К

Кого садить НАБУ: перелік справ та сум зловживання (Інфографіка)

НАБУ - це не планета із культового фільму "Зоряні війни", це Національне антикорупційне бюро України. Воно почало працювати у лютому цього року і є головною складовою нової антикорупційної системи. НАБУ почало 194 активних проваджень та висунуло 2 обвинувальних вироки за 5 місяців своєї діяльності - з лютого по червень 2016-ого року.

НАБУ консультують західні фахівці, серед яких екс-прокурор США Марта Борщ, яка посадила Лазаренка. Також західні країн підтримують Бюро грантовими коштами, котрі йдуть на організаційні потреби.

Керівництво Бюро наразі незалежне від інших органів влади. З одного боку це вселяє надію, що НАБУ стане інститутом, котрий боротиметься з корупціонерами не залежно від того при владі вони в даний момент чи ні. Такі міцні інститути, котрі не залежать від політичних віянь, і створюють міцну державу. А з іншого - нинішня незалежність Бюро створює ризик його існуванню. На нього нападають депутати із провладних фракцій, у нього перманентний конфлікт з Прокуратурою.

Найдорожчі справи, котрі зараз розслідують детективи Бюро :

- "Газова схема Онищенка" на суму близько 3 млрд грн (усього - 12 підозрюваних);

- "Кіотські кошти" на суму 480 млн грн (фігурантом справи виступає колишній директор Державного підприємства "Українські екологічні інвестиції);

- Справа привласнення майна "Запоріжжяобленерго" на суму 450 млн грн;

- Дорогий газ для Одеського припортового заводу - на суму в 205 млн грн;

- Фіктивна закупівля сільгоспобладнання на суму 115 млн грн, "Украгролізинг".

Інші корупційні правопорушення детально досліджуйте на графіці нижче. На ній відображено детальну хронологію публічних результатів діяльності Національного антикорупційного бюро України

(за матеріалами офіційного сайту).

Наведіть курсор (або клік) на елементи графіки, щоб побачити фігурантів та деталі корупційних правопорушень.

Національне антикорупційне бюро сьогодні є ключовим органом у системі антикорупційних органів України, на який покладають надії і українські активісти-антикорупційники, і міжнародні спостерігачі. Звіти про роботу НАБУ можна прочитати на офіційному сайті органу.

Як працює новостворена антикорупційна система

інфографіка антикорупція набу реформи

Знак гривні
Знак гривні