Б

Батькам з дітьми там не місце. Львівському Форуму видавців далеко до європейських стандартів

На підході до дворику Палацу мистецтв тиснява. Для усіх 40-тисяч гостей є лише тротуар шириною приблизно в метр. Інший простір займають намети, з яких продають квитки. Перекрити автомобільний рух вулиці, аби гостям і учасникам Форуму було зручніше потрапити на головну книжкову подію року, ніхто не здогадався. Вхід до Форуму видавців – вузькі незручні сходи на третій (!) поверх. Потрібно піднятися на третій, потім спускатися до виходу. Кондиціонерів немає, допотопна система вентиляції не справляється. В приміщенні задуха.

Автор: Катя Мячіна, Орест Зог

23 роки поспіль у вересні Львів обертається на рай книгофілів, але в самому серці цього раю справжнє пекло. На Форум видавців, найбільший книжковий ярмарок країни, з’їжджаються тисячі туристів, сотні видавців. Цього року найбільші книговидавці представили в 2 рази більше нових позицій, ніж у 2015.

На підходах

Серцем Форуму видавців є Львівський палац мистецтв. Стара будівля, книжковий ярмарок завжди проходить там. Проте в 2016 році стало очевидним, що палац більше не може задовольнити потреби Форуму та його відвідувачів.

Субота. Центр Львова. Тротуари на вулиці Коперника вузькі. Перехожі штурхають один одного плечима та зачіпають важкими пакетами. В них книжки. На вихідні 17-18 вересня ця вузенька вуличка з припаркованими вздовж тротуару автомобілями перетворилася на Мекку книголюбів.

Тут відбувається найбільша книжковий ярмарок у країні. От тільки потрапити на неї та вижити – той ще досвід. Вже здалеку видно, що в Палаці мистецтв та в його дворику вирує життя. Виставковий центр, побудований в 90-х, на цих вихідних має пропустити через себе близько 40 тисяч відвідувачів, деяких навіть по кілька разів.

Вже на підході до дворику Палацу тіснява. Для усіх 40-тисяч гостей є тротуар шириною приблизно в метр. Інший простір займають намети, з яких продають квитки.

Дві касирки, жіночки середнього віку, одночасно шукають здачу для одного покупця. «Можете продавати швидше?», - чується роздратований голос з черги. «Ви що не бачите, ми зайняті!», - грубо відрізає одна з касирок і таки бере гроші в наступного книголюба.

На цьому метрі тротуарної культури дехто намагається ще й продавати свої книжки, наприклад Брати Капранови.

Перекрити автомобільний рух на Коперника, аби гостям і учасникам Форуму було зручніше потрапити на головну книжкову подію року, мерія Львова не здогадалася.

Вхід до двору палацу мистецтв, у якому відбуваються основні події Форуму видавців

З паперовим квитком на територію ярмарку вас ніхто не пустить. Спершу його треба виміняти на браслет. Туди теж стоїть довга черга.

Хух! Прорвалися!

Нарешті на території Палацу. Але головні події не у дворику, а в самому приміщенні.

Душогубка

На відміну від Книжкового Арсеналу в Києві на Львівському Форумі практично не видно батьків з маленькими дітьми. «Дивись! Додумалися сюди з дитиною прийти!», - чує від місцевих бабусь київська пара, котра приїхала до Львова спеціально на Форум і "додумалася" прийти до Палацу мистецтв із коляскою.

Дітям на форумі не місце. Хоча є окремий зал, де впродовж дня проходять події для дітей, та іноді заплановані дитячі заходи не відбуваються, бо діти... не прийшли. Пробитися з коляскою у приміщення Палацу мистецтв не реально в принципі. Та й брати із собою дитину дошкільного віку у таку тисняву це таки трохи божевілля.

Крізь відчинені наскрізь двері палацу витікає галасливий натовп. Якась пані гучно лається – хтось штурхнув її і вона впустила на підлогу дорогоцінні книжки.

Планування Палацу мистецтв досить просте: чотири поверхи, дворик, на цокольному поверсі вбиральні, на другому – кінозал і тераса. Через велику кількість відвідувачів організатори розташовують вхід та вихід у різних місцях. Крок у цих умовах логічний.

Для того, щоб потрапити на книжковий ярмарок або літературні зустрічі всередині Палацу, не можна зайти через головний вхід. Головний вхід Палацу – це вихід з Форуму видавців. Головний вхід Форуму видавців – вузькі незручні сходи на третій (!) поверх. Потрібно піднятися на третій, потім пройти через переповнені приміщення і спуститися на перший поверх, якщо там, наприклад, відбувається подія, яка вас цікавить.

На сходах найвищі бали заторів. Деякі люди використовують їх як вихід з Форуму. Деякі люди на пів-шляху очевидно вирішують, що такий екстрим не для їхнього здоров’я, і різко повертають назад. Батьки з колясками або люди з обмеженими можливостями користуватися цим входом не можуть в принципі. А враховуючи, що він – єдиний спосіб потрапити до Палацу, не можуть відвідувати книжковий ярмарок. Ліфтами будівля не забезпечена.

Після випробування сходами і декількох втрачених нейронних зв’язків, відвідувачі потрапляють на книжковий ярмарок. Незважаючи на те, що площа виставкових залів у Палаці Мистецтв займає понад 3 тис. кв. м, вільного місця все одно немає. Якщо вас ніхто не штурхне ліктем, вважайте, ви щасливчик. Якщо ніхто не наступить на ногу – це вже фактично інфопривід.

