У

Уряд збільшує податки, щоб закрити дірку в Пенсійному фонді (ІНФОГРАФІКА)

Хоча уряд зменшує Єдиний соціальний внесок удвічі (це фактично податок на зарплату, котрий становив 40- 50% від суми заробітку працівника), податків планується зібрати у казну більше. Уряд вважає, що частина роботодавців, які платити зарплату у конвертах (бо необхідність доплачувати державі 40 - 50% до зарплати працівника вбиває рентабельність багатьох бізнесів) погодяться платити 20%.

Текст: Орест Зог, графіка і збір даних: TEXTY.org.ua

Також планується збільшити з 5 до 20% податок для приватних підприємців. Зменшення ЄСВ і збільшення податку "приватників" - крок логічний, як і намагання зібрати більше грошей у бюджет. Куди витрачатимуться додатково зібрані гроші? Вони підуть на виплати пенсій, тобто, на покриття традиційної дірки у Пенсійному фонді.

Знову і знову ми матимемо бюджет проїдання. Замість того, щоб дати більше свіжого повітря бізнесу і тим, хто працює і заробляє, держава заганяє їх у тісніші рамки, а витиснуті гроші спрямовує пенсіонерам. По цьому замкнутому колу ми ходимо вже понад 20 років.

В рамках лікнепу пояснюємо: пенсії платяться не з державного бюджету, а з Пенсійного фонду, який формується з внесків усіх працівників. В Україні кількість тих, хто платить податки, приблизно дорівнює кількості пенсіонерів, тому внесків не вистачає. Традиційно щороку бюджет виступає в ролі Діда Мороза і покриває цю різницю. На 2016 рік планується виділити пенсіонерам близько 100 млрд грн.

Ці гроші можна було б потратити на озброєння, оснащення поліції, розвиток інфраструктури чи навіть їх не збирати, а зменшити податки, щоб ті, хто працює, заробляли і витрачали більше. Але пенсії теж потрібно платити.

Але пенсії теж потрібно платити

Проблема пенсій - вічна для України. Вона виникла після розвалу СРСР, коли всі пенсійні збереження "згоріли", а точніше залишилися в Росії. Вихід - збільшувати пенсійний вік і поступово заміняти "солідарну" пенсійну систему (коли пенсії платяться з одного котла) на накопичувальну, при якій людина протягом життя накопичує виключно свої гроші на свою старість.

Або ми збільшуємо пенсійний вік, або ми і далі вичавлюватимемо останні копійки з економіки, аби підтримати пенсіонерів на межі виживання

Уряд, Президент і ключові політики у Раді, боячись лівих настроїв у суспільстві, воліють не говорити кричущу необхідність збільшення пенсійного віку. Їм це не з руки, бо той же Яценюк, перебуваючи в опозиції, завзято критикував уряд Азарова за збільшення пенсійного віку.

Графіки інтерактивні, при наведення на елементи графіки з'являється додаткова інформація

Уряд планує зібрати податків на 20% більше, в той час як економіка, за прогнозами, зросте на 0,5 - 2%.

Єдиний соціальний внесок, який платить із зарплати роботодавець, знижується удвічі, а податок на доходи для більшості громадян зростає на 3%

Знову додаткові гроші йдуть пенсіонерам

*****

Графіка для цієї статті виготовлена за підтримки "Ініціатив з розвитку аналітичних центрів", яку виконує Міжнародний фонд "Відродження" у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Думки та пропозиції викладені у цій публікації є позицією автора та не обов'язково відображають позицію уряду Швеції.

бюджет пенсії інфографіка економіка

Знак гривні
Знак гривні