І

Інженери джихаду: більшість ісламських екстремістів з вищою освітою - це технарі. СТАТИСТИКА

Iнженери становлять непропорційно велику частку серед войовничих ісламських радикалів. Їх y 14 разів більше, ніж серед чоловічого населення ісламських країн загалом. Це перше системне підтвердження того, що ядро ​​ісламського екстремізму складають потенційні еліти, а не бідні та знедолені.

Реферат першого розділу монографії Дієґо Ґамбетти та Стеффена Гертоґа «Інженери джихаду: цікава зв'язка між войовничим екстремізмом і утворенням» (Gambetta D., Hertog St. Engineers of Jihad: The Curious Connection between Violent Extremism and Education. Princeton University Press, 2016).

Розділ 1. Освіта ісламських екстремістів

На Різдво 2009 року 23-річний нігерієць Умар Фарук Абдулмуталлаб сів у голландському аеропорту "Скіпхол" на рейс 253 авіакомпанії "Northwest" до Детройта.

На підльоті він спробував підірвати бомбу, заховану в штанях. Вибуховий пристрій не спрацював, пасажири і персонал успішно знешкодили терориста.

Слідство встановило, що Абдулмуталлаб був пов'язаний з осередком «Аль-Каїди» в Ємені. Роком раніше він отримав диплом спеціаліста з машинобудування в Університетському коледжі Лондона.

13 жовтня того ж року в Італії 37-річний лівієць Мохамед Ґаме підірвав себе біля входу в казарми Св. Варвари в Мілані. Він вижив і був засуджений до 14 років в'язниці. Його спеціальність - електроінженер.

13 липня 2009 року в Німеччині суд засудив 47-річного вихідця з Пакистану Аліма Назіра до восьми років ув'язнення за співпрацю з «Аль-Каїдою».

Під виглядом торговця біжутерією Назір їздив до Пакистану, де передавав гроші бойовикам, а в Німеччині вербував місцевих мусульман.

Серед завербованих ним був Беккай Харрі, сумновідомий після своїх відео з погрозами джихаду урядові ФРН. Назір - фахівець із машинобудування, а Харрах вивчав математику й лазерні технології.

Крім віросповідання, їх об'єднує лише одне: всі вони мають інженерну освіту.

Природно, частина терористів - невдахи, в яких не склалася кар'єра після університету.

Однак деякі, навпаки, кинули успішну кар'єру заради джихаду: такий, наприклад, Абдул Субхан Куреші, лідер Студентського ісламського руху Індії, досі розшукуваний за вибухи на залізниці 11 липня 2006 року. Він працював у комп'ютерній фірмі.

Злощасний Абдулмуталлаб з бомбою в спідньому - син банкіра. Але незалежно від відмінностей у походженні, сімейному стані та рівнях доходу, це все люди з інженерною освітою.

На перший погляд, це суперечить здоровому глузду. Як люди з технічною освітою можуть піддаватися мракобісним ідеям?

Біля витоків

Це не поодинокі випадки. Тенденція проглядається на глобальному рівні за останні 30 років.

З 25 безпосередніх учасників вибуху «веж-близнюків» 11 вересня 2001 року вісім були інженерами.

Сам початок сучасного войовничого ісламізму тісно пов'язаний із інженерами.

Три єгипетські угруповання 1970-х, що стоять біля витоків нинішнього джихадизму, створювалися або очолювалися представниками технічної інтелігенції:

- «ат-Такфір ва-ль-Хіджра», заснована в 1969 році Мустафою Шукрі, агротехніком;

- так звана «Група Військової академії», що захопила Військову академію Єгипту в 1974 році, була заснована Саліхом Сирійя, палестинським викладачем технічних наук;

- нарешті, інженер-електротехнік Мухаммед Абд аль-Салам Фарадж зіграв ключову роль у виникненні угруповання «Аль-Джихад».

Із 34 ув'язнених екстремістів, опитаних єгипетським соціологом Саадом Еддіном Ібрагімом наприкінці 1970-х років, 29 мали вищу або незакінчену вищу освіту - інженерну, медичну тощо.

