К

Куди заїхали українські товари? Чим далі країна, тим менше їй продаємо (ІНФОГРАФІКА)

«Евплойя, Санта-Марія!» - змішав докупи античні побажання кораблю і побажання епохи географічних відкриттів директор одного із східноукраїнских підприємств, коли дивився, як фура з його гідроциліндрами виїхала за ворота і повезла вантаж у порт. Гідроциліндри попливуть у США. Наш директор дуже нервував останніми днями. Експорт в Росію скоротився і потрібно шукати нові ринки збуту.

Збір даних і графіка: Володимир Голомб

«Цю майже авантюру, спонтанний проект, підтримав такий самий відчайдух із США. Але від самого початку ми недооцінили витрати, пов’язані із входженням на новий ринок, і зовсім не сподівалися на комерційний успіх», - зізнався він згодом у бесіді. Гроші за продукцію підприємство отримало, але поставка разова, до того ж у заводу немає міжнародної сертифікації.

Така ситуація типова, керівники малого та середнього бізнесу по всій Україні зіткнулися із значними проблемами у спробах змінити географію поставок після втрати традиційних ринків збуту. За допомогою ресурсу http://worldfreightrates.com ми розрахували вартість перевезення одного кілограму вантажу, наприклад, автомобільним транспортом, і пересвідчились, що вона зростає в середньому майже в чотири рази зі збільшенням відстані на кожні 3 тисячі кілометрів.

Із цього припустили, що не в останню чергу додаткові витрати на транспортування стають перешкодою для експорту вітчизняних товарів із їх відносно невеликою конкурентоздатністю. Наскільки далеко зайшов український експорт і чи знають українського виробника, скажімо, в Австралії? Запрошуємо розібратись разом із нами за допомогою інтерактивної графіки.

*****

Графіка для цієї статті виготовлена за підтримки "Ініціатив з розвитку аналітичних центрів", яку виконує Міжнародний фонд "Відродження" у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Думки та пропозиції викладені у цій публікації є позицією автора та не обов'язково відображають позицію уряду Швеції.

економіка інфографіка експорт

Знак гривні
Знак гривні