Т

Тимошенко vs Турчинов: СТЕНОГРАМА засідання РНБО від 28 лютого 2014 року (ТЕКСТ, ЧАСТИНА 2)

ТИМОШЕНКО: Жоден танк не повинен виїхати з казарми... Ніякого воєнного стану й активізації наших військ! ТУРЧИНОВ: Ви пропонуєте нічого не робити? ТИМОШЕНКО: Ви уявляєте, що почнеться в країні, якщо танки та БТРи почнуть їхати по вулицям міст? Це спровокує масову паніку. Люди почнуть масово тікати з країни. Проблема з продовольством, з паливом ... ТУРЧИНОВ: Ми мусимо зробити все для того, аби бути спроможними захищатися, в тому числі і самотужки, якщо не дочекаємося військової допомоги від Заходу. А для цього потрібно діяти.

Початок читайте тут

ГВОЗДЬ В.І.

Як і в 1991 році ми опинилися в ситуації, коли стара влада разом з Росією почала агресію проти нас. Так, у нас немає боєздатної армії. Повністю знищена розвідка та інші силові структури. Проти нас стоїть потужна, підготовлена армія.

Я думаю, що Прокуратура має відкрити кримінальні справи проти тих, хто за вказівкою Путіна знищував наш військовий потенціал. Це була цілеспрямована спецоперація Росії. Росія знає весь наш потенціал і тому так нахабно діє.

Наше завдання — захистити всю країну. Для цього нам потрібні боєздатна армія, професійні розвідки та спецслужби. Щоб це створити — потрібен час.

У нас дуже багато патріотичних хлопців, які підуть служити, а їх треба одягти у форму, дати зброю та навчити воювати.

Кинути зараз не навчених хлопців на Крим неможливо, тому що там — озброєні найсучаснішою зброєю кадрові військові російської армії і їх на порядок більше. Це авантюра. Їх там розстріляють і розчавлять танками. Це буде привід для введення військ у континентальну Україну. А у нас вже не буде навіть ким Київ захищати.

Друге. Я пропоную зробити брифінг МЗС за участю керівників розвідувальних органів та запросити керівників дипломатичних установ усіх провідних країн.

Тому що, коли встануть професіонали і скажуть послам про це все, то може бути сприйнято зовсім інакше. Це важливий момент.

І третє. Потрібно працювати з кримськими татарами досить конкретно. Доповідь закінчено.


ТУРЧИНОВ О.В.

Дякую! Будь ласка, Міністр оборони.


ТЕНЮХ І.Й.

На кордоні відбувається накопичення російських військ. Нам треба розтягувати наявні ресурси вздовж кордону, займати оборону, паралельно проводити масштабні навчання. Але для цього потрібні фінанси. Олександре Валентиновичу, підтримайте, дайте наказ, нехай Уряд пошукає.


ЗАЙЧУК В.О.

Вибачте, Олександре Валентиновичу. Голова Держдуми Росії Наришкін просить з Вами термінову розмову по телефону.


ЯЦЕНЮК А.П.

Він очолює російський парламент та відповідає Вам як Голові Верховної Ради за статусом. Треба говорити.


ТУРЧИНОВ О.В.

Добре, поговоримо! Давайте зробимо паузу в нашій роботі на 5—10 хвилин!..


ТУРЧИНОВ О.В. (після перерви)

Поговорили ... Що сказати? Наришкін передав мені погрози від Путіна. Вони не виключають, як він сказав, прийняття жорстких рішень щодо України за переслідування росіян та російськомовних. Мабуть натякають на прийняття рішення щодо введення військ не тільки до Криму. Передав слова Путіна, що якщо загине хоч один росіянин, вони оголосять нас військовими злочинцями і будуть переслідувати по всьому світу. Я відповів, що, розпочавши агресію проти України, вони вже стали злочинцями і будуть відповідати перед міжнародним судом. Тобто, десь так поговорили ...

Продовжуємо нашу роботу.

Давайте завершувати обговорення!

Шановні колеги, треба приймати рішення. Головне питання, яке я поставлю на голосування — це введення воєнного стану.


ТИМОШЕНКО Ю.В.

Олександр Валентинович, Ви що не бачите, що я руку тримаю?


ТУРЧИНОВ О.В.

Будь ласка, Юлія Володимирівна.


ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, я не хотіла виступати, але як лідер найбільшої партії коаліції не можу мовчати.

Ціна сьогоднішнього рішення неймовірно висока, і ми не маємо права на помилку. Я провела консультації з найдосвідченішими людьми і можу сказати, що Путін хоче реалізувати абхазький сценарій і тільки чекає, аби ми дали йому привід. Ви пригадуєте, як тоді повівся на його провокацію Саакашвілі, і програв! Ми не маємо права повторювати його помилок. Тому закликаю всіх і кожного сім разів подумати перед тим, як зробити хоч один крок.

