П

Пенсійна держава. Скільки потрібно зібрати грошей, щоб оплатити соціалку та інші бюджетні витрати (ІНФОГРАФІКА)

Мало знайдеться країн, в яких у 60 років люди виходять на пенсію. І досить дивно виглядаю, як країни, де працюють до 68 років надають фінансову допомогу Україні, щоб вона платила пенсії з 60 років. Трохи менше 2/3 зібраних державою грошей тратиться на соціальні потреби: виплату пенсій, інших видів соціальної допомоги, на освіту та медицину. Разом ці витрати складають .

Збір даних і текст: Володимир Рапопорт, графіка Ярина Михайлишин

Витрати і збори держави - це не тільки бюджет і податки. До витрат також належить Пенсійний фонд (ПФ), до доходів - Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Цей внесок платить кожен, хто працює легально. До 2016 року ЄСВ складав близько 40% від зарплати. У 2016 році - 22%. ТЕКСТИ звели баланс держави, враховуючи Пенсійний фонд і ЄСВ і підготували детальну інфографіку. Дивіться її тут.

Останні 2 роки значно виросли видатки на оборону, безпеку та виплату відсотків по зовнішньому боргу. Не треба ходити до гадалки аби розуміти, що ці видатки тільки зростатимуть.

Щоб подивитися графіку повністю і зрозуміти, які податки можуть компенсувати найбільші витрати, клікайте на зображення.

Минулого року всі інші витрати крім обслуговування боргу, соціалки і безпеки становили десь 15% від і вони скорочуватимуться.

Тобто єдині статті які будь-який уряд чи Яценюка, чи Гройсмана, чи не дай Бое Тимошенко зможе скоротити – це соціалка. А різати потрібно.

Чому треба скорочувати бюджет?

У 2015р. держава витратила на 28.7 млрд.грн. більше ніж зібрала, ця різниця називається «дефіцит бюджету». Він покривається позиками. На 2016-й дефіцит запланований ще більший. Збільшується дефіцит бюджету – зростає борг, збільшуються видатки на його обслуговування.

Але буває гірше – не дають у борг. Тоді гроші друкує НБУ, а країна отримує інфляцію, падіння курсу гривні.

Якщо зменшити видатки, борг припинить зростання і, навпаки, може зменшуватись. А з ним зменшиться і сплата відсотків з бюджету. Гривня зміцниться.

Це не єдиний причина для зменшення видатків бюджету. Той, хто стикається з підприємництвом знає як «вибиває» податки наша фіскальна служба. Примушуючи платити наперед, завищуючи суми, ускладнюючи облік, порушуючи кримінальні справи.

Цифри доходів бюджету, ми сприймаємо як суху статистику, часто є результатом жорстких баталій та зовсім не європейських практик. Податки треба зменшувати для покращення нашої економіки, що не може профінансувати такі нинішні витрати.

Але відсутність грошей не єдина причина необхідного урізання витрат.

Українські громадяни не можуть заробляти собі на старість так, як це роблять європейці чи американці. Єдиним засобом існування на пенсії залишаються виплати держави, тобто пенсії.

Ясно, що теперішні пенсіонери, які працювали у радянський час, не мали змоги накопичити на пенсію. Але й сьогоднішня молодь так саме не може! Бо податки на працю залишаються зависокими і зарплати виплачуються в конвертах, а приватних пенсійних фондів, яким би можна було довіряти немає.

До того ж мало знайдеться країн, в яких у 60 років люди виходять на пенсію. І досить дивно виглядаю, як країни, де працюють до 68 років надають фінансову допомогу Україні, щоб вона платила пенсії з 60 років.

Так само і в інших соціальних сферах є чимало резервів для зменшення бюджетних виплат та покращення їх використання. Чи добре, наприклад, що держава фінансує на 70 млрд. грн. лікарні і поліклініки – мізерні зарплати та комунальні послуги, а власне лікування люди оплачують самі із своїх доходів?

Чи ефективно витрачаються гроші у бюджетних вищих навчальних закладах, якщо меншість випускників працює за фахом, а тисячі їх кожен рік поповнюють армію торгових представників та реалізаторів? І таких запитань можна ставити безліч. Вирвані у підприємців з боєм гроші часто навіть не крадуться, а розтринькаються без жодної користі.

Дані дивіться тут

бюджет соціалка пенсії інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні