Н

Наукова #зрада. Академія наук і досі платить гроші своїм членам, які працюють на окупанта в Криму і Донецьку (ІНФОГРАФІКА)

Україна щомісячно перераховує 40848 гривень членам Національної академії наук, які залишились і працюють на тимчасово окупованих територіях. Це по 5100 грн у місяць академікам і по 3 400 - член-кореспондентам НАН.

Платити чи не платити? Дилема, як у Подерев'янського. Якщо ми поважаємо себе, то повинні сказати колаборантам: "не за наш рахунок".

Але є юристи і в них усе заплутано. Наприклад, Академія юридичних наук припинила виплати своїм перебіжчикам, які залишилися в Криму. І українська прокуратура Криму та урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини визначили це як фактичне визнання тимчасової окупації. Для НАН тепер це аргумент.

Чиновники від науки стверджують: "Ми не хочемо визнавати окупацію Криму, тому платитимемо нашим членам". Ми з цим не погоджуємося.

За словами бюрократів з НАНу вимагає продовження виплат і Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Наразі виплати від України продовжують отримувати чотири академіки і шість членів-кореспондентів НАНУ. Семеро з них ходять на роботу у свої інститути в окупованому Севастополі, двоє — у Донецьку.

Не варто забувати, що вони використовують здобутки своїх наукових установ, які фінансувала Україна "во славу России".

Клікніть на зображення, щоб переглянути його в повному розмірі

Інформацію про членів НАН, які залишилися працювати в наукових установах окупантів, ми шукали на сайтах Національної академії наук та наукових установ в АР Крим, Донецькій та Луганській областях. Інформацію про кількість членів НАН на окупованих територіях та виплати їм одержано від НАН у відповідь на наш запит.

донецьк крим академія наук гроші інфографіка зрада datavis

Знак гривні
Знак гривні