Що я хочу сказати. Якби в нас був хоча б один шанс зі ста виграти в Путіна, я була б перша, хто б підтримав активні дії. Але подивіться, в якому стані зараз наша Армія. Подивіться, чи можемо ми протистояти йому в Криму, де на порядок більше російських солдатів, найсучасніша зброя та повноцінні російські військові бази?

Я також розмовляла з нашими закордонними партнерами, і вони теж підтверджують — російські війська на кордонах, і просять не робити жодних рухів. Ми маємо їх послухати, бо без них ми абсолютно безсилі.

Тому ми маємо сьогодні благати все міжнародне співтовариство стати на захист України. Це наша єдина надія.

Ніякого воєнного стану й активізації наших військ! Ми маємо стати самою мирною нацією на планеті, просто поводити себе як голуби миру ...


ТУРЧИНОВ О.В.

Ви пропонуєте нічого не робити?


ТИМОШЕНКО Ю.В.

Маємо придумати якісь нестандартні ходи. Наприклад, запросити лідерів європейських країн на якийсь мирний саміт до Києва чи до Криму. Провести конференцію з питань миру. Маємо всі разом писати звернення в ООН, до НАТО, США за миротворчими військами. Задіяти всі дипломатичні зв’язки.

І тому я дуже прошу вас не робити поспішних кроків. Я не можу голосувати, бо не є членом Ради нацбезпеки, але прошу почути мене, оцінити все і в жодному разі не запроваджувати воєнний стан та не потрапити до пастки Путіна.


НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Інформація, що надходить нашими каналами, повністю підтверджує готовність Росії до введення військ, що концентруються вздовж нашого кордону. І американці, і німці, — всі в один голос просять нас не починати будь-яких активних дій, бо, за даними їхніх розвідок, Путін використає це Для початку широкомасштабного сухопутного вторгнення.

Ми маємо почути західних партнерів, а їм потрібен час для ухвалення рішень.


ТУРЧИНОВ О.В.

Давайте завершувати обговорення!

Якщо зважити рівень готовності російських військ на наших східних кордонах, то ми маємо зробити все, аби бути спроможними захищатися. Росіяни будуть рахуватися лише з сильними.


ТИМОШЕНКО Ю.В.

Але в тому то й справа, що ми слабкі.


ТУРЧИНОВ О.В.

Нам потрібна повна мобілізація країни, необхідно негайно почати перекидати наявні війська з Центру та Заходу на Схід та Південь. Це життєво необхідно!


ТИМОШЕНКО Ю.В.

Ви уявляєте, що почнеться в країні, якщо танки та БТРи почнуть їхати по вулицям міст? Це спровокує масову паніку. Люди почнуть масово тікати з країни. Проблема з продовольством, з паливом ...

Жоден танк не повинен виїхати з казарми, жоден солдат не повинен підняти зброю, бо це означатиме програш. Ніякого воєнного стану й активізації наших військ! Ми маємо стати самою мирною нацією на планеті, просто поводити себе як голуби миру...


ТУРЧИНОВ О.В.

Я Вас не перебивав, Юлія Володимирівна. Ще більша паніка буде, коли на Хрещатику будуть російські танки. Ми мусимо зробити все для того, аби бути спроможними захищатися, в тому числі і самотужки, якщо не дочекаємося військової допомоги від Заходу. А для цього потрібно діяти. Тому я не можу не поставити на голосування РНБО рішення про запровадження в країні воєнного стану.

Хто «ЗА»? Ясно. «ЗА» — один Турчинов. Це означає, що рішення не прийнято.

Ми повинні зробити можливе і неможливе, щоб забезпечити захист країни, зокрема визначитися з форматом, який би дозволив нам масову передислокацію військ для зайняття оборони вздовж російського кордону.

За результатами обговорення прошу підтримати рішення Ради національної безпеки і оборони України, яке базується на пропозиціях, які не викликали у членів Ради заперечень. Я зачитаю проект:

1. Начальнику Генерального штабу — Головнокомандувачу Збройних Сил України, керівникам інших військових формувань невідкладно привести Збройні Сили України та відповідні військові формування у бойову готовність ПОВНА згідно з уточненими планами приведення військ (сил) у бойову готовність.

2. Генеральному штабу Збройних Сил України невідкладно:

- здійснити уточнення Стратегічного замислу застосування Збройних Сил України, інших військових формувань і правоохоронних органів;

- уточнити план територіальної оборони України.

3. Міністерству оборони України організувати і провести навчальні збори з військовозобов’язаними в необхідних обсягах у час і строки, визначені Генеральним штабом Збройних Сил України.

4. Кабінету Міністрів України невідкладно виділити необхідні фінансові, матеріально-технічні та інші ресурси для належного забезпечення безпеки, прав та інтересів громадян України, суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності державних кордонів України.

