Р

Рада заборонила трансляцію УСІХ російських фільмів випущених після 1991 року (ОНОВЛЕНО 19:51 + стенограма)

Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє показувати в Україні російські фільми і серіали. Ті українські телеканали, які й під час війни за звичкою продовжують годувати глядачів російською пропагандою у вигляді фільмів, серіалів, теле- і радіопередач, даремно не дослухалися до закликів змінити програмну політику. Коротко викладаємо основні тези закону.

Автор: Тарас Шамайда

ОНОВЛЕНО 19:51 голова комітету з питань культури і духовності депутат фракції "Народний фронт" Микола Княжицький стверджує, що Верховна Рада заборонила трансляцію всіх серіалів і кінофільмів знятих після 2014 року, і всі стрічки, що пропагують армію і правоохоронні органи РФ знятих після 1991 року.Про це розповів "Українській правді". Проте стенограма засідання (розгляд законопроекту починається з 16:55:17 ) стверджує, що депутати таки проголосували за те, щоб заборонити трансляцію УСІХ фільмів та серіалів російського виробництва починаючи з 1991 року. Проте під час розгляду поправки голосувалися з голосу і без належного дотримання регламенту, що дає політикам можливість по різному трактувати проголосовані норми.

оригінальний текст статті:

Неадекватність (а часто – навмисне підігрування Росії) власників каналів викликала жорстку реакцію суспільства й парламенту.

Звичайно, закон ще має підписати спікер і головне – Президент, але, навіть незважаючи на ймовірний тиск власників телеканалів, Порошенко навряд чи наважиться ветувати настільки резонансний закон.

Отже, за що проголосували депутати?

- В Україні забороняється демонстрація фільмів та іншої аудіовізуальної продукції, виробленої в Росії починаючи з 1991 року. Заборона поширюється на всю продукцію, незалежно від змісту. (Поправку вніс Ляшко, очевидно розраховуючи, що її не підтримають і це дасть йому привід не голосувати за закон. Але депутати підтримали - ред).

- Забороняється розповсюдження і демонстрування фільмів (незалежно від країни-виробника), що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Державою агресором закон прямо визначає Російську Федерацію.

Заборонятимуться художні, документальні, анімаційні та інші фільми, які відповідають хоча б одній з таких ознак:

1. серед позитивних героїв фільму є співробітники (у тому числі колишні або позаштатні) органів держави-агресора, радянських органів безпеки;

2. сюжет фільму безпосередньо або опосередковано пов’язаний з діяльністю органів держави-агресора, радянських органів безпеки, і ця діяльність представлена у фільмі як позитивна;

3. у сюжеті фільму безпосередньо або опосередковано заперечується або ставиться під сумнів територіальна цілісність України, виправдовується або подається в позитивному світлі окупація території України, акти агресії з боку інших держав, розв’язування війни, пропагується винятковість, зверхність або неповноцінність осіб за ознаками їх релігійних переконань, належності до певної нації або раси, статі, майнового стану, соціального походження.

 Також забороняється демонстрування фільмів, учасниками яких є фізичні особи, включені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Цей перелік за зверненнями РНБО, СБУ і Нацради з телебачення і радіомовлення вестиме міністерство культури.

Список постійно оновлюватиметься і висітиме на сайті мін культу. В Україні буде неможливо демонструвати фільми, в яких хоча б один фігурант «чорного списку» взяв участь у якості актора, режисера, продюсера, сценариста, учасника документального фільму тощо.

 Заборони стосовно змісту і учасників поширюються також і на телепередачі, виготовлені після 1 серпня 1991 року. Відповідно, такі передачі буде неможливо транслювати по телебаченню.

 Державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, які потрапляють під заборону, не видається. Це означає, що їх не можна демонструвати в кінотеатрах, на телебаченні і взагалі здійснювати публічні покази.

Таким чином, з телеекранів і кінопрокату щезнуть усі російські фільми й телепрограми, вироблені за останні 24 роки, а також усі програми та фільми, що пропагують російські силові структури чи антиукраїнські настрої (навіть якщо вони вироблені в Україні чи третіх країнах).

 Раніше видані прокатні посвідчення будуть анульовані для всіх фільмів, які підпадають під вище згадані критерії.

Кінотеатри і телеканали штрафуватимуть на суму від 10 до 50 мінімальних зарплат за кожен випадок розповсюдження таких фільмів. Штраф накладатиме Держкіно самостійно або за поданням Нацради з телебачення та радіомовлення.

Крім того, на кінотеатри чекають додаткові штрафи, конфіскація фільмокопій та інші проблеми за показ фільмів без прокатного посвідчення. А на телеканали – санкції від Нацради з телебачення і радіомовлення: від попередження до звернення до суду про скасування ліцензії на мовлення.

 Закон почне діяти через 2 місяці з дня його опублікування.

Сайт Верховної Ради планує оприлюднити проголосований текст закону у понеділок.

Ми ж наводимо уривок href="http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/5783.html">стенограми (розгляд законопроекту починається з 16:55:17 ):

16:55:17

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

...

... Фракція Радикальної партії наполягає на тому, щоб поставити на голосування цю поправку, яка була в законі, яка була відхилена комітетом, про те, щоб заборонити всі серіали виробництва Російської Федерації. Поправка подана представниками "Народного фронту", отже, "Народний фронт" цю поправку теж підтримує. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, оскільки це процедура другого читання, пропозиції узгоджені в порівняльній таблиці, враховані комітетом, і окрема поправка, яка була проголошена з трибуни парламенту. Бачу дві руки. Микола Томенко, прошу.

17:02:04 – 17:00:00 - дискусія

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. І так у нас є таблиця, врахована комітетом. Я зараз поставлю на голосування поправку. яка була оголошена "Радикальною партією" Олега Ляшка, на голосування. Номер 28. Будь ласка, ставлю на голосування 28 поправку. 28 поправку ту, що оголосив, то, що оголосив Олег Ляшко, 28 поправка.

17:09:20

За-146

Будь ласка, Олег Ляшко, автор поправки.

17:09:36

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія".

Шановні колеги народні депутати. Шановні громадяни України.

Я поясню, яку поправку ви зараз не підтримали, зокрема, колеги із "Самопомочі".

Ми пропонуємо цією поправкою заборонити трансляцію будь-якої російської продукції на українських телеканалах. Росія, коли забороняє ввозити сири українські, вона не вибирає "Менський" чи "Полтавський" сир, вона забороняє всі сири. Росія, коли забороняє ввозити українську картоплю чи сіль, вона не вибирає те чи інше підприємство, вони всі забороняють ввезення української продукції.

Ми вважаємо, що серіали виробництва країни-агресора не мають права крутитись на українських каналах, бо правильно сказав колега Княжицький, це плювати в душу тим, хто сьогодні захищає країну.

Тому я прошу повернутися до голосування і підтримати нашу поправку, щоб заборонити трансляцію російських серіалів в Україні загалом. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте проголосуємо за повернення. Щодо повернення до 28 поправки, розгляд 28 поправки. Повернення до 28 поправки до цього законопроекту. Повернення до розгляду 28 поправки.

17:11:05

За-222

Будь ласка, не встигли. Будь ласка. Добре. Прошу за повернення до 28 поправки, щодо повернення до 28 поправки.

Повернення до 28 поправки.

17:11:38

За-235

Ставлю на голосування поправку номер 28, до якої ми щойно повернулись.

17:11:59

За-238

Все враховано. А тепер…

закон медіа війна

Знак гривні
Знак гривні