В

«Волонтерський воєнпром»: Приватний бізнес це велика сила!

Шановні, це... слів нема. Cлова тільки такі: приватний бізнес це велика сила, і цю країну не перемогти! За півроку наші підприємці просто рвонули - видали на гора купу продукції. Там не було лише танків.

На виставку ходив: Дмитро Калинчук

Аби визначити наскільки якісна продукція відвідати виставку і подивитися на зразки не достатньо. Проте різноманітність військової амуніції, техніки і гаджетів вражає. Особливо, якщо врахувати: влітку все це не існувало навіть у проекті.

Виставка «Волонтерський воєнпром» що відбулася 31 січня у київському виставковому центрі «Експоплаза» цікава вже своєю назвою. Мабуть тільки ледащий у нашій країни не ремствував з приводу недоліків забезпечення українських вояків.

Відомо, що ці недоліки намагаються виправляти волонтери, у тому числі – виробляючи потрібні елементи спорядження власними силами. В період літньої військової кампанії (коли особливо гостро відчувався брак) відбулася ціла епопея із забезпеченнями вояків бронежилетами, в т ч саморобними. Чого тоді тільки не вигадували небайдужі громадяни? На якому етапі волонтерська ініціатива зараз?

Перше чим вразила виставка – кількістю відвідувачів. Без перебільшення, місце на стоянці біля виставкового центру довелося добряче пошукати. Очевидно – незважаючи на відсутність гучної реклами, виставка привернула до себе увагу багатьох людей, від солдат з передової, до чиновників уряду.

Друге враження – виставка вразила масштабністю. І за якістю виставлених предметів і за їхнім вибором, це більше нагадувало серйозну комерційну виставку, навіть з огляду на те, що ледь не половину учасників виставки становили ті самі волонтери, фактично – кустарі.

Автотранспорт. Тут можна писати цілу сагу – 1-й батальйон Національної гвардії (колишня Самооборона Майдану – нині батальйон ім. Кульчицького) свого часу по-дитячи радів подарованій волонтерами «Ниві» - вона неабияк розширила можливості підрозділу. Наразі питання транспорту, як вантажного так і спеціалізованого (для бойових дій), підрозділи вирішують хто на що здатний. Виробники приходять на допомогу.

Особливо мене зацікавив багатоцільовий дослідний зразок всюдихода, зібраний ентузіастами, практично з підручних матеріалів.

Дослідний зразок всюдихода

Цікавий і транспорт для перевезення особового складу, зроблений на базі автомобіля MAN, групою волонтерів «Миротворці» на чолі з Русланом Музикою.

Транспортер для перевезення особового складу, на базі автомобіля MAN

І був виставлений на суд відвідувачів бронеавтомобіль «Козак-2» створений фахівцями Науково-виробничого об’єднання «Практика».

Авіарозвідка наразі – ахілесова п’ята українського війська. Ворог використовує велику кількість безпілотних літальних апаратів, а нашим бійцям безпілотники кустарним способом збирають волонтери і часто воїни мусять спостерігати позиції ворога як в часи Другої Світової війни – в бінокль. Над створенням українського військового безпілотника порацювало декілька волонтерських груп і державних установ. Схоже скоро українській Армії не доведеться происти західних партнерів БПЛА. Компанія «Лік Ом» розробила і готова поставити на потік апарати здатні висіти в небі до 10 годин.

Цей безпілотник здатен висіти в небі 10 годин

«Головний елемент спорядження диверсанта – взуття» - писав відомий розвідник-перебіжчик і письменник Віктор Суворов. Варто додати – не тільки диверсанта, але й військового взагалі. Легенди про те, як штатні армійські черевики бійці влітку мусили обмотувати скотчем бо вони розлазилися після третього-четвертого бою, гуляли всією країною, волонтери тоді зі шкіри лізли, аби забезпечити бійців імпортними «Скорпіонами», «Менделами» та «Біллі-Віллі» секонд-хенд.

На виставці були представлені зразки взуття, вітчизняного виробництва. Умови боїв ставлять перед виробником дуже високі вимоги. Представники компанії Patriboots визнали що за рік бачили все – і скарги, і побажання і подяки фронтовиків. Мабуть для творення якісного продукту так і треба.

У військовій формі головне це взуття.

