У

«Умовний» сепаратизм. Суди винесли 407 рішень по сепаратистах. Сіли на реальні строки 63 злочинці (ІНФОГРАФІКА)

Найбільший термін отримав лідер сепаратистів у Бердянську. Він проведе за ґратами 13 років. У Бердянський порт через Крим для організації заколоту привезли 88 автоматів, 8 кулеметів, 24 гранатомети, 918 гранат, десятки тисяч патронів та інше спорядження. Всього 73 ящика. Засуджений, за попередньою домовленістю із представниками РФ, мав стати самопроголошеним мером Бердянська. Сепаратиста взяла СБУ, якраз коли він приїхав за зброєю.

Збір даних і текст: Андрій Когут

Дані на основі Єдиного реєстру судових рішень. Оскільки Реєстр часто звинувачують у тому, що в нього вносять не всі справи, наш список може бути не повним.

Найчастіше звинувачувані отримують умовний термін. У 354-ох справах із 407-ти – умовні терміни. Серед них найпоширеніший - 5 років (278 випадків), також зустрічаються справи з трьома або чотирма роками. Як правило, "умовно" дають лише за "заклики", ці справи легко доводити.

У реальних термінів діапазон ширший - від 1 до 13 років. У п'ятнадцяти справах було винесено вирок терміном 5 років і більше, з них у трьох випадках – 10 років і більше. Вироки з найтривалішими термінами виносили суди, що не знаходяться в Донецькій чи Луганській областях.

Два найдовші - 12 та 13 років - винесли судді Запоріжжя та Бердянська, а 10 років – суддя Шепетівського районного суду Хмельницької області. Про ці справи розповімо детальніше.

Доза сепаратизму

У Шепетівці раніше тричі судимий (дві з трьох справ пов'язані з наркотиками) з представниками «ДНР» зв'язався через Інтернет. Після чого відправився в Донецьк, звідки його розподілили у Слов’янськ.

Тут, з досвідом строкової служби в Прикордонних військах України, він отримав військову форму, кулемет «РПК» та посвідчення члена «ДНР», а також пройшов спецпідготовку по здійсненню розвідувальної та диверсійної діяльності. Як йдеться у матеріалах справи, житель Шепетівки «приймав участь у здійсненні розвідувальних операцій та збройних сутичках із силами антитерористичної операції».

У середині липня 2014 року, під час боїв поблизу села Степанівка Донецької області майбутній засуджений отримав осколкове поранення та травму голови. Після лікування у Сніжному на Донеччині він знову повернувся у Шепетівку, де продовжував підтримувати зв'язок з «ДНР» та планував повернутися до участі в її діяльності на Донбасі.

Цього чоловіка, який з 2013 року перебуває на обліку в нарколога з діагнозом «опійна наркоманія», засуджено за статтею 258 «Створення терористичної групи чи організації»

Викрадач військових

На початку нинішнього літа року у Запоріжжі засудили сепаратиста, який викрав українських військовослужбовців. Дали 12 років. Події розгорталися у травні 2014 року на блокпосту між селами Донбасу Портовським та Мелекіно.

Засуджений та ще декілька осіб, «демонструючи військовослужбовцям, які знаходились на посту, невстановлену слідством зброю … за допомогою психічного насильства викрали… п'ятьох військовослужбовців військової частини А-2167».

Тоді ж підсудний заволодів автоматами, кулеметом та реактивною гранатою військових, погрожуючи їм «застосуванням невстановленої слідством зброї та металевих труб… шляхом їх демонстрації, що було сприйнято бійцями як погроза насильством небезпечним для життя і здоров'я…».

Як каже слідство, ці люди мали намір переконати військових перейти на сторону самопроголошеної «ДНР». Та в той же день, під час боїв у Маріуполі, військових звільнено із приміщення Маріупольської міської адміністрації, де вони перебували кілька годин.

За версією звинуваченого він із знайомим та ще приблизно з десятьма незнайомими просто підійшли до блокпосту поспілкуватися з військовими. Ті поскаржились на умови несення служби і пристали на пропозицію поїхати в Маріуполь помитися й відпочити, а також погодились добровільно скласти зброю в БМП на блокпості, адже «наявність зброї та вигляд озброєних військовослужбовців бентежила присутніх».

При цьому, як стверджує засуджений, жодного обрізу труби у нього з собою не було.

Військовослужбовці стверджували, що зброю у них забирали примусово, а засуджений серед усіх був найактивнішим.

