М

Ментівський дах і захоплене горище. Рейдери вже атакують житлові будинки.

Обережно, вони можуть і недопалок кинути, і сечею з банки бризнути. Рейдери, - кажуть місцеві жителі… Взагалі тема рейдерських захоплень в середовищі журналістів вважається каламутною. Якщо колеги і беруться висвітлювати її, то, як правило, за гроші. Відсутність ентузіазму до теми пов'язана з розумінням, що, по-перше, абсолютно правих тут бути не може. По-друге, доводиться вивчати безліч юридичних документів, в яких чорт ногу зломить. Словом, до будинку за адресою Софіївська, 18а, що в самому центрі Києва я йшов без особливого задоволення, чекаючи зустрітися з тим, з чим вже зустрічався раніше, спостерігаючи за рейдерськими захопленнями. Але тут було все інакше.

АВТОР: Антон Зікора

Якщо ви їздили центром Києва, то, напевно, вже помітили: кілька тижнів на цьому будинку висять плакати з вимогою зупинити рейдерське захоплення та притягнення «головного рейдера» Ігоря Доценко до відповідальності.

Ще рік два і жити в центрі столиці буде небезперчно. В будь-який момент у вашому домі зможуть зявитися рейдери.

- Вийшло так, що вони захопили мансарду, а ми вивісили ці плакати на балконах, що належать нам, - каже Сергій Андьонов, член товариства співвласників багатоквартирного будинку (ТСББ) «Будтехсервiс», якому і належить цей будинок. За версією Андьонова, мансарда теж належить йому.

Він у даному випадку виступає не тільки як учасник і мешканець ТСББ, а й як інвестор котрий уклав договір із своїм ТСББ про добудову над будинком мансарди. Але фірма «Снага-М», якою керує Доценко, поклала на неї око. Доценко робив там ремонтн, а потім почав відсуджувати мансарду. При цьому про суд, який виносив рішення на користь Доценко, Андьонов навіть не знав.

Атака

А восьмого вересня півсотні бійців однієї охоронної фірми в спортивній і камуфляжній формі увірвалися в будинок. Вони окупували під'їзд і зайняли спірну територію, при цьому кілька годин місцеві мешканці не могли ні зайти, ні вийти з будинку. Захоплення здійснювався на підставі ухвали суду, яка ухвалила не перешкоджати громадянину Доценко заходити в мансардне приміщення цього будинку.

Микола Писаренко, адвокат товариства співвласників багатоквартирного будинку «Будтехсервiс», говорить:

У цій ситуації ми маємо справу з рейдерським захопленням майна юридичної особи, яким є ТСББ «Будтехсервiс», і фізичної особи, яким є член ТСББ «Будтехсервiс» Сергій Андьонов. При цьому мансарда була зведена Сергієм Анденьовим. Захоплення її сталося на підставі ухвали суду. Але для того, щоб все було законно, суд повинен винести не ухвалу, а рішення. Причому в даному випадку це повинен бути Шевченківський районний суд, а не Деснянський, як було тут.

Писаренко показує мені відеозапис, на якому зафіксовано, як пацани в спортивних костюмах захоплюють мансарду, силою заштовхують у кабіну ліфта Сергія Андьонова. Відео також показує, що тут присутні представники виконавчої служби і міліція, в тому числі заступник начальника Шевченківської міліції Володимир Григоренко. Шеф правоохоронців чомусь у цивільній формі. Писаренко вказує, що матеріали виконавчого провадження припускають присутність тільки одного працівника міліції, а їх же тут близько тридцяти.

Зверніть увагу в другій половині ролика, як смішно ховаються рейдери, коли побачили, що їх знімає відеокамера

Відеокамери також зафіксували в команді людину на ім'я Олександр Стрельников, який начебто керує захопленням. Коли члени ОСББ пред'явили цей запис міліціонерам (Андьонов написав заяву з приводу псування його майна - двох розбитих відеокамер), вони сказали, що він перебуває в розшуку. Правоохоронці попросили зателефонувати їм, якщо він ще тут з'явитися. Стрельников постійно буває за адресою Софіївська 18а, люди постійно телефонують у міліцію, але та ще жодного разу не приїхала. Найбільш захоплююче в усьому відео - це коли хлопці зрозуміли, що їх знімають. Вони зовсім не посміхаються при цьому, а починають ховати обличчя, а потім, закрившись куртками, намагаються віником зламати апаратуру.

«Журналіст? ... Та на... й он уср... я!»

Проте все, що написано вище, - лише те, як бачать події мешканці ТСББ. А як віддомо кожна сторона має свою правду. Що ж нам скажуть ті, хто зараз живе на мансарді, яка в них правда, які документи? Я піднімаюся нагору. У під'їзді сидить молодий охоронець. Я представляюся, кажу, що хочу зайти в мансарду. Хлопець повідомляє комусь про те, що прийшов журналіст. Чую розмову між охоронцем і кимось на ім’я Саша. Саша каже: «Журналіст? ... Та на... й он уср... я!»

Тепер розумію, що за іншою стороною стоїть велика людська правда. Розповідаю про події Андьонову.

- Хто там був, Саша? Скоріш за все, це і є Стрельников. Він завжди так спілкуватися, - - говорить Андьонов.

- Той, що в розшуку?

- Той самий.

Тоді все ясно. До речі, мансарду сусіднього будинку, за адресою Софіївська 19а, спробували захопити таким самим чином, все той же Доценко. Тільки там людям вдалося відстояти своє: в будинку 19а більше жителів. А в рейдерських війнах кожна людина на рахунку. Мешканці цих будинків об’єднуються, готуються до суточок і кажуть, що захоплення покривають менти самого високого рівня. І додають, що браві висловлювання Луценка про неможливість повернення «кривавих 90-х», м'яко кажучи, звучать дуже оптимістично.

рейдери київ суспільство

Знак гривні
Знак гривні