Н

Нинішня епідемія грипу майже на рівні панічного 2010 року. Та українці не вірять у реальність (ІНФОГРАФІКА)

Після епідемії грипу 2009 року й медіа-істерії, яка її супроводжувала, нація втратила здатність адекватно реагувати на цю серйозну загрозу. Надзвичайно низький рівень довіри до влади заважає нам звертати увагу на її важливі повідомлення. Ми порівняли кількість хворих із суспільною увагою, яку фіксує аналітичний сервіс Google Trends. В Україні увага або кардинально завищена, або занижена. У Німеччині, наприклад, піки епідемії співпадають з піками уваги.

Автори: Володимир Голомб, Любов Величко

Почасти через недовіру до влади, почасти через викривлену подачу реальності нашими медіа українців дедалі важче переконувати у «реальності існування» об’єктивних ризиків. Потрібен ще один приклад із медицини? Пригадайте історію із поверненням в Україну поліомієліту і хід кампанії із вакцинації.

Зауважимо, що для розрахунку середньої кількості випадків грипу ми використовували офіційні дані МОЗ України, отримані у відповідь на наш запит, та дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, а для визначення рівня суспільної уваги - аналітичний сервіс Google Trends. Крива синього кольору відображає частоту вживання слів «грипп/грип» у пошукових запитах користувачів у відсотках до найвищої точки на графіку. Такий підхід ми вже застосували раніше для відстеження перебігу епідсезону 2015/16 років .

німеччина епідемія грип медицина медіа інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні