З

З двох книжок Кокотюхи про львівського слідчого може початися успішна детективна серія

У видавництві «Фоліо» з’явилися друком два детективні романи чи скоріше повісті Андрія Кокотюхи. Перша зветься «Адвокат із Личаківської», друга – «Привид із Валової». Події обох книжок відбуваються у Львові в 1900-х роках, а головний герой, правник на ім’я Клим Кошовий, емігрує в це місто з Києва, що був тоді в складі Російської імперії. Бо там у нього виникли проблеми політичного характеру через зв’язок із українським рухом.

Читав: Олег Коцарев

Місто Лева зустріло київського гостя нестандартно: в нього відразу ж викрали гаманець із усіма грошима, а знайомий адвокат, що мав допомогти знайти працю і взагалі облаштуватися, лежав убитим у своєму помешканні. Саме з розслідування цього вбивства й почалося для Клима Кошового життя на новому місці. Детектив мимоволі, відкопуючи істину, мусив зачепити найрізноманітніші прошарки й закутки міста Лева…

У другій книжці Кошовий уже, хоч і не став правдивим львів’янином, але «притерся», знайшов працю й помешкання, за яке, правда, не завжди акуратно платив. І знову майже випадково він наштовхується на вбивство.

Цього разу воно відбувається в реконструйованому будинку (вимоги нової архітектурної моди на сецесію!) на вулиці Валовій, з яким пов’язані всілякі чутки містичного характеру – кажуть, там блукає привид жінки в чорному. Кошовий зі своїм новим другом вирушають на розвідку. І, як не дивно, справді зустрічають там загадкову та страшну чорну пані.

До речі, про друга. Цікаво, що у «львівській серії» Кокотюхи, всупереч традиційному стандарту, оповідачем є сам детектив, а його менш кмітливий і фаховий приятель залишається трохи збоку. Хоча це вельми колоритний персонаж.

Обкладинка книги "Адвокат із Личаківської"

Йозеф Шацький, зубний лікар із єврейського району, знавець приповідок, чуток і безлічі потрібних та непотрібних людей. Він і його сувора дружина додають чимало гумору, який, правда, нечасто сходить із орбіти анекдотичних етнічних стереотипів.

Але й сам Кошовий – далеко не ідеальний всесильний сищик, людина-машина. Він часто плутається, помиляється, потрапляє в елементарні халепи (наприклад, у нього вибивають із рук гроші під час вуличного обміну валют – класика дев’яностих, на яку, мабуть, не попадеться жоден читач Кокотюхи), буває то серйозним і стрімким, то вайлуватим і смішним, зрештою, просто симпатичним. Тобто, ніби постає одночасно і Холмсом, і Ватсоном.

Дизайн обкладинок, чесно кажучи, не на висоті

Текст «Адвоката з Личаківської» та «Привида з Валової» динамічний, наповнений подіями, він «тримає». Є чимало промовистих, смачних та емоційно наснажених деталей, життєво необхідних для доброго детективного твору. І хоч трапляються натягнуті сюжетні повороти, схематичні повтори – загалом ці детективи не лише тримаються купи, а й інтригують, мають свій особливий світ.

Цим двом книжкам Андрія Кокотюхи притаманний виразний колорит часу й місця. Так, на сторінках більш-менш ненав’язливо виринають політичні реалії та контексти.

Наприклад, Кошовому в розслідуванні першого свого львівського вбивства доводиться перетнутися з таємною терористичною організацією, пов’язаною з москвофілами – активною, хоч і не надто популярною та численною, політичною течією Галичини часів австро-угорського панування. Є й характерні епізоди з життя й атмсофери суто українського руху.

Вистачає також культурного, мовного львівського колориту, діалектних слів (але загальна мовна редактура дуже й дуже недостатня), батярської романтики і розмаїтих кнайп, серед яких знаходяться не лише вишукані й елегантні, але й такі генделики, де засідають цілі натовпи місцевих волоцюг та іншої неприємної публіки.

До послуг читача є й карти старого міста з позначенням місць і маршрутів детективних подій. Отож, Кокотюха опиняється таким чином у тренді львівської туристичної моди, яка переживає сьогодні справжній розквіт – і логічно, щоб тенденція поширилася й на літературні сфери. Саме той випадок, коли мода має конструктивний характер.

Книжки «Адвокат із Личаківської» та «Привид із Валової» - жваві, легкі й «чіпкі». З них може народитися популярна і добротна українська детективна серія, якої в нашій літературі наразі очевидно бракує. Тим паче, наскільки відомо, Андрій Кокотюха готує продовження історії про Клима Кошового.

література книги кокотюха детектив культура Львів

Знак гривні
Знак гривні