Р

Робота є! Волонтери допомогли влаштуватися 5 тисячам переселенцям і фронтовикам

Нову професію можна освоїти за місяць-півтора. Йдеться переважно про інтернет-технології і так званий handmade – рукоділля. На курсах можна навчитися основам інтернет-маркетингу, азам бухгалтерії і фінансового управління підприємством, мистецтву ділових переговорів, зайнятися рекрутингом і зрештою створити свою інтернет-крамницю. Громадська ініціатива Центр зайнятості вільних людей (ЦЗВЛ) за два роки існування допоміг знайти роботу 5 тисячам переселенців і бійців, які повернулися з війни.

Автор: Сергій Демчук

«У центрі знайшла роботу і друзів»

Центр об’єднує близько 150 волонтерів, тренерів і консультантів. Серед них психологи й соціологи, професійні рекрути.

У базі контактів Центру за два роки назбиралися 15 тисяч осіб, які шукають або шукали роботу. 5 тисяч із них працевлаштувалися.

У Центрі зайнятості вільних людей

Ірина Тимошек з Донецька звернулася до центру влітку 2015 року. Шукала роботу й на одному з сайтів побачила оголошення, що ЦЗВЛ потрібні волонтери. Історія Ірини цікава тим, що вона була і безробітною, і волонтером центру, а потім, влаштувавшись на роботу в кадрову агенцію, допомагала знайти роботу людям, які звернулися до Центру.

У Донецьку Ірина працювала інженером у будівельній компанії з досить вузьким профілем - монтаж виробів із натурального каменю (мармуру, граніту). Після переїзду до Києва знайти роботу за спеціальністю не змогла. Тим більше давно хотіла спробувати щось нове, після мармуру й граніту – «працювати з людьми».

Отже Ірина надіслала анкету й за кілька днів їй зателефонували. Запропонували кілька видів діяльності: роботу на гарячій лінії, відповідати на дзвінки людей, які шукають роботу; організацію тренінгів і отримання заявок від роботодавців. Ірина обрала перше. На гарячій лінії волонтерила півроку. Тричі на тиждень.

«Мені дуже подобалася атмосфера і команда центру. Всі однодумці, люди, які готові допомагати іншим. Щось змінювати в країні», - каже Ірина.

Півроку Ірина допомагала в центрі волонтером і одночасно розсилала резюме в різні компанії. Пізніше їй зателефонували і запросили на роботу рекрутом.

Вирішальну роль зіграло те, що в резюме був вказаний відповідний досвід роботи, хоч і на безкоштовних волонтерських засадах. Саме по собі волонтерство позитивно впливає на імідж людини, яка шукає роботу. Зараз жінка працює в кардовій агенції. Продовжує співпрацювати з ЦЗВЛ уже як роботодавець, пропонує вакансії переселенцям. Каже, що на стару інженерську роботу і не повернулася б.

Ірина Тимошек

«У мене в Києві було небагато друзів після переїзду з Донецька, - каже колега Ірини по волонтерсту Наталія Решетова. - Ще хотілося зайнятися якоюсь корисною діяльністю. Шукала, де можна влаштуватися волонтером. Відправила резюме у п'ять організацій. Зателефонували тільки з ЦЗВЛ.

У Донецьку Наталія займалася бізнесом. Але останні дев'ять місяців перед від'їздом працювала в Донецькій обласній раді. Координувала охорону здоров'я.

Її дім знаходився за півтора кілометри від Донецького аеропорту.

«Скажу чесно, я не збиралася виїжджати. Не готова була вештатися по містах. Все-таки дім є дім. Але якось я бігла під обстрілом, мене зняли на відео французькі журналісти. Сюжет побачили мої друзі з Києва. Й запросили пожити в них якийсь час. Я думала, що їду на два тижні, а вже знаходжуся тут півтора роки».

За освітою Наталія економіст, закінчила Донецький університет управляння. Проте має ще іншу освіту - психологічну. У Києві знайшла роботу психологом. Ще в Донецьку була волонтером, допомагала ВІЛ-позитивним.

«Мені дуже сподобалося навчання в центрі. Все чітко прописано й структуровано. Якщо щось забула, дуже просто знайти інформацію. У нас у Донецьку було хаотичне волонтерство, а тут все розкладено по поличках. І кожен день навчання не був схожий на попередній. У колективі ніхто ніколи не відмовив у допомозі. Багато чого не виходило. До центру зверталися люди, і мені здавалося, що за п’ять хвилин я маю їх влаштувати. Це не завжди вдавалося.

Наталія Решетова

Я вважала, що немає результату. Але насправді там дається дуже багато засобів і інструментів, щоб людина сама знайшла, що їй потрібно. Можливо, вона раніше не там шукала, не правильно писала резюме. У нас в центрі навіть англійською вчать проходити співбесіди. Для підприємців проводилися куси програмування й маркетингу».

Наталія влаштувалася на психологом у тренінговому центрі. Шукала роботу економістом, менеджером, але не знайшла. Зраз її зарплата залежить від кількості проведених тренінгів. Зізнається, що, наприклад, у лютому не заробила зовсім нічого. А бувають місяці коли зарплатня становить 10 тисяч гривень. Продовжує співпрацювати з центром зайнятості – працює волонтером двічі на тиждень.

Початок на Майдані

А почалося все, як і Революція гідності, з посту у Facebook. Наприкінці 2013 року одна з ініціаторок центру написала, що люди, які постійно знаходяться на Майдані, втрачають роботу. Активісти хотіли привернути увагу до того, що людей звільняють, а також допомогти тим, кого вже звільнили – знайти підробіток.

За тиждень навколо ініціативи об’єдналися п’ятеро спеціалістів, менеджерів з персоналу. Захистити людей від звільнень на той час було дуже складно, а от з пошуками нової роботи справи просувалися значно краще. З часом до ініціативи приєдналися й активісти Львова й Дніпра. Бо й там люди Євромайдану потрапляли під санкції роботодавців.

Зовсім інших масштабів справа набула після вторгнення Росії до Криму й Донбасу, коли з окупованих територій почали виїжджати люди, залишивши житло й робочі місця.

Разом з цими подіями Центр змінювався, переходив від хаотичного волонтерства до професійної роботи. До ініціативи долучалися волонтери, які мають досвід роботи в різних громадських організаціях. Вони почали чітко вести облік.

Протягом двох років організація отримувала як грантову підтримку так і від допомогу вів різних комерційних компаній.

Нова професія за місяць

Працевлаштування переселенців і досі залишається головним завданням волонтерів центру. Центр допомагає зустрітися роботодавцям і безробітним. Там можна чомусь навчитися. Наприклад, правильно скласти резюме, знайти джерела й ресурси пошуку роботи, добре презентувати себе під час співбесіди, опанувати нову спеціальність або відкрити свою справу.

Нову професію можна освоїти за місяць-півтора. Мова іде переважно про інтернет-технології і так званий handmade – рукоділля. На курсах можна навчитися основам інтернет-маркетингу, азам бухгалтерії і фінансового управління підприємством, мистецтву ділових переговорів, зайнятися рекрутингом і зрештою створити свою інтернет-крамницю.

Бізнес-план і стартовий капітал

Варто згадати й проект центру «Бізнесінкубатор», створений для підприємців, які хочуть відновити бізнес, втрачений, наприклад, після переїзду з Донбасу до Києва. Або вирішили спробувати щось нове, відкрити нову справу. На тренінгах є можливість ознайомитися з юридичними аспектами ведення бізнесу, обліку, складанню бізнес-плану й роботі з персоналом.

І головне: де знайти гроші, стартовий капітал, починаючи від різноманітних грантів до формату соціального підприємництва (це бізнес спрямований на зміну у суспільстві: освіта, охорона навколишнього середовища, боротьба з бідністю, захист прав людини).

Після інтенсивного місячного курсу навчання перевірити здобуті знання можна на практиці - Центр пропонує стажування. Все це безкоштовно для переселенців, учасників війни на Донбасі та їхніх рідних. Для інших передбачено добровільний внесок, але за бажанням. Фіксованої вартості не існує.

«Воїну – гідна праця»

У Києві заняття проводяться в хабі «Дім вільних людей» а також у бізнесцентрі «Ріальто» біля станції метра «Тараса Шевченка». Крім Києва ініціатива діє у Львові, Луцьку, Дніпрі, Запоріжжі, Харкові й Краматоську.

«Щодня ми контактуємо з роботодавцями. До нас надходять пропозиції, вакансії, - розповідає Ольга Семенова, одна з засновниць Центру зайнятості вільних людей. - Ми телефонуємо й розпитуємо, чи вони справді готові взяти на роботу переселенця чи ветерана АТО.

Інформуємо роботодавців, у чому можуть бути психологічні особливості таких людей. Найпоширеніші спеціальності – це сфера адміністративного персоналу (секретарі, помічники, водії) і виробництва. Як виготовлення продуктів, так і промисловість. Потім іде бухгалтерія і фінанси.

За два роки діяльності нас знають багато роботодавців. Щодня до нас звертаються кілька військових, які повернулися з війни. Деякі навіть з передової телефонують і питають, які є вакансії. Мовляв, скоро повернуться».

У рамках проекту «Воїну - гідна праця» ветеранам на сайті ЦЗВЛ пропонують наступні послуги:

- Консультації на всіх етапах працевлаштування (допомога в написанні професійного резюме, пошуку вакансій, підготовка до співбесіди, кар’єрний супровід тощо).

- Заняття з профорієнтації, які допомагають учасникам АТО зорієнтуватись на ринку праці, обрати фах до душі і визначити свої схильності до тієї чи іншої спеціальності.

- Проект «Чашка кави з психологом» – спілкування з психологом за чашкою кави про те, як вибрати професію, намітити план дій, прийняти зважене рішення та почати нове життя.

- Курси англійської мови в Києві та Львові (початковий рівень, середній рівень.

- Курси комп'ютерної грамотності. Ветерани мають можливість удосконалити свої навички та вміння у користуванні комп’ютером, навчитися основам роботи в Microsoft Office (Word, Excel, Point), соціальних мережах,а також основним принципам роботи з пошуковими системами.

- Ліцензовані курси масажистів, IT-курси, а також будь-які інші курси за бажанням ветеранів та можливістю партнерів.

Досвід роботи Центру стверджує: роботу знайти можна. Значно краще бути конкурентоспроможним на ринку праці, маючи певну підготовку. Тим більше отримати її безкоштовно можуть ті, кому найважче пристосуватися до нових умов, – переселенці і ветерани.

На останок нагадаємо, що на 1 січня 2016 року в Україні зареєстровано 490,8 безробітних. Допомогу від держави з них отримують 398,2 тисячі. Виплати у грудні минулого року збільшили до 1,444 тис. грн.

переселенці АТО суспільство економіка волонтери

Знак гривні
Знак гривні