Л

Лихоманка. Як живеться бурштиношукачам на клондайку і поза ним

У групі, яка зазвичай включає 10-15 чоловік, завжди є дозорний, який попереджає всіх про наближення небезпеки. «Шухер!!!» - і копачі за лічені хвилини тікають, хто куди. Транспорт для цього відповідний – повноприводні «Нива», «УАЗ» та мотоцикл «Дніпро». Без номерних знаків, звісно. В лісі залишають помпи із охоронцем, який отримує за це зарплату. Журналіст ТЕКСТІВ пожив на бурштиновому клондайку.

На бурштин їздила: Любов Величко

Довгу розповідь про те, як копають, скільки коштує бурштин, хто скуповує, як ховаються від поліції і куди вкладають зароблені гроші повністю читайте тут:

Я ж не схожа на поліцейського. Мою рожеву сукню помітили, мабуть, за кілометр. Образ наївної дівчини в милому платтячку різко контрастує із потертими треніками копачів, і тому мене зустрічають не так з острахом, як із посмішкою.

Знайомлюся з хлопцями. Намиванням бурштину займаються в основному сильні чоловіки - робота на штучному болоті має серйозні негативні наслідки для здоров’я.

Постійно у холодній воді, застудитися – раз плюнути. Ще один «бонус» – шкірні захворювання на ногах. Та й узагалі - ходити по території намиву небезпечно для життя.

Щоб читати лонг-рід повністю, клікніть на картинку

За роботою копачі діляться мудрими порадами:

- Зберігай бурштин удома, - пошепки каже мені 54-річна тітка Катерина, вправно закинувши сачок у гігантську лунку.

- А як же міліція? Якщо прийдуть із обшуком?

- Ага, хай тільки спробують. Обшуків не буде, повір, - переводячи дух, жінка присіла і руками перебирає торф та шматки бруду.

Дійсно, щоб провести в домі обшук, у поліції мають бути серйозні на те підстави. Просто так в хату ніхто зайти не має права. Тому бурштиношукачі і не бояться складати свої скарби під матрацом.

Наше спілкування зупиняється, коли із-за кущів, наче нізвідки, вийшли четверо у камуфляжі. Вони мовчки підходять до нашої компанії, і кілька хвилин спостерігають за тим, що відбувається, хто про що і з ким розмовляє. Бурштинокопачі намагаються вести себе стримано:

- Ви хто? - обережно запитує бригадир.

- Хто нада, - різко і нахабно відповідає молодик, оглядаючи територію.

Ситуація напружена...

Репортаж повністю читайте тут.

економіка поліція бурштин рівненщина

Знак гривні
Знак гривні