Військова форма. Її представлено багато. Тобто – дуже багато. Очевидно, забезпечення військ б/в камуфляжем «мультикам» або «британкою», невдовзі відійде у минуле, українські виробники почали виготовляти форму натівських зразків не гіршу за європейських виробників, принаймні так виглядає при швидкому ознайомленні. До того ж вибір широкий і на всі смаки.

Українські виробники почали виготовляти форму на усі смаки і під усі потреби

Бронежилети. Питання яке ще влітку турбувало суспільство навіть більше за харчування та медичне забезпечення солдат на передовій. Треба зазначити – наразі питання практично закрите, про те що українські військові «броніками» забезпечені краще навіть за російських найманців ремствують такі джерела, яких в упередженості не запідозриш – сайти терористів.

На виставці свою продукцію представляли чимало виробників: «Вибір патріотів», «Українська броня», відомий «Темп-3000», тощо. Йшлося не тільки про бронежилети, а й про .

Рівняємося на НАТО. Захисні коміри, наплічники, захист рук і ніг.

Ще на початку літа Міноборони не моглло купити бронежилети у достатній якості, бо їх виробляло лише одне підприємство. Зараз ми робимо не лише чисті броніки, а й різні додатки до них

Кевларовий шолом – ще влітку був межею мрій більшості українських солдат. Мабуть це суто український парадокс, на озброєнні ЗСУ ще й досі лишається сталева каска часів Другої світової війни, яку в перестрілках бійці обирають скидати – уламки каски часто-густо шкоди завдавали більше ніж кулі.

Влітку почалися перші невдалі експерименти з виготовленням власного кевлару. Наразі на виставці були представлені кілька зразків кевларових касок – «Темп-300», «Українська броня», «Січ», тощо.

Вже є і власні кевларові каски

Підсумки. В бою нема коли копатися в сумці у пошуку магазину, гранати, або мотузка. Все спорядження мусить бути розташоване на бійцеві, кожна річ – на своєму місці, для чого потрібна велика кількість підсумків на всі випадки життя. З підсумками – ніяких проблем.

Підсумки на всі випадки життя

Війна потребує чималої кількості предметів першої необхідності – шанцевого інструменту, різноманітних перехідників, приладів.

Апгрейд автомату. Здавалося б дрібниця – перехідник для установки коліматорного прицілу на автомат АК-74! А ще й зараз бійці стикаються з проблемою, коли маючи коліматор (значно точніший за відкритий приціл), вони не мають як його закріпити на автомат. Хтось через це даремно ризикує життям. Волонтери приходять на допомогу бійцям.

Перехідники для тюнінгу АК-74

Кокарди і нагороди. Бонапарт казав: «Ганьба, коли орден, за який людина ризикує життям, ламається навпіл руками». Армія – це знаки розрізнення, кокарди, нагороди. Їх, а також різноманітну сувенірну продукцію патріотичного змісту пропонувала компанія «Герольдмайстер».

Організатори виставки охопили практично весь сектор виробництва – від численних команд волонтерів до великих виробничих об’єднань.

І це – ще не повний перелік виробів, що були представлені на виставці. Харчові набори, обладнання для швидкого зведення укріплень, медичне приладдя оцінити яке може лише фахівець і ще багато цікавого.

Виставка зібрала чимало відвідувачів. Не оминули її увагою і люди наділені владою. У відкритті виставки брали участь заступник Міністра оборони генерал Петро Мехед та голова комітету ВР з питань охорони здоров’я та радник президента України Ольга Богомолець.

Відвідав виставку і міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак.

Доречне питання яке виникало з перших хвилин відвідин заходу – якщо українські виробники здатні виробляти стільки предметів вкрай необхідних на передовій – чому їх досі немає в українських солдат, а ті що є – надаються часто-густо волонтерами, а не міноборони? Це питання міністру під час прес-конференції задали журналісти.

Міністр пояснив ситуацію по-перше неготовністю України до війни рік тому (не те що забезпечувати, а й обирати спорядження для бійців довелося «на ходу»), по-друге, необхідністю реформувати відомство прямо під час бойових дій.

Проте за його словами наразі проведена низка змін і замін – закупівлями майна наразі завідує новий директор департаменту матеріального забезпечення Нелі Стельмах – колишній волонтер. Пані Неля розповіла, що більшість тендерів наразі проведені, замовлення розміщуються і невдовзі громадяни відчують в роботі міністерства зміни на краще.

Сподіватимемося, що так воно й буде.

війна оборонпром волонтери

Знак гривні
Знак гривні