В

В Україну вугілля, з України - пиво і ковбасу. Як «блокадний» Луганськ торгує з Києвом

Українські блок-пости збирають данину із кожної фури, яка везе український товар на окуповану територію. Машини з їжею, цигарками і алкоголем чомусь називають «контрабандою», хоча жодного законодавчого обмеження на торгівлю не існує. Так поступово в "ЛНР" українські продукти зникають, їх витісняють російські. Це ще більш віддаляє окупований Луганськ від української дійсності. Менше товарів - менше спогадів про сите минуле. Менше бажання бути частиною України, яка тепер так далеко.

Автор: Євген Спірін, до війни проукраїнський активіст в Луганську, нині журналіст podrobnosti.ua

Відразу варто зрозуміти три речі. Перша: неофіційна заборона поставок української продукції на окуповані території вигідна тільки тим українським політикам і чиновникам, які контролюють збір хабарів на блок-постах. Практичної користі від цього Україні - нуль. Терористи і так мають все, що потрібно, а від блокади страждають прості люди. Друга: товари вироблені на окупованих територіях і продані в Україні дійсно збагачують терористів. Їх ввезення потрібно блокувати, і це можна зробити офіційно. Третя: вугілля з «Л/ДНР» потрібне Україні, щоб була електроенергія на наших підприємствах і в містах.

Луганськ вже 6 місяців кричить про блокаду, з того часу, як Київ офіційно перестав виплачувати пенсії і зарплати, а також постачати продукти.

І лише у травні голова обласної військової адміністрації Луганщини Геннадій Москаль заборонив рух вантажівок через «лінію розмежування». Та полиці луганських магазинів переповнені товарами українського виробництва.

При цьому, в Києві легко можна знайти борошно або макарони луганських фабрик, а вугілля взагалі везуть цілими фурами.

Хто і як заробляє на постачанні продукції розмежування з'ясувати не так просто, адже беруть хабарі не тільки терористи, але і українські військовослужбовці.

Блат та імпорт

"Якщо закрити очі і опинитися в центрі Луганська зараз, якщо у тебе є гроші, то ти побачиш, що в магазинах достатньо продуктів, на вулицях повно людей, а будь-які цукерки можна купити у кіоску. За рублі. За картками. У вихідні", - розповідає Олена, яка працює медсестрою і не отримувала зарплату з травня минулого року.

Дійсно, в кожному магазині легко знайти цукерки "Рошен", шампанське "Артемівське", ковбасу "Полтавську" і навіть бандерівський, з точки зору місцевих, "Закарпатський" коньяк.

Все це коштує дорожче, ніж в будь-якому місті України і потрапляє на територію окупованого Луганська не офіційно, так би мовити контрабандою. Те, що дуже важко дістати в Росії, чого просто не виробляють, везуть через українські блокпости.

Шлях досить простий - Київ-Харків-Старобільськ-Станиця Луганська-Луганськ. Кожен водій платить за свій товар. Спочатку солдатам, потім терористам. За звичайні продукти виходить 1000 гривень з тонни. Якщо ти везеш горілку чи пиво - до кожної тисячі варто додати 6 гривень за літр алкоголю. Тютюн по 8 гривень за 10 пачок.

Так, на полицях у Луганську поруч з київськими цигарками "Прилуки" розкладені "Новоросія", привезені з Ростова.

Незважаючи на всі «підсилення» пропускного режиму, не переводяться сміливці, які готові забезпечувати людей на окупованих територіях українськими товарами. Бо є попит, який, як відомо визначає пропозицію.

Останнім часом возити товар через Україну все складніше, Москаль особисто гальмував фури з пивом, і навіть знайомі корупціонери-військові не рятують ситуацію. Тепер зручніше їхати через Харків і ввозити контрабанду на неконтрольовані пункти пропуску під Краснодоном, там, де заходить військова техніка.

Також часто товар іде через Лисичанські блокпости.

Хоча з товар з Росії везти простіше і безпечніше, на російській митниці не перевіряють і не беруть гроші за мито, все ж, український виробник користується великим попитом, до нього звикли.

"Це неможливо їсти. Це просто набір жил і кісток. Це хіба тушонка? Всі говорили про радянські стандарти і що? Це стандарти Північної Кореї. Я можу купувати тільки українську тушонку, хоча і дорожче ", - скаржиться професор одного з ВНЗ, який захопили окупанти.

Під страхом в'язниці, штрафу, а, іноді, й фізичної розправи божевільні водії везуть до заблокованого Луганська те, за чим так скучили жителі окупованого міста.

"Ну, люблять "Pepsi", "Camel", люблять ковбасу копчену. Я везу через Лисичанський (блокпост - ред.), ну ви знаєте, всі возять там. Накручую, а що? Як жити, якщо відберуть? Це ніби страховка"! - запевняє Артур, водій фури.

Скільки Москаль не ловить фур, українське пиво все одно потрапляє в Луганськ. Жодна держава ще не перемогла закони попиту і пропозиції

Ціни на привезені продукти в 4-6 разів вище. Наприклад, пляшка пепсі обійдеться в 50-60 гривень, пиво "Zibert" коштуватиме 70 гривень за 2 літри, "Прилуки" близько 30 гривень. Така вартість - це запорука безпеки продавців і постачальникі: якщо товар відберуть на блокпосту - продавець не залишиться у збитках.

Окрема категорія - це м'ясо та овочі. Їх везуть або з Росії, або з сусідньої Станиці Луганської, яка знаходиться під контролем української армії.

Станічани, розуміючи свою вигоду, завищують ціни на м'ясо в 2 рази. Коли ж пенсіонери намагаються зайти у вільну Станицю, їх просто не пускають такі ж люди.

"Вони куплять тут все дешево і ми нічого не заробимо. У нас життя не цукор. Ти, до речі, чув як танк їде? Ну і мовчи, знаєш чого варто виростити ці овочі? "- лається на мене мешканка станиці Ірина.

Вони спеціально ламають міст по якому жителі “ЛНР” можуть прийти в Станицю і купити продукти дешево, спеціально не пускають їх, щоб потім приїхати до Луганська і продати дорожче.

Тепер, все ж, з Росії доставляти продукцію і дешевше і безпечніше. З'явилися навіть кілька фірм, які займаються тільки такими поставками.

"Ми ганяємо фури через Ростов, тут свої, в Росії ніхто не вимагає грошей - гуманітарку ніби як веземо", - говорить Вадим, власник такої фірми.

Так, поступово Росія витісняє якісний український ринок. Це ще більш віддаляє окупований Луганськ від української дійсності. Менше товарів - менше спогадів про ситому минулому. Менше бажання бути частиною України, яка тепер так далеко.

Кухня терористів

З того боку фронту все ще складніше. По-перше, Луганськ роздирають постійні міжусобиці, яскравий приклад - вбивство комбрига загону "Привид" Олексія Мозгового, який контролював частину Алчевського металургійного комбінату. Саме він відправляв метал, вугілля та продукти прокатного вала в Україну. Плотницькому це не сподобалося, і Мозгового прибрали.

Вугілля

Возити щось в Київ з Луганська - це грати в наперстки з кидалами. Твій зв'язковий на блокпостусепаратистів може зникнути, його можуть убити свої ж, або він просто піде на дембель.

"У липні ми везли будь здоров! Тепер через Росію легше. Тут не проїдеш, ці суки звіріють ", - по секрету каже мій однокласник, терорист ЛНР "Тур" про своїх же.

Тим не менш, в Києві можна купити луганське борошно, макарони, донецьку зубну пасту. А головне, частина вугілля яке згорає у котельнях Києва - це контрабанда з Луганська.

Вугілля і продукти купують безпосередньо через керівників республіки. Схема досить проста: хтось всередині “ЛНР” говорить з Плотницьким або його помічником, далі, за певну плату, як правило, 10-15 тис доларів за "ліцензію", обговорюється ціна за тонну.

Після цього, вугілля спокійно вивозять цілими фурами через блокпости або російський Бєлгород. Там теж все куплено.

Інші картки на вугілля мають російські військові, які вивозять тверде паливо безлімітно, але це окрема тема.

в

Вже до кінця травня з Києва майже зникли луганські продукти, їх стало возити настільки важко, що навіть з усіма накрутками вони не окупають свою вартість, хоча бізнес дуже вигідний.

По суті, терористи Луганська отримують 100% прибутку при 0% витрат. Адже все виробництво просто віджато, за світло і воду ніхто не платить, а робітники працюють за пайок з жахливої російської тушонки. Сировина зберіглася на складах, технологія дісталася від України. Але навіть незважаючи на це, вільна Україна більше не потребує продуктів з окупованих територій.

Товари виготовлені на окупованих тенриторіях мають 100% рентабельність. Заводи і сировина віджаті, зарплату дають продпайками.

Тепер власники бізнесу в “ЛНР” змушені шукати ринки збуту в Росії - можливо там куплять джинси з "Gloria Jeans", макарони з "Луганськмлин" і сталь із заводу "Маршал".

Чи є блокада?

Блокада Донбасу - це популярна тема риторики всіх політичних сил від "Опозиційного блоку" до Юлії Тимошенко, яка обіцяє Луганську процвітання. Самі луганчани теж люблять скаржитися на пригнічення з боку України.

Однак, факти говорять самі за себе, ніякої блокади на Донбасі немає. Натомість є багатомільйонний бізнес, на якому наживаються терористи та окремі представники української армії і влади.

Якщо у вас є гроші, а гроші є тільки у тих, хто служить в міліції “ЛНР” або отримує зарплату контрактника, як російський військовий, якщо ви контролюєте блокпост, ви завжди будете мати доступ до українських товарів у Луганську, який вже рік як столиця так званої республіки.

Кожен день фури з продуктами і алкоголем їдуть до Луганська, кожен день фури з вугіллям їдуть до Києва з Луганська.

Кожен день відбуваються тіньові угоди на великі суми, а в телевізорі черговий Москаль ловить показовий вантаж на камеру.

А якщо закрити очі, стати в центрі Луганська, якщо у тебе в кишені купа грошей, то можна уявити, що нічого не сталося, війни не було, окупантів не існує. Якщо закрити очі, то можна уявити, що Луганськ - це Україна, а його зруйновані вулиці - це просто невміла політика центральної влади. Якщо закрити очі - то можна уявити. Якщо закрити очі.

економіка війна корупція АТО

Знак гривні
Знак гривні