Інженери входили і в радикальне єгипетське угруповання «Гамаат Ісламія». Одним із них був відомий згодом соратник Бен Ладена Айман аз-Завахірі, який хвалився тим, що вербовка неофітів у Каїрському університеті найуспішніше відбувається на найбільш елітних - медичному і технічному - факультетах.

Та ж тенденція проглядається в Індії та Індонезії. В Тунісі до 60% джихадистів мають інженерну освіту.

Це стосується не тільки сунітів, але й шиїтів. В іранській революції 1979 року активну роль грали студенти Університету науки і технологій в Тегерані, серед яких був майбутній президент Махмуд Ахмадінежад.

Ліванське шиїтське угруповання «Хезболла» змогло залучити близько 2000 інженерів та архітекторів для відновлення інфраструктури після війни з Ізраїлем 2006 року (програма називалася «Будівельний джихад»).

Системний аналіз

Зв'язок між радикальним ісламізмом та інженерною освітою якщо й помічався раніше соціологами, то радше як курйоз. Системного аналізу ніхто не робив.

Автори цієї книги зібрали дані про 497 помітних діячів радикальних ісламістських угруповань, починаючи з 1970-х років. Наші інструменти - наукова література, преса, усні свідчення, офіційні документи й інтернет-ресурси.

Основним предметом інтересу була освіта, хоча враховувалися також вік, соціально-економічне середовище й інші біографічні параметри.

Огляд перераховує тільки уродженців країн із корінними мусульманськими громадами (фундаменталісти, які виросли в країнах Заходу, розглядаються окремо в розділі 3) і тільки тих, чию участь в актах насильства доведено.

Зрозуміло, огляд охоплює далеко не всі радикальні ісламські угруповання світу (туди не потрапляють, наприклад, «Боко Харам» Нігерії і «Талібан» Афганістану). І все ж вибірка покриває три континенти протягом трьох десятиліть і включає представників 35 країн з десятків організацій.

Це дозволить установити, чи випадковим є зв'язок між екстремізмом та освітою, чи йдеться про закономірність.

Рівень освіти

Дані про освіту є для 335 осіб з 497. З них тільки у 28 освіта нижче середнього, 76 - закінчили середню школу або медресе. У 231 освіта вища або незакінчена вища, не менше 40 з них навчалися на Заході.

Таким чином, як мінімум половина терористів мають вищу освіту, і випадки на кшталт університетського викладача Азахар Хусейна, організатора терактів на Балі 2005 і 2006 років, - тільки верхівка айсберга.

Зрозуміло, слід враховувати те, що спосіб життя в університетському середовищі є більш публічним, і ці люди більш помітні. Однак 169 чоловік з вибірки займали лідерські позиції в терористичних організаціях.

Ще більше вражає розрив між рівнем освіти у вибірці і в цілому серед населення тих країн, звідки походять терористи: в 1987 році (медіанний рік надходження учасників вибірки в університети) охоплення вищою освітою населення в їхніх країнах становив в середньому 11,3%.

Хоча в останні роки радикальний іслам «пролетаризується», велика частка в ньому високоосвічених людей - стійка тенденція ось уже тридцять років. Оскільки популярний стереотип малює ісламістів жебраками і неосвіченими, цей феномен не може не дивувати.

Tипи освіти

Хто з них що вивчав?

Освіта ісламських екстремістів піддається тій же семичастній дисциплінарній класифікації, що й освіта інших терористів (ультраправих і ультралівих), яка розглядається в наступних розділах:

- чотири основних прикладних спеціальності (техніка; медицина; право; економіка й управління),

- три кластери (математика і природничі науки; суспільні науки; гуманітарні науки).

Досить велика група (38 осіб) вивчала ісламознавство. Однак домінують усе ж інженери: 93 з 207.

Загалом представники найпрестижніших спеціальностей - технічних, економічних і природно-наукових - складають 64,7% у вибірці. Дати їх народження - від 1930-х до 1970-х років, з медіанним роком народження 1966.

Серед інженерів, чия спеціальність відома, переважають будівельники, електротехніки та комп'ютерники. Хоч, можливо, цей розподіл відбиває лише загальну популярність даних спеціальностей.

