групами бойовика ДНР Степана Мазури. Останній довго видавав себе за патріота України. Це плетиво з публічних груп та користувачів, прикриваючись патріотичними слоганами, поширює заклики до перевороту та протестів.

Над проектом працювали: Надія Романенко, Ярина Михайлишин, Павло Солодько, Орест Зог

Детальну історію з поясненнями, інфографікою та схемами читайте в нашому розслідуванні, яке базується на даних соціальних мереж.

Насправді виявлена мережа може бути більшою. Також зазначимо, що існує безліч інших мереж російських тролів, кожна з яких налаштована на свої «цільові аудиторії» в різних країнах світу.

Ми будували мережу на основі зв’язків між акаунтами у ФБ. Якщо ви знайшли себе у нашій візуалізації, це лише привід замислитися: хто ваші друзі у Фейсбуку і наскільки заражені тролями спільноти, в яких ви пишете.

Нижче наведено фрагмент розслідування.

Основні типажі

Типовий учасник Галактики Тролів зазвичай підпадає під один із чотирьох основних типажів.

Перший: РЕВОЛЮЦІОНЕР-РАДИКАЛ, пропагандист насильства. Машингвери-штурмгевери, Українська Україна, внутрішня окупація, національна революція, смерть Вальцману, смерть Яценюку, а потім і Гройсману, смерть Путіну, смерть жидам, смерть геям, чиновників на ліхтарі, за корупцію — розстріл, прийдем — порядок наведем! Чорно-червона гама, культ війни і смерті, ікони Саші Білого і Лісника. Знищимо державу, поубиваємо всіх поганих — і заживемо.

Аватарки — з військовим акцентом. Образ Добровольця або Бійця АТО, або Повстанця. Сучасний козак, тобто з гвинтівкою або елементами кіберпанку, проте неодмінно грізний і з оселедцем. Якщо на аватарці обличчя, то обов’язково закрите хустиною (Повстанець) чи тактичними окулярами (Воїн).

Люблять ставити на аватарку козаків і повстанців художника Андрія Єрмоленка. На сторінці знайдете фотографії зброї, колажі з палаючими будівлями органів влади, заклики до боротьби.

Керівників України зображають негативно. Нюанс: Порошенка і Путіна ставлять в один ряд. Звичайно, цей типаж не оминає увагою резонансні події, але Президент України – їхня постійна мішень. Ці войовничі тролі часто симпатизують ультраправим політичним рухам і вдають культ Степана Бандери.

Частина таких профілів радше є реальними людьми, це можна зрозуміти при візиті на сторінку: волонтерство, багато фото, мало політичних дописів. Але тролі люблять маскуватися під цей типаж.


Другий тип: ПОЛІТИЧНИЙ КОМЕНТАТОР, більше зосереджений не на закликах до революції, а на поточних політичних подіях. Загальний настрій постів: на фото, які вони постять, часто образливі зображення політиків та посадовців, на обкладинці — цитати про зраду та боротьбу. Можна часто зустріти рядки із творів українських літераторів або цитати борців за незалежність різних часів. Часом ВИГАДАНІ.

Зміст сторінки приблизно такий самий, як і в Козака, тільки частина політичного бруду більша. Окремі персонажі, наприклад, Петро Чайка, зосереджуються на піарі винятково конкретної політичної сили — найчастіше БЮТ і Ляшка.


Третій тип: ПОКАЗОВІ УКРАЇНЦІ. Особливо популярними є замріяні дівчата у віночках (із жовто-блакитними стрічками або тернових), сукнях-прапорах, вишиванках, на фоні пшениці тощо. Оля Україночка, наприклад.

У цього образу є елемент страждання, щось, що нагадує героїнь Шевченка і знедолену Україну. Фотографія, зазвичай, тільки одна і занадто професійно відзнята. На змісті контенту це не дуже відображається: все ті ж посилання з сумнівних сайтів, дискредитація влади, приклади несправедливості і залізні докази того, що «всё пропало».


Четвертий тип, не надто поширений — ХИЖІ ЗВІРІ: вовки, тигри. Не котики! До цього типу належать декілька користувачів, які мають багато зв’язків у мережі. Вони часто адмініструють групи, у них багато друзів, але вони мало постять.






Більше читайте у нашому розслідуванні .

Клікайте на зображення, щоб прочитати статтю повністю:

соцмережі агенти інтернет інфографіка datavis війна

Знак гривні
Знак гривні