З

Замаскований русскій мір. Які партї повигадували колишні, аби потрапити у місцеві ради (+ ФОТОЖАБИ)

Напередодні місцевих виборів міста України заполонили тисячі рекламних біг-бордів. Крім звичних партій з’явилося безліч нових. На прикладі Києва ми розібралися, хто вони. В інших містах можуть бути варіанти, але основні біг-борд-проекти скрізь однакові. Вуха колишніх «регіоналів» стирчать за фасадами майже десятка партійних проектів.

Досліджував: Дмитро Лиховій

«Наш край»

Проект, створений за сприяння адміністрації президента, зібрав багатьох колишніх політиків-«регіоналів» та місцевих керівників доби Януковича. Головними фінансистами «Нашого краю» є харківські олігархи Олександр Ярославський та Олександр Фельдман. На Сході й Півдні України діюча влада просуває «Наш край» для відтягування голосів «Опозиційного блоку». У Києві балотується на пост міського голови та представляє «Наш край» колишній нардеп із Партії регіонів Володимир Макеєнко, якого Янукович поставив виконувати обов’язки керівника КМДА після того, як Попова змусили піти.

Фото поширене спільнотою "Баба і кіт". Чи це фотожаба чи реальна рекламка встановити не вдалося

«Відродження»

Свого часу цю партію створював покійний «гаманець Кучми», екс-міністр транспорту Георгій Кірпа. Тепер «Відродження» - проект олігарха Ігоря Коломойського з групи «Приват». Незадовго до виборів у партію «Відродження» влилися народні депутат з однойменної парламентської фракції, яких очолює колишній «регіонал» Віталій Хомутинник, який облаштував собі великий бізнес за часів Януковича. Очільник списку та кандидат «Відродження» на посаду мера Києва – Юрій Єхануров, прем’єр-міністр періоду Ющенка. У Харкові від «Відродження» у мери йде Геннадій Кернес.

«Опозиційний блок»

По суті, це перейменована Партія регіонів, або те, що від ПР залишилося після перемоги Майдану. У мери та на чолі списку «Опоблоку» йде Олександр Пузанов – друг Льовочкіна, який завдяки тодішньому главі адміністрації президента Януковича в 2010 році став заступником голови КМДА і був правою рукою Попова аж до 2014 року. У цей час під молодим Пузановим були юридичні питання столичної влади, взаємодія з судами і правоохоронними органами, а також «хлібний» главк комунальної власності.

Кандидат від Опоблоку у Слов'янську

«Офіцерський корпус»

Кандидатом у мери та лідером списку цієї партії, що виросла з однойменної ГО, є Володимир Рубан. Самозваний «генерал» займається обміном полонених на Донбасі і небезпідставно називається креатурою Віктора Медведчука – колишнього глави адміністрації президента Кучми й кума президента РФ Путіна, який провадить в Україні його політику.

«Партія простих людей Сергія Капліна»

Популістський проект, який виник за підтримки колишнього глави адміністрації Януковича Сергія Льовочкіна, спрямований на відбір голосів протестно-патерналістської частини прихильників Майдану.

Пародія на рекламу від художника Андрія Єрмоленка

«Партія рішучих громадян»

Лідер цієї партії та кандидат у мери Києва - Борислав Береза, який пройшов до Верховної Ради за підтримки «Правого сектора», тепер ПС відхрещується від Берези. Борислав Береза починав політичну кар’єру як політик олігарха Ігоря Коломойського, проте згодом, за чутками, переорієнтуваввся на Льовочкіна. Не виключено, що отримує фінансування від обох олігархів.

Пародія на рекламу від художника Андрія Єрмоленка

«Право народу»

Проект, афільований із пропутінською організацією Віктора Медведчука «Український вибір». Список очолює та кандидатом у мери є Віктор Чорний – активний член СДПУ(о) Медведчука ще з тих часів, коли есдеки були партією влади при Кучмі. Крім активістів «Українського вибору», у списку «Права народу» можна знайти помічників народних депутатів із Партії регіонів («Опозиційного блоку»), інших представників колишньої влади.

Віктор Чорний постить на своїй сторінці у ВКонтаті отаке: "Знаково, что идея Ведической Державы зародилась в Киеве. Ибо матрица развития славян, белого народа и, наконец, всего человечества этой цивилизации будет реализована на землях Руси... Через мыслетворение..."

А ось Віктор Чорний у телепрограмі РЕН-ТВ "Герои и Богатыри Славянского эпоса"

«Рух за реформи»

Цей проект колишніх «регіоналів» зорієнтований на проєвропейського виборця, але не має нічого спільного з Майданом. Кандидат у мери Сергій Думчев, як і частина його списочників, є вихідцями із бізнесового середовища «сім’ї» Януковича. Думчев – голова наглядової ради банку «Преміум», тоді як велика частина керівників цієї фінустанови походять із «Златобанку» донецького бізнесмена Юрушева та «Терра-банку» донецького ж бізнесмена Циплакова, який був другом Віктора Януковича-молодшого.

Сайт «Лівий берег» також прив’язує Думчева до банку «Класик», котрий, як і «Преміум», у часи Януковича виконували роль «конвертів». При цьому на минулих парламентських виборах Думчев балотувався за списком «Сильної України» екс-«регіонала» Тігіпка. Маючи необмежене фінансування від екс-«сім’ї», саме «Рух за реформи» є лідером за кількістю зовнішньої реклами в Києві.

Пародія на рекламу Думчева

«Єдність» Омельченка

Олександра Омельченка - 77-річного мера Києва часів Кучми - дістали з нафталіну разом із його партією «Єдність» команда Кличка. Мета або відтягнути голоси у конкурентів, або, якщо вдастья, – вивести Сан Санича в другий тур із Кличком і там без шансів «героїчно програти» за сценарієм 1999 року Кучма проти Симоненка. Від «Єдності» балотуються в Київраду владу багатьох сумнівних діячів із команд Черновецького та Пилипишина.

Сан Санич і кандидат

Політична партія «Авто-Майдан»

Крім назви, не має нічого спільного з Автомайданом часів Революції Гідності. Партію очолює такий собі Олексій Самохін – у минулому депутат Київради від Блоку Черновецького і член грабіжницької «молодої команди», людина Олеся Довгого, призначена тоді керівником комунального підприємства «Світоч». Незважаючи на спротив реальних активістів Автомайдану, Самохін у 2014 році зареєстрував на себе партію «Авто-Майдан», яка раніше називалася "Пробудження".

«Зелені»

Проект колишнього нардепа від Партії регіонів Олександра Прогнімака – уродженця Донецька, довіреної особи Януковича на виборах-2004. За часів Черновецького Прогнімак також був керівником Державного управління з охорони навколишнього середовища, депутатом Київради від «Регіонів», брав участь у голосуваннях із дерибану столичної землі, був звинувачений у захопленні заповідної території на Жуковому острові.

реклама вибори-15 політика партії говорильня абзац

Знак гривні
Знак гривні