С

Собі коханим. Скільки грошей витрачають облради на забезпечення (ІНФОГРАФІКА)

Виконавчі апарати обласних рад тратять бюджетні гроші на свій розсуд, а як саме - депутати можуть і не здогадуватись. Ми проаналізували витрати обласних рад станом на кінець 2015 року і вибрали найцікавіші.

Дані взяли з урядового сайту Є-дата, на якому публікуються всі транзакції державних грошей.

Нові ради обрали у жовтні, у кожній області тривала своя «спікеріада», проте це не заважало керівникам рад, котрі мали право підпису, оформляти платіжні документи.

На графіці показані витрати лише за означеними напрямками. Ми не враховували поточні видатки на утримання приміщень, технічне забезпечення діяльності апарату ради, комунальні та телекомунікаційні послуги, квіткову продукцію, послуги Інтернет та відправлення кореспонденції.

На жаль, Є-дата, не дає інформації про кількість товару та ціну, і не конкретизує суть послуг, за які заплачено. Тому наведені видатки, можуть бути як обґрунтованими, так і не дуже.

Графіка інтерактивна, при кліку на назви витрат дані змінюватимуться

Транспорт

Впадають у вічі високі видатки у більшості рад на транспорті послуги, паливо, ремонт автомобілів. Полтавська, Вінницька, Волинська ради в окремих платіжних документах зазначають, що перевозилися керівники рад чи депутати, в інших радах пишуть просто «послуги з перевезення» або «послуги щодо оренди легкового автомобіля», «за бензин». Службові авто для керівників області - це нормально. Тільки цікаво знати, які посади зараховувати до керівництва?

А є і шедеври бюрократичної мови. Наприклад, серед видатків Миколаївської ради читаємо таке формулювання: "опл.пос.щ.екс.так.(п.ор.авт.тр.зас.вод.д.заб.діял.кер.деп.)" Гроші отримало ПКВО "ФАРМАЦІЯ".

Серед таких транспортних видатків можуть бути і важливі (наприклад, перевезення воїнів АТО з місця служби), проте це дослідити наразі нереально. У цілому ж «послуги з перевезення наземним транспортом» можуть передбачати будь-які перевезення.

Їжа

Відмітимо Одеську облраду, яка заплатила 147 тис. гривень на проведення святкового фуршету (постачання готової їжі). Для кого таке свято з опублікованих даних встановити не вдалося.

Чернігівська облрада витратила у грудні 14,8 тис. гривень на харчі в честь Дня місцевого самоврядування. Хмельницька заплатила у грудні близько 10 тис. гривень за їжу депутатам на засіданнях, Дніпропетровська – 20 тис. гривень на проведення заходів (для незрозумілої категорії громадян). Зауважимо, що депутати місцевих рад не отримують зарплат, а враховуючи, що кількість депутатів у кожній облраді десь під сотню, то витрати досить економні.

Інформаційні та консультаційні послуги

Дніпропетровська облрада у листопаді-грудні заплатила ФОП Бондаренко у цілому 85 тис. гривень за різні інформаційно-консультаційні послуги, у тому числі 45 тис. гривень за послуги щодо стратегічного керування.

Оплата з бюджету роботи аналітиків - це однозначно прорив, але варто інформувати, які саме послуги надав консультант. Одеська рада витратила 100 тис. грн на придбання квитків на казку-мюзикл – начебто гарна справа для дітей, але цікаво, яка вартість квитка і скільки дітей відвідало свято і чиї це діти: малозабезпечених чи чиновників?

Канцтовари. Поліграфія

Не зважаючи на те, що важко зрозуміти реальну потребу, на які цілі конкретно придбані товари, можливо також їх придбали на весь наступний рік, все ж звернемо увагу на витрачені значні суми, які витрачаються фактично ні на що:

Запорізька облрада витратила близько 150 тис. гривень на відзнаки ради (подяки, грамоти, папки та вкладки до них),

Івано-Франківська – 75 тис. гривень на книги,

Одеська – 77 тис. гривень на ручки та щоденники,

Житомирська – 30 тис. гривень на виготовлення календаря облради.

Товари

Звернемо увагу на найцікавіші:

У Чернівцях купили повітряних кульок та "комплектуючих до виробничого обладнання" на 15 тисяч. Чому повітряні кульки і деталі в одній платіжці загадка, так само як і те, що це деталі і до якого обладнання купували.

Івано-Франківська облрада заплатила 112 тис. грн за наручні годинники та 6 тис. гривень – за значки депутата,

Одеська – більше 60 тис. гривень за подарункові годинники,

Рівненська облрада - 49 тис. гривень за рамки та цінні подарунки – годинники,

Чернігівська – 25 тис. гривень - за нагрудні знаки до почесної грамоти,

Хмельницька – 20 тис. гривень за скляний посуд,

Львівська – 13 тис. гривень за портфелі,

Тернопільська – 7 тис. гривень – за нагрудні знаки депутата ради.

бюджет інфографіка datavis облради

Знак гривні
Знак гривні