Т

Три графіки про Бюджет і зміни пенсійного законодавства

№1 Як і для кого змінився пенсійний вік.

На початку березня величезна "дірка" в Бюджеті змусила Верховну Раду за поданням Уряду і наполяганням МВФ збільшити стаж для виходу на пенсію, а також зменшила пенсії для пенсіонерів, які працюють. Щодо цієї категорії, то найбільше постраждали чорнобильці та "спецпенсіонери": колишні прокурори, судді, народні депутати, працівники контролюючих органів, судові експерти, помічники народних депутатів, працівники НБУ та органів місцевого самоврядування. Через тяжку економічну ситуацію, а отже малі доходи держави, такий не приємний і не популярний крок давно назрів давно.

Збір даних: Володимир Рапопорт, графіка: Надя Кельм

Щоб збільшити малюнок, клікніть на нього

Дані із Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення.

№2 Які зміни внесли у Бюджет 2015

Після узгодження з Міжнародним валютним фондом Верховна Рада наприкінці лютого прийняла зміни Бюджету. Із найцікавішого: Уряд на 6.7 млрд скоротив суму гривень, яку планував надрукувати. Ці плани прикривалися такими статтями доходів, як "прибутки НБУ" і "облігації внутрішньої державної позики для Нафтогазу". Отже добра новина в тому гривня впаде те так сильно, як планував (але не оголошував) Уряд ще в грудні. Дякуємо МВФ.

Збір даних: Володимир Рапопорт, графіка: Дмитро Мокрий-Вороновський

Щоб збільшити малюнок клікніть на нього.

№3 Як змінилися витрати бюджету за останні три роки (ІНФОГРАФІКА)

Основне зростання видатків бюджету відбулося за рахунок оборони та обслуговування боргу. І ці статті зменшити не вдасться, навпаки, вони лише зростатимуть.

Збір даних: Володимир Рапопорт, графіка Анатолій Бондаренко

З нижньої лінії графіків можна побачити, що крім оборони і боргу збільшилися також витрати на регіони - однак це не справжнє збільшення, а зміна алгоритму розрахунку - додалися кошти з інших бюджетних витрат, які були і так пов'язані з регіонами.

Всі інші видатки практично залишилися незмінними, а вливання в економіку значно зменшилися. Головні напрямки видатків на економіку складали:

- дотації до ціни вугілля

- ремонт та будівництво доріг

- допомога сільському господарству

Фінансування усіх цих напрямків суттєво скоротилося.

Цифри по іншим напрямкам залишилися практично у межах минулих років. Тим не менше, реально фактично всі видатки зменшилися. Бо у 2014 році споживча інфляція склала 24%, а вартість промислових товарів зросла на 32%

На 2015 рік очікуються схожі цифри росту цін. Вже в січні споживчі ціни зросли на 3.1% Тому фактично медицина та освіта, пенсіонери та інші бідні громадяни отримують значно менше, ніж, наприклад, 2013 року.

Але для того, щоб забезпечити ці видатки, влада вмикає друкарський верстат, прискорюючи інфляцію та падіння курсу. Чи не краще було б зменшити видатки та не малювати гроші?

бюджет економіка соціалка пенсії інфографіка

Знак гривні
Знак гривні