Н

Недомовки, брехня, перекручування, нагнітання паніки. Як Вєсті ведуть інформаційну війну

Пропагандистський листок, який називають «газетою «Вєсті», зроблено якісно. Багато цікавої інформації, стиль легкий, зрозумілий масовому читачу. В ці розважальні матеріали вкраплюється доза пропаганди, якщо її не шукаєш, то можна і не помітити. Таким чином формуються або підсилюються хибні уявлення про реальність.

Контент «Вєстєй» досліджували: Оксана Шиян, Орест Зог

Декілька місяців тому в редакцію «Вєстєй» зачастили обшуки: держава з’ясовувала звідки гроші, яких потрібно чимало на утримання і безкоштовне розповсюдження. Потім обшуки припинилися, у «Вєстєй» змінився головред - одіозний проросійський Гужва пішов.

Сайти, котрі ведуть замасковану пропорошенківську пропаганду, тоді писали, що власник «Вєстєй» - Олексій Клименко, міністр доходів при Януковичі - пішов на компроміс: не вести антиукраїнську пропаганду у виданні в обмін на спокійну роботу.

Тексти вирішили дослідити чи дійсно «Вєсті» припинили маніпуляції. Ми вивчили 16 номерів, котрі вийшли наприкінці серпня і на початку вересня. Наша відповідь: «Ні!». Перекручування фактів і недомовки грають на руку не окремим українським політикам, а Росії. Видання регулярно лякає читачів різними можливими апокаліпсисами, підводить до думки, що Європа - це погано, а добре те, що вигідне Росії. Наприклад, план Мореля по Донбасу і робота антивірусу Касперського на комп’ютерах українских чиновників.

Як страшно жити. Заголовки "Вєстєй"

Почнемо з того, що батьки одного з авторів цієї статті читають газету «Вести». Але це не завадило їм розчищати на Майдані сніг і приносити волонтерам теплі речі. А раніше вони читали газету «Сегодня».

Тому, напевно, особиста думка не так залежить від того, що пишуть у ЗМІ, як від впливу найближчих людей. Читати періодику можна і не сприймаючи все на віру, а так, для розваги. Особливо, якщо газета роздається безкоштовно біля метро.

Тож, що ми знаходимо у «Вестях»?

Долар росте

Це новина в шістнадцяти випусках газети (з серпня по вересень). Важливість теми важко переоцінити – це справді хвилює всіх. Але у дні, коли долар стоїть на місці або падає, у замітках використовується слово «обвал», що містить панічний відтінок. Якщо долар і подешевшав, то через негативну причину - "нехватку" гривні. Цікава інформація від 30 серпня. Напередодні, 27 серпня уряд домовився про спиcання $3 млдр боргу, це суттєвий фактор стабілізації національної валюти. Цю важливу новину журналісти газети ігнорують.

Дати випусків зліва направо до кожної колонки: 30 серпня,13 вересня, 16 вересня, 17 вересня, 21 вересня, 23 вересня

ФСБшник? Ні, не чули

У загалом нейтральній статті про введення санкцій проти російських компаній непропорційно багато місця присвячено антивірусу Касперського, мовляв його заборона призведе до розквіту пірацтва в Україні. При цьому жодного слова про скандали навколо Касперського. Нагадаємо: його власник - колишній ФСБшник, а саму компанію звинувачували у кібершпіонажі, але читачам «Вєстєй» можна і не знати цих "нюансів".

Як бути без Касперського і Кобзона? Стаття від 17 вересня.

План Мореля

Без нього Україна загнеться, тут все ясно. Але цитата: «…люди, которых Киев называет «терористами» - за межею фола. «Терористами» написано в лапках. Без коментарів, як кажуть. Або: "Порошенко отрекся от плана Мореля". Що асоціюється зі словом «отрекся»? Правильно: Іуда. Нас м’яко і ненав’язливо підводять до думки, що Порошенко – Іуда, відрікся, такий-сякий, від плану Мореля (читай Кремля).

Скан частини статті від 22 вересня

Іноземці скуповують

Заголовок статті «Иностранцы скупают землю и склады» (випуск від 10 вересня) взагалі суперечить її змісту. Але підтримує стереотип, котрий поширився після розвалу СРСР і дозволив колишнім комуністам стати власниками заводів та іншого державного майна: «все скуплять іноземці, перетворять нас на рабів». Міф гальмує розвиток і відкритість економіки. Жодної згадки про угоду з іноземцями від опитаних продавців. «Цікавитись» землею та «скупати» її – це різні речі, між якими є величезна відстань. Більше того, ріелтори прямо кажуть, що в цьому році купували нерухомість… українці.

Головне налякати

Фесенки вважають

У шістнадцяти проаналізованих випусках одинадцять разів зустрічається політолог Фесенко (присутні й інші, але до Фесенка їм далеко). Іноді він коментує події у 2-3 статтях на різну тему одного номеру. Або інші його колеги не такі охочі на коментарі саме «Вєстям», або він завжди коментує в такт лінії партії.

Стаття від 15 вересня

У статті не наведений коментар жодного іншого політолога, але автор пише у множині "політологи вважають". Може Фесенка клонували в секретній лабораторії і тепер їх багато?

Іноді в статтях зустрічаються "експерти". Просто експерти. На яких підставах людина вважається знавцем у даній сфері, не зазначається – не вказана ні посада, ні область професійних інтересів, ні науковий ступінь. Нічого, що допомогло б оцінити вагомість аргументів. Можливо, хтось із читачів уже знає цих людей за прізвищами. Але точно не всі.

Випуски від 17 та 20 вересня (зліва направо)

Електроенергію відключатимуть

Оцініть заголовок: «В Киев могут вернуться веерные отключения» у випуску газети від 28 вересня. А можуть і не повернутись. Власне новина про те, що в жовтні «Київенерго» збирається підписати меморандум із великими споживачами енергії, для того, щоб не допустити аварійних відключень світла. Решта матеріалу присвячена спогадам киян про минулорічні відключення енергії. Вони детально Й емоційно описуються. Все.

Головне налякати

ЄС змусить Україну приймати біженців

В матеріалі «С нелегалами будут бороться с помощью агентов» (випуск від 15 вересня) стращають можливим напливом біженців із Сирії в Україну. Дійсно, питання вимушених емігрантів наразі обговорюється в усіх європейських ЗМІ. Але в цитованій в статті є дбайливо захована маніпуляція. За словами експерта з міграції (традиційно жодної гадки про його посаду і кваліфікацію), «ніяких стін і колючих проволок на границі встановлювати не будуть, бо це заборонено за умовами вступу в ЄС». На даний момент Україна підписала «Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», в якій немає окремих положень про обов’язковість прийняття або неприйняття біженців. Багато людей і досі не розібралися у тонкощах і вважають, що Угода про Асоціацію з ЄС - це те саме, що і вступ до ЄС. Від асоціації до вступу, як до Києва рачки. Та "Вєсті" грають на цій необізнаності, наганяючи антиєвропейські настрої.

Бідний "Контік"

Такої загрози, справді, ніхто не очікував. Рубрика «Запрет». Звучить сильно, як клацання затвору. Ця новина міститься у випуску від 21 серпня.

І підкралась вона з несподіваного боку. Заборонили ввезення російських цукерок фабрики «Конти-Рус», яка належить регіоналу Борису Колесникову. І як далі жити без «Контіка»?

медіа вєсті пропаганда

Знак гривні
Знак гривні