Я

Як дрібний бізнес здобув перемогу над кабміном, або Гуртом і за справедливість легше боротися

Не побоїмося сказати, що портал ZaUAorg - один із тих, хто регулярно стежить за утисками малого бізнесу. Це стосується й боротьби підприємців зі свавіллям Кабміну. Нагадаємо, у квітні цього року уряд збільшив відрахування до пенсійного фонду для малих підприємців, що працюють на єдиному податку. Постанова № 366 передбачала, що замість 84 гривень люди мали платити 207,5 гривні.

АВТОР: Антон Зікора

Необізнаний може сказати: що там ці сто тринадцять гривень для підприємця? Але підприємці бувають різні. Ми захищаємо права саме малих підприємців - і для них, на відміну від великого бізнесу, важливою є кожна копійка.

В Україні, наприклад, багато підприємців-пенсіонерів, дохід яких становить 300-500 гривень на місяць - зрозуміло, що по них це серйозний удар. Крім того, це рішення Кабміну йшло всупереч Конституції: документ був прийнятий, як то кажуть, зі стелі, без відповідного закону Верховної Ради.

Це був шок для малих підприємців. Багато хто з них став думати про те, щоб піти у підпілля. Або, як зараз модно казати, у тінь. Тобто шевці і, приміром, кондитери продовжували б працювати, тільки вже десь на квартирах - без жодних дозволів, контролю і податків.

Багато хто, правда, думав про те, щоб взагалі піти з бізнесу, адже було ясно - якщо Кабміну потрібні гроші, він на таких півзаходах не зупиниться.

Сміливість нагороджується

Підприємці розділилися на дві частини.

Одні почали платити підвищений податок, інші вирішили боротися. Оскільки одним із завдань нашого порталу є допомога громадянам, які намагаються відстоювати свої права, ми повісили зразок позивної заяви, розробленої юристами руху «За Україну!».

Ініціатива виявилася вдалою. Підприємці скачували заяву, заповнювали і відправляли до Окружного адміністративного суду Києва.

На цей матеріал зайшло близько тисячі осіб, всього позовів подало більш семи тисяч. Це був своєрідний майдан - відкрите вираження протесту проти свавілля влади. Втім, майдан у прямому сенсі теж був: по всій Україні прокотилася хвиля мітингів.

Не всі вірили, що суд ухвалить рішення на користь підприємців. Справа тривала кілька місяців. При цьому частина підприємців продовжувала платити новий податок, інша, на свій страх і ризик, - категорично відмовлялася. 28 вересня 2009 року суд скасував скандальну постанову № 366.

Ті, хто боровся з бєспрєдєлом Кабміну Тимошенко, назвали це рішення великою перемогою малого бізнесу.

Підприємці не приховували своєї радості.

Голова організації роботодавців «Хмельниччина» Надія Погосян говорить:

- Коли стало відомо про Постанови Кабміну і про те, як iз цим боротися, Хмельницький подав п'ятсот заяв. В цілому по Хмельниччині позови подали близько тисячі чоловік. У нас в місті багато підприємців.

Голова профкому «Чернігівської профспілки підприємців» Олена Варнакова:

- Ми зібрали по місту не менше трьохсот заяв. Іншим підприємцям дали адресу вашого порталу. Сказали їм: «Беріть заяви. Боріться ».

Було дуже важко. Багато малих підприємців - це колишні робітники з радянських підприємств. Вони занадто полохливі. Якщо їм потрібно сплачувати, вони платять.

Крім того, вони дуже залежні - від міліції, пожежників, представників влади. Я сама, щоб захищати наших підприємців, відмовилася від ведення власного бізнесу. Тому що інакше була б теж дуже вразлива.

Ксенія Ляпіна розповідає, що представники Кабінету міністрів України на засіданні Окружного адміністративного суду міста Києва не знайшли аргументів, щоб довести законність постанови уряду.

На щастя, судді виявилися неупередженими.

Щодо тих, хто сплатив підвищений податок, Ляпіна говорить: боягузливість карається, сміливість нагороджується. Тим, хто розстався зі своїми грішми, вони будуть зараховані, але це відучується лише років через двадцять.

- А ви не виключаєте, що Кабмін може продовжити те, що задумав? - запитую в народного депутата.

- Не виключено, тим більше в БЮТ є багато фахівців з рейдерських захоплень. Але важливий сам прецедент, щоб люди знали: не треба боятися.

- Однак на захист своїх прав йде багато йти сил та енергії, які підприємці віднімають від заробляння грошей...

- Це так. А що робити, жодна країна світу не побудувала демократію без того, щоби боротися за неї.

Правильно казала Юлія Тимошенко: справедливість є, і за неї треба боротися.

самоорганізація уряд досвід суспільство

Знак гривні
Знак гривні