Б

Близько 530 мільйонів заробляє МВС на паспортах і автомобілях (ІНФОГРАФІКА)

Це трохи більше 1% від витрат міністерства. Відомство надає близько 30 офіційно платних послуг і віддає гроші до Бюджету. Потім ці гроші повертаються назад, таким чином міністерство частково утримує саме себе. Найбільше заробляє Міграційна служба, аж 18% від суми на своє утримання. Дані за 2015 рік.

Автор: Орест Зог

Найбільші статті доходів - охорона, видача паспортів і все, що пов'язане з реєстрацією автівок. За охорону, як правило, платять державні установи і приватний бізнес. Народ - за оформлення закордонних паспортів і автомобілів. На графіці дані лише про так звані адміністративні послуги, без охорони.

Але те, що корисно для наповнення бюджету, не завжди потрібно і корисно громадянам.

Наприклад, плата за внесення відомостей про другий закордонний паспорт в основний закордонний паспорт дала державі 14 млн гривень. Але чому громадяни мають за це платити? Адже робота клерків оплачується з податків.

Загалом експерти давно говорять, що більшість послуг з оформлення документів, видачі дозволів, ліцензій тощо можуть бути надані оперативніше, за допомогою електронних он-лайн сервісів і, відповідно, дешевше для громадян. Між іншим, лідером у наданні онлайн-послуг, які економлять час і гроші громадян та держави є Міністерство юстиції, МВС, навпаки, не поспішає вводити в себе ці інновації.

Бюджет цього року витратить на МВС 41,079 млрд гривень. Міністерство минулого року заробило адмінпослугами трохи більше 1% від грошей, які витрачає.

Із загального бюджету МВС на Державну міграційну службу йде – 1,4 млрд гривень, на себе вона заробляє 18% від видатків, оформлюючи закордонні паспорти, право на проживання і тому подібні документи.

Нарешті, Нацполіції перепадає 14,7 млрд гривень, з них вона заробляє близько 0,01% на бюрократії, яка пов’язана з оформленням зброї.

Дані: відповідь на публічний запит Департаменту фінансово-облікової політики МВС.

бюджет інфографіка мвс

Знак гривні
Знак гривні