О

ОНОВЛЕНО: Вперед на Схід! Проукраїнські сили набрали рекордну кількість голосів на Донбасі (ІНФОГРАФІКА)

У Новогродівці "Демократичний альянс" та "Партія захисників Вітчизни" вели активну польову кампанію і в сумі отримали 40% голосів! по 15 і 25 відсотків відповідно. На минулих виборах тут проукраїнські сили мали нуль. А ті, хто покладався тільки на відомий партійний бренд (на всеукраїнському рівні) але кволо проводили виборчу кампанію на місцях, не змогли потрапити в місцеві ради.

Текст: Павло Островський, регіональний координатор об'єднання Сильні громади Донеччини, збір даних і візуалізація TEXTY.org.ua

Тренд, котрий на останніх місцевих виборах призвів до збільшенні кількості голосів за "проукраїнські" партії – почався з 2014 року. Російська пропаганда відвернула частину мешканців Донбасу від активності на виборах - телебачення агресора довго переконувало, що українська влада нелегітимна. Також далося взнаки розчарування громадян партією, яка монопольно утримувала владу в регіоні - Партією регіонів.

Люди не хочуть підтримувати тих, хто керував регіоном останні роки і довів його до критичного стану. Крім того, тотальне політичне домінування Партії Регіонів сформувало думку, що ходити на вибори немає сенсу - мовляв, все вирішили за нас.

Після російської агресії та звільнення багатьох міст Донеччини патріоти України познайомилися між собою, стали більше спілкуватися, об'єднуватися в громадські організації та волонтерські спілки. Ця категорія громадян є більш соціально активною, тому її голос стає більш помітним.

Там де проукраїнські ініцативи змогли сформувати ефективні партійні структури - ми бачимо радикальні зімни у кількості голосів за проукраїнські сили.

Найяскравіший приклад: Новогродівка - де партії "Демократичний альянс" та "Партія захисників Вітчизни" вели активну польову кампанію і отримали 15 і 25 відсотків відповідно. А ті, хто покладався тільки на відомий партійний бренд (на всеукраїнському рівні) але кволо проводили виборчу кампанію на місцях, не змогли потрапити в місцеві ради.

На жаль, не обійшлося і без "троянських конів". Тобто, виборці голосують за партію Х, як виразника україноцетричних настроїв, але депутати, які пройшли в раду голосують разом з екс-регіоналами. На Донбасі є потужні клани, які намагаються взяти рейтингові партії під контроль. Тому не всі депутати, які пройшли від проукраїнських партій виправдають очікування виборців.

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

вибори-15 донбас інфографіка

Знак гривні
Знак гривні