До цих професій належить ряд упізнаваних терористів, таких як глава «Імарату Кавказ» Доку Умаров, організатор першого нападу на Всесвітній торговий центр у Нью-Йорку (ще в 1993 році), Рамзі Юсеф або причетний до атак 11 вересня Саїд Бахайі.

Чи справді переважають інженери?

Немає причин вважати, що джерела чомусь замовчували спеціальності інших терористів, а до інженерів ставилися з особливою увагою.

Перекіс міг би пояснюватися підвищеною кількістю інженерів серед лідерів джихадистів, оскільки лідерам властива велика публічність. Однак це припущення не підтвердилося.

При розгляді питання, хто з терористів займав керівні позиції, з'ясувалося, що інженери займали їх із тією ж імовірністю, що й представники інших спеціальностей.

Бa більше, не спостерігалося підвищеної частки інженерів серед тих, хто безпосередньо виготовляв бомби.

Можливо, інженерні спеціальності просто популярні серед абітурієнтів у даних країнах?

Навіть у цьому випадку все ж необхідно пояснити, чому абсолютна більшість терористів виявилися студентами або випускниками вузів.

Але популярність інженерних спеціальностей у населення загалом надається перевірці.

Населення в цілому

Частка інженерів серед чоловічого працездатного населення країн, які представляє наша вибірка, становить в середньому 1,3%, в той час як частка інженерів в самій вибірці, навіть якщо не враховувати осіб, спеціальність яких невідома, - 18,7%. Це означає, що серед терористів інженерів більше в 17 разів!

Медиків, виявляється, більше вдесятеро, а ось представників природничих наук ненабагато більше. Гуманітаріїв же навіть менше, ніж серед населення в цілому.

З вищою освітою

Наскільки інженери в порівнянні з іншими дипломованими фахівцями схильні до радикального ісламізму?

Для цього необхідно розглянути частку інженерів серед людей із вищою освітою. (Ми знову беремо статистику для чоловічого населення, оскільки терористи в вибірці - майже всі чоловіки, крім громадянки США Аафьї Сіддікі).

З'ясовується, що частка інженерів серед чоловіків з вищою освітою для країн, вихідцями з яких є терористи, становить в середньому 11,6%, тоді як серед самих терористів (чия освіта відома) - 44,9%. Ця різниця статистично більш ніж значуща.

А як із іншими спеціальностями?

Медиків у вибірці приблизно вдвічі більше, ніж очікувалося б за випадковим розподілом, зате представників природничих наук (яких традиційне сприйняття ставить в суміжну категорію з інженерами), навпаки, набагато менше.

Ще більш дивує майже повна відсутність гуманітаріїв: очікувана частка була б 14,9%, реальна - 2,9%. Практично відсутні і педагоги: схоже, з 1970-х років тип учителя, який пішов у революціонери, зданий в архів. Те ж саме стосується і юристів.

І лише один представник вибірки має освіту в галузі суспільних наук - психолог Алі Мохамед, учасник нападів на посольства США в Африці в 1998 році. (Як буде показано в розділі 5, ліві екстремісти вивчають суспільні науки набагато частіше.)

Таким чином, переважання інженерних і медичних спеціальностей y вибірці носить характер статистичної закономірності.

Саудівці - виняток

Однак виняток становить Саудівська Аравія, для якої переважання інженерів серед терористів не спостерігається: з 33 саудитів у вибірці у 12-x була вища освіта і лише у двох із них - інженернa.

Із 25 учасників атаки 11 вересня 2001 року 15 були саудитами і на них припадав тільки один інженер. А от з інших 10 інженерами були 7.

З цим узгоджуються дані про саудівських радикальних ісламістів 2000-х років - у списках мало інженерів, зате, навпаки, переважають педагоги.

Як інтерпретувати «саудівський виняток», буде розглянуто в розд. 2.

Вплив відбору

Надлишок випускників вузів - зокрема, інженерів - серед екстремістів - вимагає пояснення, але спочатку потрібно встановити, що саме ми пояснюємо.

