Т

Тест на європейськість. Як в Україні випробовують продукцію для експорту в ЄС

Переді мною «кидач праски». Півтори тисячі разів з висоти 4 см на сталеву плиту він упускає праску. Після такого стресу прилад не обов’язково має працювати, але він не повинен загорітися. Та іноді загоряється. Далі - безехова камера - величезна коробка, стіни та стеля у якій вкриті пірамідоподібними “голками”. Тут перевіряють електромагнітну сумісність. Ці й інші процедури необхідно пройти українським товарам, аби продаватися в ЄС.

Автор: Валентина Кузик

Електромагнітна сумісність - це коли різні прилади не заважають роботі один одному (згідно з Угодою про асоціацію стандарти у цій галузі Україна має гармонізувати щонайшвидше, у найбличі 2 роки - В.К.).

«Колись ми тестили аерогриль (скляна каструля з вентилятором у кришці). Уявімо ситуацію: господиня приготувала страву, зняла кришку, поставила цей гриль на стіл і не витягла її з розетки. І пішла з кухні. А ця “кришка” з вентилятором взяла й увімкнулась від елкотромагнітної перешкоди, яку створив інший прилад.

І все - пожежа гарантована. Двічі ми “бракували” такий товар” - розповідає Сергій Кочетков, заступник керівника сертифікаційного інституту “УкрТЕСТ”.

Я не за кордоном, я в лабораторії сертифікаційного інституту “УкрТЕСТ” у Києві. Поряд з камерою бачу добре вдягнутого чоловіка, хвилюється. Запитую чому? Виявляється він власник компанії, яка розробила паркомат. “Так, збираємось експортувати до ЄС, чому ж ні?” - знічується він, але більше розповідати поки не хоче, забобонний.

Український паркомат на випробуванні у безеховій камері

Оглядаю кліматичну камеру. Вона моделює практично будь-які погодні умови: температуру від -75 до +170 градусів. “Приміром, у регламенті є вимоги, що виріб має витримувати певні умови при транспортуванні: спеку, мороз. Крім того, в цій камері виріб можна і “потрясти”, як при перевезенні. Потім дивимося, як він працює” - пояснює принципи роботи Кочетков.

В іншій кімнаті стоїть робот-маніпулятор, також за гроші ЄС, але поки ним не користуються: співробітники випробувального центру ще мають пройти навчання.

Кидач прасок апарт український і древній, 1993 року випуску, але зі своїми функціями справляється

Сергій Сергійович з гордістю демонструє камери, для тестів на дію вологи та пилу. “А тут перевіряємо, як поведеться прилад під дощем: зовнішній блок кондиціонерів можемо обливати з різних боків, а світильники для басейну випробовуємо зануренням” У кімнаті “водних” випробувань абсолютно сухо і тихо. “Зараз мало замовлень” - із жалем констатує Сергій Сергійович.

Але нещодавно ухвалений “Закон про технічні регламенти і оцінку відповідності” відкриває для лабораторій, подібних до “УкрТЕСТУ” нові можливості. Есперти обіцяють, що коли зона вільної торгівлі повноцінно запрацює, “УкрТЕСТ” обслуговуватиме не тільки українських виробників, а й європейців, азіатів та американців.

По-перше, Україна стане крайньою східною точкою, де можна буде провести випробування та отримати декларацію на відповідність “європейським” стандартам. По-друге, українські тестувальники матимуть конкурентну перевагу у ціні перед європейськими, принаймні спочатку.

Сергій Кочетков, заступник керівника УкрТЕСТУ

Кочетков сприймає ці прогнози зі стриманим оптимізмом, з іноземцями співпрацюють і зараз. На випробуваннях в одній із кімнат стоїть прилад, схожий на жовту валізу - зарядний пристрій із Сан-Маріно.

В Україні діє до десяти лабораторій, котрі проводять випробування промислової продукції на її відповідність європейським стандартам і Одна і сертифікаційний інститут “УкрТЕСТ” державного підприємства «Укрметртестстандарт» одна з них.

Стоматологія, УЗД і вентиляція легень

“Для того, щоб підприємці могли продавати свою продукцію у ЄС, ми можемо випробувати їхню побутову техніку, радіоелектроніку, офісну техніку, виробниче обладнання та ручний інструмент” - пояснює Сергій Кочетков.

І знову додає: “На жаль, в Україні не так багато виробників промислової продукції цих категорій, тому клієнтів у нас небагато”.

Господар заводить нас у простору і світлу кімнату, де на тестуванні перебуває 4 зразки медичної техніки, зробленої в Україні. На вигляді - цілком сучасні стоматологічні установки, УЗД-апарат та апарат штучної вентиляції легень.

Працівник лабораторії, Анатолій Володимирович, вмикає останню, щоб показати, як вона працює. На екрані з’являються кольорові графіки, а поруч надимається міх, який імітує рух людської легені. “Ось так і випробовуємо: перевіряємо відповідність стандартам електробезпеки, механічної безпеки, зокрема і деякі показники призначення.

Сучасний УЗД-апарат made in Ukraine

Ціла низка випробувань: перевірка конструкцій, різних витікань, повітряних дір, залишкової напруги, на горючість матеріалів, комплектність, функціонування у ненормальних умовах, тобто створюємо якісь нетипові умови і дивимось, як апарат себе поводить” - коментує сивочолий лаборант.

Працівники центру запевняють, що майже усі українські технічні стандарти вже й так перекладені і гармонізовані, хіба лиш підігнані під більш ранні європейські, тому, можливо, не цілком ідентичні.

Співробітник УкрТЕСТУ, демонструє стоматологічну установку з Тернополя та апарат штучної вентиляції легень з Києва.

“Звісно, поки що у нас та європейців є певні відмінності. Зрештою, у багатьох країнах вони є. Навіть у різних країн різна напруга у мережі: у Європі - 230 В, у нас - 220 В, тому і різні мережеві елементи. Та це мабуть головна відмінність.” - узагальнює тестувальник.

“УкрТЕСТ” проводить випробування, які повністю визнаються його європейськими партнерами. Таким чином провівши випробування в Україні виробнику залишається, наприклад, отримати декларацію відповідності в Словаччині (ціна - приблизно 1 тис. євро) та мати змогу вільно торгувати в ЄС.

Українські стоматологічні установки, принаймні за зовнішнім виглядом, не поступаються імпортним.

За словами п. Кочеткова, “УкрТЕСТ” самостійно інвестував у купівлю більшості випробувальної апаратури, однак в арсеналі лабораторії є і обладнання придбане за кошти одного із проектів Єврокомісії, яке б самотужки центр “ніколи не купив”.

Гармонізація технічних регламентів

Місяць тому Верховна Рада України ухвалила закон “Про технічні регламенти та оцінку відповідності”, який усуває дублювання та суперечливі вимоги до продукції, фінально впроваджує європейські системи технічного регулювання в Україні. Це останній ключовий документ для усунення перешкод у торгівлі товарами між ЄС та Україною.

Попереду - копітка робота з гармонізації технічних регламентів. Зрештою, уже зараз українські виробники можуть експортувати свою продукцію до країн ЄС.

Щоправда, цьому передує складна процедура випробування та сертифікації продукції. Нині перед тим, як експортуватися, продукція має пройти випробування у лабораторії, де перевірять її на відповідність технічним вимогам згідно стандартів ЄС - наприклад в “УкрТЕСТ". А потім отримати сертифікат про відповідність цим стандадртам у нотифікованому органі Європи. В Україні поки згаданий закон не запрацював повністю такі сертифікати ще не видають. Доводиться їх брати за кордоном.

Стаття підготовлена в рамках інформаційної кампанії "Сильніші разом!"

єс економіка експорт стандартизація

Знак гривні
Знак гривні