Кондиціонерів немає, допотопна система вентиляції не справляється. У приміщенні задуха. Температура на 10 градусів вища, ніж на дворі, а у дні Форуму стояла гарна погода і на вулиці 16-17 вересня у Львові було 26 градусів тепла.

«У мене почало паморочитися в голові і я вийшла з приміщення так і не пройшовшись одним з поверхів», - розповідає киянка Леся, котра приїхала на Форум.

З точки зору маркетингу, влаштовувати ярмарок у такий спосіб може бути досить вигідно. Це як у супермаркеті: хліб розташовують так, щоб покупець пройшов повз увесь товар. Жарт, звичайно.

Якщо відвідувач Палацу прийшов, скажімо, просто здалеку подивитися на Бегбедера (бо близько не підпустять ні фанати, ні охоронці. Фредерік на автограф-сесії, що протривала приблизно 10 хвилин, взагалі сидів за синьою стрічкою, як найдорогоцінніший музейний експонат), в нього ніколи не вийде закінчити своє знайомство з Форумом тільки на цьому.

Знайти місце проведення події або стенд конкретного видавництва дуже складно – карта розміром А2 схожа на головоломку.

Тим більше, якщо в той самий момент хтось стоїть на вашій нозі. Волонтери зрідка допомагають, але найчастіше просто разом з вами шукають на карті потрібну локацію. Інтерактивної онлайн-карти чи мобільного додатку Форум не має.

"Зустрітися з друзями на Форумі"

Кожного року Форум Видавців приймає близько 40 тисяч відвідувачів. За останні 5 років найбільше народу приїхало 2014-го - трохи більше 43 тисячі. Цього року українські книговидавці говорять про шалене зростання продажів і Форум перестав бути «ковтком свіжого повітря» для інтелектуальної публіки. Та "у Львів на Форум" все одно масово їдуть його туристи.

«За дві ночі проживання у Львові під час Форуму я заплатив 2000 грн, ще скільки ж пішло на сніданки/обіди/вечері у львівських кав’ярнях. Плюс гроші на книги та дорогу, - підсумовує свої фінанси після візиту на Форум киянин Роман, - Поїздка влітає у копієчку і хочеться нормального сервісу, а не тисняви, як у радянському гастрономі за сметаною».

Значну частину публіки з інших міст приваблює не так сама можливість купити книжки, як особлива атмосфера, котра панує у цей час у Львові: безліч культурних подій у різних залах і кав’ярнях, можливість поспілкуватися з відомими письменниками та інтелектуалами. Та, як не дивно це звучить, зустрітися із старими друзями, котрі теж приїздять на Форум. Це те, чого немає на київських книжкових подіях.

Україномовні книжки ж, якщо ви не шукаєте чогось дуже спеціалізованого, можна купити і без поїздки до Львова: через Інтернет, у мережі книгарні "Є" і навіть на автозаправках.

Президент ГО «Форум Видавців» Олександра Коваль запевняє, що її команда розуміє проблеми в логістиці проведення ярмарку, але наразі вирішити їх не може.

Альтернативою Палацу мистецтв може бути лише стадіон «Арена Львів», але за її словами «мінусів там більше, ніж плюсів».

Переоблаштування Палацу мистецтв є базовим питанням організаторів Форуму до влади міста вже більше 10 років.

Проте, за словами в.о голови eправління культури Львівської міської ради Михайла Мороза, сьогодні вирішити його неможливо. З цього приводу вже кілька років ведуться переговори, але результату немає.

Чиновники, очевидно, мріють про бюджети на сотні мільйонів гривень з капітальним євроремонтом і мармуровими підлогами. Зрозуміло, що таких грошей немає. Натомість можна відносно дешево зробити декілька речей можуть суттєво полегшити життя усім сорокам тисячам книголюбам:

1. Облаштувати систему кондиціонування Палацу;

2. Перекриту вулицю Коперника для руху автотранспорту на час Форуму;

3. Добудувати ліфти у Палаці, аби у заходах могли брати участь батьки з дітьми і люди з обмеженими можливостями.

Організатори шукають альтернативні способи вирішення проблеми – переносять частину стендів видавництв на центральну вулицю Львова проспект Свободи. В рамках цьогорічного Форуму там розташували 77 з 324 торговців книгами. Проте, кількість видавців, що привозять свої книжки на Форум, стабільно зростає (324 в 2016, 258 в 2015, 232 в 2014) Тому в майбутньому це не допоможе вирішенню проблеми.

Форум Видавців позиціонує себе як одну з найбільших книжкових подій у Східній Європі. За 23 роки він згуртував навколо себе професіоналів видавничої та літературної справи, був мотором розвиток книжкового ринку в Україні та виховав декілька поколінь небайдужих до літератури громадян.

Умови, у яких відбувається Форум у Палаці мистецтв, на сьогодні не тільки не відповідають поважному і заслуженому рівню Форуму, але й заплямовують і його репутацію, і репутацію Львова. Адже Форум є невід’ємною частиною бренду міста і нинішній туристичний бум почався з Форму видавців, котрий створив Львову імідж передового міста країни.

книги форум культура туризм Львів

Знак гривні
Знак гривні