Я

Як адвокати екс-беркутів тролять суд. Один день із процесу над звинувачуваними у вбивстві Небесної сотні

У Святошинському суді Києва після двох років засідань нарешті дійшли до вивчення доказів. Екс-беркутівців Зінченка й Аброськіна звинувачують у вбивстві 39-ти майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. Адвокати звинувачуваних вигадують безліч зачіпок, аби затягнути процес. Розрахунок простий: за «законом Савченко» 1 день в СІЗО рахується, як 2 після вироку суду.

Автор: Марія Лебедєва

Сьогодні на лаві підсудних - п’ятеро екс-«беркутівців». Слідчі об’єднали дві справи – Павла Аброськіна й Сергія Зінченка та ще трьох – Сергія Тамтури, Олега Янишевського, Олександра Марінченка, оскільки ознаки злочину схожі.

Тому процес почали від початку по п’ятьох, три дні зачитуючи лише звинувачення.

В розшуку залишаються біля 20 екс-беркутівців, продовжують з’являтися нові обставини.

Судді та адвокати пророкують, що справу будуть розглядати мінімум до кінця літа. А судячи з подій минулого тижня, щодня можливі найнепередбачуваніші моменти, які можуть зірвати процес.

Наприклад, як це сталося з судом присяжних.

Присяжні втомилися

На початку минулого тижня весь суд присяжних зненацька оголосив клопотання про свій самовідвід. Причиною члени журі назвали низьку зарплату, занадто часті засіданні і відсутність компенсації за проїзд.

Засідання у справі відбуваються щотижня - по вівторках та четвергах. А за словами присяжних, їм ще у 2015-му обіцяли, що процес триватиме не більше трьох місяців.

Тепер "народні судді" скаржаться: проїзд не компенсують, в суді доводиться майже жити. Важливість процесу суд присяжних, мабуть, чудово розуміє, але навіть адвокати кажуть – ця проблема виникла не сьогодні, просто на неї ніхто не звертав уваги.

На лаві підсудних зліва направо: Сергій Зінченко, Павло Аброськін, Сергій Тамура, Олександр Марінченко

Тобто: суд присяжних дослухав звинувачення, після чого виступив з ініціативою самоусунутись. Що означає необхідність набрати новий суд присяжних і почати читати обвинувачення від початку.

Цю ідею жваво підтримала сторона захисту - мовляв, зарплатня впливає на їхнє ставлення до процесу. Але підстави для самовідводу «низька зарплатня» в законі немає.

Суд відхилив клопотання, але ризик того, що могли почати все від початку (три засідання прокурори по черзі протягом дня зачитували декілька томів справи), був.

Адвокати обвинувачення направили до Кабінету Міністрів звернення, з проханням підняти зарплату присяжним і компенсувати (купувати для них) талони на громадський транспорт. Для цього якнайшвидше внести зміни у відповідну постанову. Можна на найближчому ж засіданні уряду.

Це питання актуальне не тільки для цього процесу.

«На цю проблем ніхто не звертав уваги, а вона є. Справа в тому, що дуже дивно прописана сама постанова про порядок сплати народним засідателям та суддям", - пояснив у залі суду адвокат потерпілих, Павло Дикань.

Кошти нараховуються, виходячи з розміру середньої заробітної плати за попередні два місяці. Або з пенсії за попередні два місяці, помноженої на кількість днів та поділеної на кількість зайнятих днів.

Зважаючи на те, що заробітну плату у нас часто офіційно не платять, то винагорода за роботу в суді нараховується, виходячи з мінімальної зарплатні.

При цьому, якби члени журі офіційно взагалі не працювали, їм би нараховувалась середня з/п судді місцевого суду. Це приблизно в 10 разів більше.

"Виходить, що присяжним вигідніше бути безробітними, - наголосив він. - Сподіваємось, що зміни внесуть, адже це - проблема забезпечення судочинства".

Зарплата судді Святошинського суду – не менше 10 мінімальних зарплат. Це близько 14,5 тисяч грн. Присяжні на процесі "екс-беркутівців" заявляють, що отримують за день роботи в суді 70 грн.