Джерел цього явища може бути два:

1) підвищена схильність дипломованих фахівців загалом - і особливо інженерів - приєднуватися до джихаду;

2) відбір джихадистськими організаціями саме таких людей. Зрозуміло, обидва чинники можуть і поєднуватися.

Логічно припустити, що організатори терору будуть відбирати найбільш освічених людей і в першу чергу з інженерними знаннями.

Однак відбору недостатньо для того, щоб пояснити спостережувану картину, особливо якщо згадати, що засновниками радикальних рухів у мусульманських країнах часто були студенти або утворені еліти.

У цьому розділі ми розглянемо питання, чи віддають перевагу інженерам просто тому, що вони вміють виготовляти бомби.

Друга гіпотеза, яка підлягає перевірці, - що стартувавши в університетському середовищі, екстремістський рух природним чином залучає найближчі кола людей.

Бомбисти

У січні 1996 року ізраїльськими спецслужбами був убитий надзвичайно впливовий член «Хамас» Яхья Айяш, що носив кличку «Інженер», яка, втім, відносилася не стільки до його диплому електротехніка, скільки до його вмінню майструвати бомби.

Прийом, який застосували проти нього, був теж інженерний: йому підсунули начинений вибухівкою мобільний телефон.

У грудні того ж року в Великобританії були затримані хамасівці Самар Аламі і Джавад Ботмех, причетні до нападів на єврейські організації. Аламі мала диплом інженера-хіміка Університетського коледжу в Лондоні, того ж, де навчався Абдулмуталлаб (той, що з бомбою в штанях).

Ботмех мав дипломи електротехніка Лестерського університету і Королівського коледжу в Лондоні.

Азахар Хусейн, який виготовив бомби для терактів на Балі 2005 і 2006 років, отримав інженерну освіту в Австралії в 1980-і роки, а в 1990 році захистив дисертацію в Редінгському університеті.

Всі ці четверо були інженерами і займалися виготовленням бомб. На перший погляд це підтверджує гіпотезу, що інженерів вербують з метою використовувати їх технічні навички або що люди з такими навичками більш схильні примикати до терористичних угруповань - тим більше що «Хамас» відкрито заохочує інженерні здібності.

Ця гіпотеза інтуїтивно виглядає привабливою: вона приходить на розум першою, коли мова заходить про переважання інженерів серед екстремістів - а й справді, кому робити бомби, як не інженерам?

І все ж видається, що цього недостатньо для пояснення спостережуваного феномена.

1. Досьє британської розвідки підтверджує, що вербування ведеться серед студентів, що навчаються за технічними та IT-спеціальностей.

При цьому укладачі досьє відзначають, що «за екстремістами помічено увагу до шкіл і коледжів, в яких молодь може бути вельми цікавою, але менш критичною і більш довірливою до екстремістських доводам».

А ось список характеристик, які вважає корисними керівництво з вербування джихадистів: «дисципліна, послух, терпіння, інтелект», «обережність і розсудливість», вміння «спостерігати й аналізувати» - властивості, які частіше зустрічаються у інженерів.

Насправді наше дослідження так і не виявило доказів, що кандидатів відбирають на підставі технічних навичок. Пріоритетні саме особистісні властивості:

2. Безпосередньо виготовленням бомб займається меншість, а інженери складають абсолютну більшість у вибірці (в тому числі на управлінських позиціях, які не вимагають інженерних знань).

Наприклад, в «Хамас» інженери займають якраз управлінські позиції, тоді як бомбісти в основному мають спеціальність з ісламознавства.

3. Виготовлення бомб не така вже складна робота, і для цього не обов'язково бути інженером. Другий терорист з Балі, Дулматін, прозваний «генієм», був автомеханіком, третій - Ноордін Мухаммад Топ - бухгалтером.

У лондонській спробі замінувати трансатлантичні лайнери в 2006 році технічними роботами займався Ассад Сарвар, який мав диплом зі спортивних наук, а єдиний інженер у групі виконував роль координатора.

4. Кількість інженерів в угрупованні не пов'язана прямо з його терористичною активністю: як уже згадувалося вище, у саудівців інженери не становлять більшості, але вони ефективно ведуть терористичну діяльність.

