С

Санкції на 5 відсотків. Така частка Росії в експорті української їжі (ІНФОГРАФІКА)

Росія послідовно витискала українські товари зі свого ринку. Вони почали це робити з 2004 року, коли зрозуміли, що таки «Україна - не Росія». Спочатку торгові обмеження боляче били по Україні і Кремль використовував їх навіть для політичного тиску і приведення до влади своїх протеже. Мовляв, ваш націоналістичний уряд не вміє дружити з Росією, обирайте «міцних господарників».

Збір даних та графіка: TEXTY.org.ua

І це певний час діяло. Проте торгові обмеження не припинялися навіть тоді, коли у Києві керували віддані васали. Кремль не довіряв їм і весь час готувався до війни з Україною. А як відомо, найчастіше країни програють війни через економічне виснаження і крах економіки. Сьогодні Росія знову погрожує ввести торговельні обмеження на українські харчі, якщо угода про асоціацію з ЄС запрацює на повну силу з 2016 року. Але це вже пусті слова. Обсяг експорту в Росію становить лише 5.5% відсотка у порівнянні з продажами в інші країни.

*****

Графіка для цієї статті виготовлена за підтримки "Ініціатив з розвитку аналітичних центрів", яку виконує Міжнародний фонд "Відродження" у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Думки та пропозиції викладені у цій публікації є позицією автора та не обов'язково відображають позицію уряду Швеції.

агропром росія економіка санкції інфографіка експорт

Знак гривні
Знак гривні