Адвокати звернулись до Кабінету Міністрів із пропозицією зробити ставку 10 мінімальних заробітних плат постійною. В цьому випадку кожен український присяжний буде отримувати близько 700 грн в день.

Обіцяна державою "Компенсація проїзду і житла" - міф, адже присяжний суддя може бути лише з того району, де проходить суд.

На суді у п'ятницю всі очікували найгіршого - формування нового набору присяжних і повторного зачитування обвинувачення. Проте суд продовжив процес.

«Завдяки зверненню адвокатів, сподіваюсь, тепер всі присяжні судді будуть отримувати гідну винагороду за свою працю», - сказав суддя.

Родичі загиблих і родичі підозрюваних

Біля скляної загородки для арештованих на судовому процесі сидять їх родичі, жінки. Іноді поряд із потерпілими.

Зазвичай вони не спілкуються з пресою та між собою. Просто сидять.

Іноді від групи підтримки «Беркуту» можна почути звинувачення в бік преси: «Знаємо ми, що ви напишете, нічого я вам не коментуватиму». Пригощають цукерками адвокатів захисту.

Потерпілі іноді погано витримують судову атмосферу, особливо коли дискусія заходить в глухий кут.

Іноді складається враження повного абсурду – приміром, на цьому засіданні, коли встановлювали, чи можна використовувати заміри тіла для встановлення особи, в залі хтось почав вигукувати «Уважніше читати треба!»

Люди відвідують процеси вже більше двох років. Нерви не завжди витримують.

І от, нарешті, почалося дослідження доказів по суті.

Як затягнути процес

Прокуратурі потрібно довести, що саме 20 лютого 2014 року і саме ці звинувачувані знаходились в певному місці у певний час та робили певні дії.

Що люди на фото і відео вбивств на Інститутській і люди за скляною ширмою – одні й ті ж особи.

Один із адвокатів обвинувачення (представляє інтереси родичів загиблих і допомагає прокуратурі збирати докази) стверджує, що на лаві підсудних є ті, кому належать автомати, кулі з яких знайшли в тілах вбитих.

Зачитують дані по обвинуваченому Сергію Зінченку, його посада - водій. Сьогодні «його день», більшість часу займає з’ясування, це він на відео стріляє в людей чи не він.

Звання Зінченка за штатом – прапорщик міліції, фактичне звання на той час – молодший сержант міліції, раніше займана посада - міліціонер-кінолог.

Перший же доказ – відстеження дзвінків підсудних по мобільному – одразу ж не сподобалось стороні захисту. Саме цей доказ може показати, кому та звідки дзвонили екс-беркутівці в цей день, де знаходились.

Прокурори засвідчили – це відбулось ще на підставі доручення голови управління спеціальних розслідувань ГПУ – Сергія Горбатюка. Захист почав вимагати іншу підставу – ухвалу суду, інакше отримання цих даних, на їх думку, є незаконним. Прокурор запевнив, що вона буде надана згодом.

Щоб зрозуміти, скільки триватиме процес, і наскільки серйозно не вважають себе винними обвинувачені, варто послухати, як вони збираються розібрати кожен доказ.

Висновок судово-медичної експертизи Зінченка вказує на те, що він є шульгою – стверджує прокурор. Захист одразу протестує: мовляв, а чого це судово-медичний експерт такі висновки робить, і хто поставив йому таку задачу?

Прокурор зачитує фізичні заміри Зінченка. Зап’ястки, плечі, руки, ноги, в сантиметрах. Фотофіксація – без балаклави, фас і профіль, і в балаклаві. Він звертає увагу на одну з фоток біля Жовтневого палацу, на людину в балаклаві, з лівосторонньою стійкою.

- Експерту було поставлене запитання: чи є людина на відео – Зінченко, і якщо так, то які ознаки на це вказують? - каже прокурор.

- Я прошу звернути увагу: в постанові не вказано, що експерту ставилось запитання, чи є Зінченко шульгою, - каже один з адвокатів захисту, клієнтом якого Зінченко, до речі, не є.