Без інженерів обходяться і неісламські терористичні угруповання, такі як «тамільські тигри» на Шрі-Ланці або ІРА в Ірландії - ці складалися в основному з малоосвічених робітників.

5. Далеко не факт, що на інженерних факультетах можна отримати практичне знання. За останні роки п'ять спроб терактів, зроблених на Заході за участю інженерів, провалилися.

В одному випадку конструкція з петард, скороварки, бензину і добрив не вибухнуло. В іншому бомба і не могла вибухнути, оскільки в ній не виявилося окислювача.

Однак для перевірки теорії «інженери потрібні, щоб робити бомби» необхідний статистичний аналіз діяльності членів угруповань, який ми і зробили.

Він показує, що бомбiсти складають 15% від загальної чисельності членів груп і таку ж частку серед інженерів. Таким чином, інженери в цьому плані аж ніяк не вирізняються.

Підвищення випадкової ймовірності через соціальні мережі?

Чи можуть ці дані пояснюватися іншим видом відбору - який по суті випадковий?

Нелегальні організації потребують конспірації, тому природно, що при розширенні мережі осередків вони будуть покладатися на старі знайомства: друзів, родичів, колег.

Якщо ініціатори руху хоча б випадково виявляться інженерами, вони будуть шукати сподвижників у своєму середовищі. Те ж стосується і студентів.

Це, мабуть, вірно для ранніх єгипетських угруповань, з приводу яких ми вже відзначали, що вони вербували неофітів через родинні, дружні та професійні зв'язки.

Однак у процесі того, як домінування інженерів проявляється в різних ісламістських організаціях багатьох країн, виникає все більше питань, чи може цей процес бути випадковим.

Розглянемо розподіл дипломів з різних спеціальностей. Наш аналіз показує, що розподіл терористів з вищою освітою в цілому і інженерів зокрема рівномірно і не залежить від країни (виняток, як уже говорилося, складає Саудівська Аравія).

Розподіл інженерів відбувається навіть більш рівномірно, ніж розподіл дипломованих фахівців в цілому.

Наша вибірка охоплює як мінімум чотири незалежних кластери: уродженці Північної Африки, Південно-Східної Азії, Палестини і Аравійського півострова.

У всіх чотирьох спостерігається переважання осіб з вищою освітою і особливо інженерним.

Припущення, що вони могли контактувати через Інтернет (висунуте автором), не підтверджується, оскільки більшість із них примкнули до радикального ісламізму в доінтернетні епоху. Так, на 1998 рік навіть в Великобританії лише 4% домогосподарств були охоплені Інтернетом.

Крім того, в масових рухах типу «Хамас» значення локальних соціальних зв'язків убуває.

Публічні місця вербування - мечеті і місця виступів радикальних проповідників - не фільтрують відвідувачів за освітою і фахом. Це означає, що відвідуваність їх студентами (в тому числі інженерних спеціальностей) спочатку вище, ніж іншими категоріями населення.

ВИСНОВОК

Таким чином, зауважений феномен не є випадковістю: інженери дійсно становлять непропорційно велику частку серед войовничих ісламських радикалів.

Їх y 14 разів більше, ніж серед чоловічого населення ісламських країн в цілому, і в 4 рази більше, ніж серед випускників вузів цих країн.

Ця диспропорція характерна для всіх країн мусульманського світу, за винятком Саудівської Аравії, що спростовує припущення про роль історичної спадкоємності і соціальних зв'язків.

В цілому наші дані показують, що ймовірність примикання до екстремістських угруповань не знижується, а підвищується зі зростанням рівня освіти, причому для спеціальностей з високим рівнем вимог до професійних знань ця ймовірність - ще вище.

Це перше системне підтвердження того, що ядро ​​ісламського екстремізму складають потенційні еліти, а не бідні і знедолені.

Фактори, які можуть пояснювати обидві тенденції - переважання серед терористів осіб з вищою освітою і переважання серед них інженерів, - будуть розглянуті в наступних розділах.

Джерело: Ґефтер

Реферувала: Марія Єліфьорова

іслам джихад тероризм інозмі

Знак гривні
Знак гривні