Суд покарав підсудного за статтею 262 «Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем» та статтею 146 «Незаконне позбавлення волі та викрадення людини». Тепер викрадач проведе за ґратами дванадцять років. Також суд конфіскував усе його майно.

Самозванець, у якого не склалося

Вирок з найбільшим терміном винесли у Бердянську. Місцевий лідер сепаратистів сів на 13 років. Обвинувачений замовив та мав отримати велику партію зброї із Російської Федерації, для ведення підривної діяльності в Бердянську та Маріуполі.

В Бердянський порт через Крим для цього привезли 88 автоматів, 8 кулеметів, 24 гранатомети, 918 гранат, десятки тисяч патронів та іншого спорядження (штик-ножі, магазини, підсумки, ремені та інше).

Увесь багаж займав 73 ящика. Згодом, за попередньою домовленістю із представниками Російської Федерації, після захоплення державних органів влади, обвинувачений повинен був стати самопроголошеним мером Бердянська.

Заколотника взяла СБУ, якраз коли він приїхав за зброєю. Обвинувачений навіть під час суду заявляв, що не визнає державну владу в Україні, називав її «хунтою», говорив, що за допомогою зброї необхідно підтримувати «ДНР». За що й отримав по повній.

Географія судів

В Донецькій області кількость винесених вироків набагато більша, ніж у Луганській. З початку липня 2014 року до середини серпня 2015 року у першій 15 судів винесли 304 вироки, у другій – 8 судів 24 вироки.

Сепаратисти траплялися навіть у райцентрах спокійних областей. Так жителя десятитисячного Бурині на Сумщині засуджено за зберігання десяти примірників газети з «ЛНР» - «Луганський формат» та розсилання за допомогою Skype й соцмереж «Одноклассники» та «Вконтакте» пропаганди ідей незаконних «ДНР» та «ЛНР». За це він отримав три роки умовно з роком випробувального терміну.

Щодо найзахіднішого вироку, то тут теж не обійшлось без соціальних мереж. Жінка-обвинувачена постила на свої сторінці «Вконтактє» різну інформацію про «Новороссию», українських військових називала «сине-жёлтыми нацистами» та «укровяками», а також розсилала це своїм друзям.

За що й отримала 4 роки умовно з двома роками випробувального терміну за статтями «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» та «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».

Рік процесів

Кримінальні справи з вироками, пов'язаними з сепаратизмом та тероризмом, почали виносити з липня минулого року.

Перший вирок отримав прихильник Росії, за те, що у «ВКонтакте» називав українську владу «хунтою» та закликав до входження в склад Росії Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Йому дали рік умовно за статтею «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». Вирок винесли у Кіровському райсуді на Дніпропетровщині.

Після цього суди розглядали ще три десятка справ, вироки в яких обмежувались умовними строками. Цю тенденцію 19 листопада 2014 року зламав суддя Слов’янського суду Руденко. Він посадив безробітного жителя Горлівки на три роки. Останній визнав, що охороняв блокпост при в’їзді в Горлівку.

Пік ухвалення вироків прийшовся на останній місяць 2014 - початок 2015 року (не беручи до уваги наполовину святковий січень). З того часу суди стабільно виносять близько 50 вироків у справах сепаратизму-тероризму щомісяця.

За якими статтями садять?

Станом на середину серпня цього року із Реєстру вдалось отримати інформацію про кримінальні справи з сепаратизмом та тероризмом щодо 407 осіб. Загалом використовується - 14 різних статей кримінального кодексу. Іноді в одній справі зустрічаються дві статті, дуже рідко - три. Також є справа із засекреченою інформацією. Це дозволяє Закон України "Про доступ до судових рішень".

Довідка. Що таке умовний термін?

Коли дають умовний строк, то його складовою є "випробувальний термін" (або іспитовий строк), який може тривати від одного до трьох років. У справах про сепаратизм та тероризм найпоширенішим випробувальним терміном є 3 роки (200 випадків).

Під час випробовуваного терміну суд може зобов'язати підсудного повідомляти про зміну місця проживання або роботи, не виїжджати за межі України та періодично навідувати кримінально-виконавчу інспекцію.

Після закінчення випробувального терміну засуджений, який виконав покладені на нього обов'язки та не вчинив нового злочину, звільняється судом від призначеного йому покарання. Якщо ж під час випробувального терміну він здійснює інший злочин, то суд до покарання, призначеного за новим вироком, додає частково або повністю невідбутий термін попереднього вироку.

суд інфографіка сепаратизм

Знак гривні
Знак гривні