5. Міністерству закордонних справ України невідкладно звернутися до зовнішньополітичних відомств окремих держав — підписантів Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (Сполучених Штатів Америки, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії), із закликом забезпечити безпеку України та провести відповідні консультації офіційних осіб в місті Києві.

6. Міністерству внутрішніх справ України забезпечити посилену охорону об’єктів енергетики та критичної інфраструктури.

7. Утворити відповідно до статті 14 Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України» Оперативний штаб з питань реагування на ситуацію в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (далі — Оперативний штаб) на чолі з Секретарем Ради національної безпеки і оборони України, із включенням до складу Оперативного штабу представників Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, інших центральних органів виконавчої влади, Служби безпеки України, Генерального штабу Збройних Сил України, а також Генеральної прокуратури України (за згодою), Ради міністрів Автономної Республіки Крим та Севастопольської міської державної адміністрації.

Оперативному штабу забезпечувати:

- моніторинг та аналіз інформації щодо розвитку ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі;

- напрацювання пропозицій щодо запобігання виникненню загроз національній безпеці України, їх нейтралізації та подання таких пропозицій Раді національної безпеки і оборони України.

Покласти інформаційне та організаційне забезпечення діяльності Оперативного штабу на Апарат Ради національної безпеки і оборони України.

Хто «ЗА»? Рішення прийнято одноголосно.

Прошу Апарат Ради національної безпеки і оборони України та Адміністрацію Президента України підготувати проект відповідного Указу.

Росією готується рішення щодо введення військ на материкову територію України. Про це говорили наші військові. Це я також зрозумів з тих погроз, що почув лід час телефонної розмови з Наришкіним. Тому прошу, щоб остаточний текст Указу ми затвердили завтра, 1 березня. Апарат РНБО України прошу це зробити завтра в робочому порядку.

Немає заперечень? Добре.

Для вирішення окремих питань у нас немає часу на бюрократичні зволікання та узгодження. Тому на підставі нашого обговорення прошу також негайно виконати мої протокольні доручення:

1. Міністерству оборони України, Генеральному штабу Збройних Сил України:

1.1. Негайно розробити та запровадити комплекс заходів щодо відновлення боєздатності Збройних Сил України;

1.2. Подати виконуючому обов’язки Президента України проект Указу Президента України «Про мобілізацію»;

1.3. Забезпечити необхідні передислокацію та перегрупування військ для захисту країни від вторгнення з боку Російської Федерації. У випадку вторгнення використовувати всю наявну військову техніку і зброю, у тому числі авіацію, без додаткових узгоджень;

1.4. Терміново розробити план заходів щодо застосування і посилення охорони та оборони військових частин Військово-Морських Сил Збройних Сил України, що розташовані в Автономній Республіці Крим;

1.5. У випадку штурму військових частин, з метою захисту життя військовослужбовців та забезпечення виконання поставлених завдань, використовувати зброю відповідно до вимог військових статутів.

2. Кабінету Міністрів України:

2.1. Визначити тимчасовий порядок обслуговування бюджетних видатків проведення соціальних виплат в Автономній Республіці Крим та не допустити доступ до казначейських рахунків і бюджетних коштів незаконної влади Криму;

2.2. Закрити авіапростір над територією Автономної Республіки Крим.

3. Міністерству юстиції України, Адміністрації Президента України підготувати проекти указів Президента України, інших нормативних актів та судових позовів щодо скасування незаконних рішень, прийнятих Верховною Радою Автономної Республіки Крим та незаконно сформованим урядом Автономної Республіки Крим.

4. Міністерству закордонних справ України внести пропозиції стосовно розірвання Угоди з Російською Федерацією щодо перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території Автономної Республіки Крим у зв’язку з грубим порушенням умов Угоди.

5. Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України провести перевірку керівників та командирів всіх підрозділів та структур, що розташовані в Автономній Республіці Крим, та провести заміну тих, хто не готовий виконувати поставлені завдання та захищати інтереси України на території Автономної Республіки Крим.

6. Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України, Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України розробити та реалізувати заходи щодо затримання та доставляння до Києва зрадників, які привласнили владні повноваження у Автономній Республіці Крим.

7. Апарату Ради національної безпеки та оборони України, Міністерству закордонних справ України організувати роботу з об’єктивного висвітлення подій у Криму та позиції України як на території країни, так і за кордоном.

8. Апарату Ради національної безпеки і оборони України та Адміністрації Президента України доопрацювати рішення РНБО України та відповідний проект Указу, узгодивши його остаточну редакцію з членами Ради національної безпеки і оборони України 01.03.2014 року.

На цьому я закриваю засідання Ради національної безпеки і оборони країни. Прошу всіх негайно приступити до виконання цих завдань!

Текст стенограми взятий із сайту РНБО

крим турчинов рнбо окупація тимошенко війна історія

Знак гривні
Знак гривні