К

Каїро: «Візуалізація результатів виборів-2012 на ТЕКСТАХ це якість The New York Times» (ЛЕКЦІЯ)

Один з найвідоміших практиків та викладачів у галузі інформаційного дизайну та журналістики даних, професор університету Маямі Альберто Каїро, пояснює: не кожна намальована цифра - інфографіка. Він прочитав лекцію на журфаці Українського католицького університету. Пропонуємо короткий виклад.

Конспектувала: Маргарита Тулуп

Нам потрібно більше Коперніка і менше Тоні Робінса. Останній це – self-made гуру, який говорить про очевидні речі. Натомість журналістам потрібно заповнити світ більшою кількістю науки, робити його складнішим і комплекснішим, але зрозумілим.

Потрібно розрізняти журналістику даних і візуалізацію, які хоч і тісно пов’язані, проте не є тотожними.

Інфографіка

Інфографіка – це не візуалізація.

Інфографіка – це структурування даних у формат історії. Це те, що надає контекст для даних. Це свого роду наратив, поєднання тексту та візуальних елементів.

Це не інфографіка, це просто набір цифр. Так робити не потрібно.

Таке можна побачити кожного дня у засобах масової інформації, але це просто таблиця з ілюстраціями. Це не інфографіка, бо цифри не мають контексту. Цифра без контексту – це не корисна інформація. Завжди має бути співставлення.

Візуалізація

Візуалізація – загальне поняття, будь-який тип графічної репрезентації. Це впорядкування даних і створення інтерфейсу. Коли ви кажете: «Ось тут велика кількість даних, які ви можете використовувати на власний розсуд».

Візуалізація – це будь-яка демонстрація, яка має на меті показати те, що на перший погляд я невидимим. Це може бути проект будівлі, або ж зображення великої кількості цифр, які важко уявити.

Краса інфографіки – побічний продукт, а не ключова цінність. В першу чергу потрібно думати про знання, які можна передати читачам.

Фраза, яка описує суть хорошої візуалізації звучить так: «Корисне ніколи не відрізняється від красивого».

Візуалізація має бути правдивою, а тому моя наступна книга називатиметься «Правдиве мистецтво».

Потрібно ставитися до інформації обережно, щоб не ввести людей в оману. Часто журналісти подають цифри без проміжних показників, при цьому змінюючи контекст інформації.

Візуалізація показує стільки ж, скільки приховує. Часто ми бачимо середні показники, а не весь діапазон даних. Вони можуть бути оманливими.

Візуалізація може бути корисною у повсякденному житті. Якщо ви хочете зрозуміти щось краще, то спробуйте відобразити своє життя, як графік, або діаграму.

5 навиків

Для журналістів важливими є 5 навиків. Перші два – це грамотність та вміння висловлювати свою думку.

Третій навик – вміння працювати з цифрами. Я не маю на увазі, що кожен журналіст має стати експертом зі статистики, хоча основи її знати не завадить. Треба навчитися правильно тлумачити цифри та не дозволяти їм вводити вас в оману.

Важливо глибоко розуміти функціонування комп’ютера. Не просто користуватися мережами, а розуміти, як вони працюють. Журналістам важливо опанувати будь-яку мову програмування. Здебільшого у своїй роботі я використовую мову програмування Arc, яка дозволяє за допомогою одного рядка коду створювати красиві речі.

Ви маєте закодовувати інформацію так, як хочете, щоб її прочитали.

Але не забувайте про те, що комп’ютер – це лише інструмент, який ви використовуєте. Важливий спосіб мислення. Як ви підходите до опрацювання інформації, як спілкуєтеся з людьми.

Останній навик – вміння використовувати графіку, щоб доносити ідеї або тлумачити світ.

Приклади цікавої візуалізації

Один із найкращих прикладів візуалізації – проект Wall Street Journal на основі кількісних даних. Вона показує кількість випадків хвороби на кір, які були зафіксовані в різних штатах з середини XIX століття і дотепер.

Цей проект Каїро робив кілька тижнів разом з чотирма колегами.

Перш ніж сісти за цю роботу, я написав цілі і завдання інфографіки. Потрібно було показати зміну населення у світі на основі даних ООН.

Оскільки інформація була різнорідна, то виникла ідея зробити не лише мапу, а й інші види візуалізації. Цей проект я робив кілька тижнів разом з чотирма колегами.

Візуалізація чисельності та щільності населення від The New York Times з можливістю побачити зміни у расовій та етнічній приналежності

Візуалізація без прикрас. Вік жінки та вік чоловіків, які її приваблюють.

Цікавий приклад простої інфографіки. У книзі «Dataclysm: Who We Are (When We Think No One's Looking)» Christian Rudder використав візуалізацію, без прикрас. Він зобразив вік жінки та вік чоловіків, які її приваблюють.

Цю роботу ТЕКСТІВ Каїро згадував і у своїй статті.

В Україні є чудовий приклад візуалізації даних – робота інтернет-медіа TEXTY.org.ua. Приклад візуалізації результатів парламентських виборів – це, по суті, якість NY Times, тільки з однією відмінністю: над українським проектом працює 2, а не 55 журналістів.

Дивіться інтерактивну візуалізацію результатів парламентських виборів-2012 тут

Якщо ви вважаєте, що статистика – річ нудна, тоді ці книги для вас:

1. Charles Wheelan «Naked Statistics»

2. Jordan Ellenberg «How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking Hardcover»

3. Sally Caldwell «Statistics Unplugged»

4. Dona M. Wong «The Wall Street Journal Guide to Information Graphics: The Dos and Don'ts of Presenting Data, Facts, and Figures»

5. Gareth Cook, Nate Silver «The Best American Infographics 2014»

Книги з візуалізації:

1. Christian Rudder «Dataclysm: Who We Are (When We Think No One's Looking)»

2. Dan Roam «The Back of the Napkin»

3. Stephen Few «Show Me the Numbers: Designing Tables and Graphs to Enlighten Hardcover»

4. Isabel Meirelles «Design for Information: An Introduction to the Histories, Theories, and Best Practices Behind Effective Information Visualizations»

5. Colin Ware «Information Visualization»

Більше матеріалів можна знайти на сайті Альберто Каїро.

Безкоштовні сервіси для візуалізації:

1. Adobe Illustrator

2. Datawrapper

3. Tableau Public

4. Datavisual

5. Plotly

6. Infogram

7. Lyra

8. Raw

лекція каїро редакційне медіа інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні