Б

Бюджет 2016: найбільше тратимо на пенсіонерів, економимо на освіті і медицині, головний податок - ПДВ (ІНТЕРАКТИВНА ГРАФІКА)

Досліджуйте на графіці, як змінювалися видатки Бюджету за останні 10 років та надходження від різних податків. Показники у відсотках ВВП. Ми вже писали, що 2016 року збільшується кількість грошей, які напряму із бюджету отримають пенсіонери. Не новий трюк для України. Різке зростання видатків, спрямованих на фінансування дефіциту Пенсійного фонду, почалося за часів уряду Тимошенко, у 2007-2010 роках. Власне, відтоді розпочинається і щорічний приріст витрат на обслуговування державного боргу.

Збір даних і візуалізація: Володимир Голомб

Також цього року різко скоротилися видатки на освіту і медицину. В нас бідна країна, економіка не заробляє на якісну освіту і медицину, тому логічно, що навіть ці видатки потрібно скорочувати. Але за умови, що економія на таких чутливих сферах гарантуватиме розвиток економіки в майбутньому.

Можна економити за рахунок зменшення податків, що дозволить бізнесу працювати легше. Але в нас зекономлені на освіті кошти віддають пенсіонерам. Освіченість майбутніх поколінь і відповідно їхня можливість заробляти достойно обмінюється на проїдання. Пенсіонерів теж не можна залишати за межею виживання, але щоб цього не сталося і Пенсійний фонд мав достатньо коштів на пенсії, які покривають базові потреби, варто збільшувати пенсійний вік.

А збиратиме податки держава таки сумлінно. Позаяк митар вона куди кращий, ніж управлінець (у середньому, доходи держпідприємств протягом 10 років не перевищували 1% ВВП). При цьому найбільше коштів до бюджету традиційно надходить від збору податку на додану вартість (ПДВ), який включається в ціну товарів і сплачується покупцями, тобто всіма нами.

На першій графіці ви можете пересувати слайдер і вивчати, як змінювалися видатки бюджету з 2006 по 2016 роки. На другій - як змінювалися надходження від різних податків. Ми рахували у відсотках ВВП

ВВП бюджет економіка інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні