Я

Як вирізають ліс у Карпатах. Інтерактивна карта вирубок

Загалом в Україні лісом укрито 16% території. В карпатських регіонах - 40%. На Закарпатті - 51%, це третій показник у Європі після Швеції та Фінляндії.

Збір, обробка даних та графіка: Ярина МИХАЙЛИШИН. Текст: Павло СОЛОДЬКО

В Карпатах є що рубати: загальна площа лісу в чотирьох гірських областях складає 2,2 млн га. Це майже чверть від усіх лісів країни (10 млн га).

Від бензопил не захищені навіть природні парки та заповідники. В районі гори Попадя, від села Осмолода (Івано-Франківщина) до Лопухова (Закарпаття) вирізано територію розміром понад тисячу футбольних полів.

За даними WWF, крони молодих дерев на закинутій вирубці повністю змикаються через 7-10 років після припинення лісозаготівлі.

Проаналізувавши дані супутникових знімків основної частини Українських Карпат, ТЕКСТИ обрали кілька ділянок, які постраждали найбільше.

І підрахували масштаби.

ЩОБ ПОБАЧИТИ ВСЮ КАРТУ, КЛІКАЙТЕ НА ЗОБРАЖЕННЯ:

Червоним кольором позначено території, які наш алгоритм [детальніше про нього - під картою] визначив як вирубки, здійснені протягом чотирьох років - з літа 2011-го до червня 2015 року.

Також ви можете переглянути карту в режимі “Природний колір” (без червоних маркерів).

Ще одна можливість — порівняти супутникові знімки Карпат за серпень 2000-го і червень 2015-го, щоб побачити, як змінилися вирубки за 15 років.

Щоб побачити КАРТУ ВИРУБОК, КЛІКАЙТЕ ТУТ

Ця візуалізація — перша в серії інфографічних матеріалів про вирубку лісів в Україні та польських і румунських Карпатах.

73% українських лісів управляються Державною аґенцією лісових ресурсів. Решта 27% належать місцевому самоврядуванню, Мінагрополітики, Міноборони, природним паркам тощо.

Ліс годує місцеве населення, дає прибуток бізнесу i державі. За 2015 рік підприємства Держлісаґенції сплатили в бюджет понад 3 млрд грн.

В середньому по Україні один гектар вирубаного лісу дає 240 кубічних метрів деревини (дані Держлісаґенції за 2014 рік). В Карпатах цей показник вищий - в середньому 300-400 кубометрів на 1 га.

Лісовоз у верхів'ях Чорної Тиси (Закарпаття), 2008 рік. Фото: Ігор КЛОЧАН

А тепер уявіть величезний куб із суцільного дерева. Гігантський дерев'яний куб, з довжиною ребра в 1 км.

Уявили? А тепер іще один такий же. Приблизно так виглядав би загальний запас деревини в усіх лісах України — 2,1 млрд кубічних метрів.

За словами першого заступника Держлісаґенції Христини Юшкевич, у 2015 році в Україні нарубано 19 млн кубометрів деревини.

Згрубша це близько 80 тисяч гектарів - майже 1% від усіх наших лісів.

Щоб побачити КАРТУ ВИРУБОК, КЛІКАЙТЕ ТУТ

карпати екологія ліс інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні