П

Перемиря. Офіційні заяви і приховані розрахунки України, Росії, Заходу

У тяжких нічних переговорах Україна виторгувала варіант «дві системи одна країна». Окуповані райони залишаються у складі держави і не мають статусу автономії, але фактично є незалежними. Україна завжди наполягала на формальному збереженні цілісності кордонів. Росія хотіла збільшення території підконтрольної бойовикам до меж Луганської і Донецької областей і надання їм статусу автономних республік, з прихованою думкою про подальшу анексією за кримським зразком.

Автор: Орест Зог

Попри оптимізм президента Франції Оланда про те, що знайдено всеохоплююче політичне рішення, це не так. Конфлікт заморожується і сторони накоплюють додаткові сили. Росія не припинить спроби подальшої експансіїі і військової і інформаційної, Україна не поспішатиме з виплатами пенсій мешканцям на окупованих територіях, оскільки справедливо вважатиме їх контрибуцією.

Розрахунок Росії:

- До останнього тягнути із виведенням військ, по можливості їх не виводити і застосовуючи «тактику салямі» відкушувати дрібні шматки території, через які Україна не захоче порушувати перемиря;

- Економічні труднощі та інформаційні провокації «розхитають» київську владу і в момент хаосу в столиці окупувати нові території;

Розрахунок Києва:

- чекати економічного ослаблення Росії до того моменту поки вона не зможе захищати своїми військами окупований Донбас. Українське керівництво скоріше за все вважає, що будь яке перемиря і затягування часу вигідне, бо дозволяє краще організувати і озброїти Армію.

Розрахунок Заходу:

- будь яким чином припинити збройний конфлікт і змусити Путіна піти на хоча б мінімальні поступки. Поступки можуть засвідчити оточенню, що лідер вже не такий сильний і режим може почати сипатися. Така тактика була застосована до Януковича і вона спрацювала. Після підписання угоди Януковича із опозицією і західними дипломатами чиновники побачили, що їхній керівник може втратити владу і перестали виконувати його накази.

- у середньостроковій перспективі низька ціна на нафту та санкції зроблять не можливим для Росії військові кампанії в сусідніх країнах.

Підсумовуючи можна сказати, що ця партія стане виграшною для України лише, якщо Захід надасть нам суттєву фінансову допомогу та зброю, а також залишатиме в силі санкції проти Росії.

Повідомлення Порошенко:

На переговорах у Мінську були досягнуті домовленості про виведення всіх іноземних військ з України.

Про це він заявив за підсумками переговорів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами українські прикордонники до кінця 2015 року повинні повністю відновити контроль над кордоном з Росією. Він додав, що ні про яку автономії на сході України чи федералізацію рішення не приймалися. За його словами, Україні на переговорах були висунуті неприйнятні умови і ультиматуми, але вона на них не піддалася.

"Це було непросто, і фактично нам виставляли всякі неприйнятні умови, відходи, здачі. Ми не пішли на жодні ультиматуми і чітко проявили позицію, що припинення вогню має відбутися без попередніх умов", – заявив Порошенко.

З 15 лютого повинен бути припинений вогонь, а протягом 19 днів мають бути звільнені всі заручники, додав Порошенко.

"Головне, що вдалося досягти, це те, що в 00.00 15-го числа в ніч з суботи на неділю має бути оголошено безумовне і всеохопне припинення вогню. ... Досягнута домовленість про звільнення всіх заручникі (включно із Савченко - ред). Вони звільняються протягом 19 днів. Повинні бути звільнені всі заручники. 14 днів відводиться на виведення важкої артилерії і 5 днів – для остаточного виведення всіх заручників", – сказав він.

Навіть критик Президента надеп Борис Філатов написав у своєму ФБ про переговори: "Чем бы это не закончилось, но в любом случае, снимаю перед Петром Алексеевичем шляпу. Бьется как лев."

Повідомлення союзників

Німеччина та Франція нададуть техпідтримку відновленню банківської системи на Донбасі. Про це стало відомо за результатами переговорів "нормандської четвірки" в Мінську, передає Інтерфакс-Україна.

Президент Франції Франсуа Олланд назвав домовленості в Мінську полегшенням для Європи і надією для України.

"Під час зустрічі в Мінську досягнуто "всеосяжного політичного рішення", в тому числі про припинення вогню", - сказав Олланд.

Водночас, як повідомляє повідомляє редактор ВВС в Європі Гевін Хьюітт на своїй сторінці у Twitter, президент Франції з обережністю ставиться до укладених домовленостей.

"Президент Олланд з обережністю ставиться до угоди в Мінську по Україні. Він описує ситуацію як таку, що дає "серйозні надії, але не все ще зроблено" , - написав редактор ВВС.

Повідомлення Путіна

"Ми домовилися про припинення вогню з 0 годин 15 лютого", - сказав він.

"Відведення важких озброєнь від сьогоднішньої лінії зіткнення для українських військ і від лінії, позначеної 19 вересня минулого року Мінськими угодами - для ополчення Донбасу", - сказав він, повідомляє Українська правда.

За його словами, також домовились про проведення конституційної реформи в Україні, "в якій мають бути враховані законні права людей, які проживають на території Донбасу".

Крім того, Путін заявив, що булла досягнута домовленість з президентом Порошенком про те, що військовим експертам буде дано доручення встановити, чи дійсно українські військові перебувають в оточенні (напевно йдеться про Дебальцівський плацдарм - УП).

"Проблема тут спочатку полягала в тому, що представники "ДНР" та "ЛНР "стверджують, що у відповідь на агресивні дії київської влади вони не тільки стримали атаки армії і силових структур, а й, перейшовши у наступ, оточили значну угруповання від 6 до 8 тисяч осіб ", - заявив Путін.

"І вони, звичайно, виходять з того, що це угруповання складе зброю і припинить опір", - розповів він.

"Ми закликаємо обидві сторони проявляти стриманість і щоб уникнути зайвого непотрібного кровопролиття зробити все, щоб розведення військ і важкої техніки пройшло без зайвого кровопролиття", - сказав він.

"Представники керівництва України вважають, що оточення немає, і тому вони вважають, що все пройде досить спокійно. У мене спочатку були сумніви. Якщо дійсно таке оточення має місце, то, виходячи з нормальної логіки речей, ті, хто в оточенні, будуть робити спроби з нього вирватися, а ті, хто знаходяться зовні, будуть робити спроби організувати коридор для виходу своїх оточених військовослужбовців ", - сказав він.

"Але ми домовилися з президентом Порошенком, що ми дамо доручення нашим військовим експертам, щоб встановити, що ж відбувається в реаліях життя і хоча б спробувати виробити комплекс заходів з верифікації, перевірки та дотриманню з обох сторін ... Ще раз хочу закликати обидві сторони припинити кровопролиття і перейти до реального політичного процесу довгострокового врегулювання ", - сказав він.

Не афішується

У тексті угоди, яка розповсюджується в мережі також йдеться про:

- проведення місцевих виборів у окупованих районах Донбасу за українськм законодавством у відповідності до закону про особливий статус деяких районів Донецької і Луганської областей;

- амністію «учасникам подій»;

- відновлення Україною виплат пенсій і іншої соціалки мешканцям окупованих територій, відновлення оплати комунальних платежів, збору податків за українським законодавством;

- право місцевої влади формувати міліцію і надавати згоду на призначення керівників прокуратури.

Повний текст угоди читайте тут

Перемиря угода мінськ

Знак гривні
Знак гривні