Експертиза тривала протягом 20 днів, зазначає експерт. Він звертає увагу на один із представлених йому фрагментів відеозапису.

Добре розрізняється епізод, коли до снайпера в чорному однострої, який лежить на землі та веде вогонь, підходить боєць спецпідрозділу міліції, одягнений в такий самий однострій, як у Зінченка.

Цей боєць змінює пози, здійснює постріли з автомату Калашникова АКМС, утримуючи весь час автомат лівою рукою за руків’я, а правою підпираючи цівку. Поза вказує на те, що стрілець – шульга, тобто основні дії робить лівою рукою.

Для встановлення антропометричних параметрів були роздруковані стопкадри, для відкидання спотворення чи викривлення, та зроблені заміри частин тіла на фото.

На різних стопкадрах параметри різняться між собою, проте, можна встановити деякі з них (ширина плечей – 43,5, згідно висновкам по фото). Також, експертиза каже, що можна встановити деякі риси обличчя: ніс довгий, великий, прямий, статура худорлява, струнка.

Зінченко має таку ж статуру, риси обличчя описані, як такі ж самі. Також встановлено, що Зінченко є шульгою.

У Зінченка при замірах встановлено 48 см у плечах. Проте, експерт вказує, що похибка в замірах кінцівок та плечей цілком можлива через непрямий ракурс зйомки в процесі руху об’єкту зйомки.

«Всі перелічені ознаки та дані дозволили експерту не виключити можливості з великою долею імовірності того, що на відеозаписі зображений Зінченко. Висновок: виключити, що на відеозапису Зінченко, не можна».

All right: «все правою». Майже все.

Схоже, сторона захисту запевнятиме до останнього, що на відео - не Зінченко, порівнюючи нитки на одязі і ставлячи під сумнів висновки будь-яких експертів.

«Зінченко не ставилось запитання про те, що він шульга. Експерт самостійно це визначив! З чого він зробив такі висновки?» - запротестував адвокат Зінченка.

Доказом, на їхню думку, має бути фото зі служби в армії, де Зінченко тримає зброю в правосторонній стійці.

«Є покази Зінченко, де він каже, що тільки пише лівою рукою, а всі інші дії він виконує як правша!» - запевнив адвокат захисту.

Що цікаво, після цього сам Зінченко повідомив суду, нібито звертався, щоб його обстежили на праворукість, опитали свідків, і побачили б, що він пише, їсть та робить усе інше правою рукою. І не є шульгою взагалі.

Адвокати захисту, звісно, бачать різницю у антропометричних вимірах та вимірах, зроблених з відео, і інакше, як «особа на відео», не називають схожого на Зінченка стрільця у балаклаві.

- Виникає сумнів у неупередженості експерта, прошу суд викликати його для проведення допиту. Антропометрія вже майже два сторіччя не використовується для ідентифікації особи, - заявив адвокат захисту, пославшись на статтю "Антропометрія" у Вікіпедії.

Також цікаво, що цей адвокат є захисником двох інших бійців, але не Зінченко. Однак саме він звернувся до Київського НДІ судових експертиз та інших установ за роз’ясненням, як використовується антропометрія в експертизах такого типу, та чи використовують судові експерти антропометрію взагалі.

Попри те, що експертиза по Зінченку здійснена профільною установою, адвокати захисту фактично звинувачують експерта в перевищенні службових повноважень. Мало того, вони роблять запити в різні установи, запитуючи, чи використовують антропометрію в ідентифікації особи.

Установи їм навіть надають відповідь: ні, не використовуємо. Але справа в тому, що ці установи взагалі не мають відношення до експертизи.

Тобто, запити були надіслані всюди, окрім установи, яка, власне, робила експертизу, яка має відношення до МОЗу та міністерства юстиції, і є профільною.

Hа цьому список претензій до експертизи не завершується. «Я бачив, як робили експертизу моєму підзахисному! Її робили китайською лінійкою! Яка не є сертифікованим пристроєм і робить похибку!» - наполягає адвокат захисту.

Суддя відмовився від відповідей з установ, які не мають відношення до справи, а от визначення «антропометрія» з Вікіпедії до справи таки долучив.

- Я ніякий не лівша. Просив допитати колег, наводив фото, відео, але на мої клопотання не звертали уваги, - запевнив суд Зінченко.

Судді дивляться відео експертизи Зінченко, надане стороною захисту

В цей момент адвокат захисту попросив долучити до справи два диски з відео, які, на його думку, доводять правоту слів підзахисного, а також, містять інформацію про ту особу, яка зображена на відео.

- Вже зараз прокурори знають, що це за особа, і що ця особа не є Зінченко. І прошу не перекручувати, і не вживати слів, які звинувачують моїх підзахисних, їхня вина не доведена, - пафосно каже адвокат.

Суддя з цим не міг не погодитись, хоча не зрозуміло, які саме слова перекрутили у відношення підсудних.

Саме в цей момент у залі підводиться жінка, яка досі сиділа спокійно: «А можно свою думку! Я после етого переворота на Майдане живу два года в хостеле! При Януковічє я могла лєчіться!»

«Це їх треба засудити!», - махнула вона в бік слухачів процесу та виступила з промовою на сильно підвищених тонах, про власне погане життя, перебиваючи суддю. Взагалі не звертаючи на його честь жодної уваги.

Після палкої промови жінка швидко вийшла. В залі незадоволено загуділи. Один з адвокатів обвинувачення висловив думку, що це могла бути провокація.

Суддя оголосив перерву для вивчення відео, а після перерви вивів відео на екран.

За словами адвокатів, відео взяли «з інтернету». Перше відео – саме тієї антропометричної експертизи Зінченка, де він розмовляє з експертом, повертається для відео та фото фіксації різними сторонами, та показує, як він зазвичай бере зброю. «Так?» - питає він у експерта. Стійка лівостороння. На відео, яке надав захист.

Раптом адвокат захисту попросив терміново зупинити, і наголошує – кадри порізані, а його підзахисний запевняє: експерт попросив стати саме в таку стійку.

«Він мене попросив так стати!» - запевняє Зінченко. Проте, слів, які б підтвердили це, на відео чомусь немає.

Зате є лівостороння стійка.

Підзахисний під час експертизи згадує і зброю, що була у нього в руках: «Форт 500». «Це не експертиза, а допит, експерт задає запитання, які не мають стосунку до експертизи!» - обурився адвокат обвинувачення.

Друге відео було з каналу 1+1. Адвокати захисту наполягали, що на цьому відео неможливо впізнати особу взагалі, і особа в кадрі не є Сергієм Зінченко.

Жодних інших обіцяних даних про «іншу особу» на відео не було.

- Мене там взагалі не було. Також, у розшуку знаходиться біля 20 бійців «беркуту», і їх ніхто не порівнював, - заявив наприкінці процесу інший підозрюваний Аброськін.

Коментар прокурора:

«НДІ надав комплексну експертизу. В ній було використано відео як журналістське, так і з мережі інтернет.

Ви бачили, він на відео підняв ту саму руку, якою стріляє, і видно, що він шульга. На відео боєць теж шульга.

Те, що він каже про нібито порізане відео… Експертиза використовує лише безперервне відео для аналізу.

Телефонні виклики допоможуть ідентифікувати локації, тож ми надали суду таку інформацію. Сьогодні Аброськін заявив, що його там не було, а є підтверджуючі дані, які кажуть, що він знаходився в тій локації і використовував свій автомат для вбивства протестувальників.

Надалі, після вивчення другою стороною матеріалів, які надаємо по Аброськіну та Зінченко, будемо також надавати матеріали по інших підсудних. Свідків будемо допитувати тільки після допиту потерпілих».

Вочевидь, сторона захисту буде всіляко затягувати процес. Адже згідно з законодавством, один день СІЗО рахується, як два дні позбавлення волі. Відповідно, у випадку винесення екс-беркутівцям строк він буде меншим.

Засідання по цій справі будуть відбуватись у Святошинському суді на Жилянській по вівторках та четвергах, а у серпні суддя оголосив відпустку.

суд майдан небесна сотня беркут

Знак гривні
Знак гривні