9

9 місяців війни. За час «перемир'я» загинуло 411 бійців. (ІНФОГРАФІКА)

Офіційні дані щодо загиблих, на жаль, і досі закриті для журналістів та громадськості, тому ми, як і в попередні рази, проаналізували список (станом на 5 грудня), що його оновлюють на основі відкритих джерел волонтери на спеціальній сторінці української Вікіпедії. Отже, за цими даними, за 9 місяців російської агресії загинув понад 1500 українських військовий.

Збір даних та інфографіка: Олександр Оксимець

Від моменту виходу нашої минулої інфографіки про втрати українських силових структур у неоголошеній війні на Донбасі минуло два місяці. За цей час загинули 230 військових і загальні втрати складають 1521 бійців.

Загиблих щодня більшає, незважаючи на оголошене 5 вересня перемир’я. У цілому після укладення перемир’я в Мінську за три місяці наші втрати становлять понад 411 осіб. Зверніть увагу, що в місяці наступу ми втрачали у рази більше. Лише у серпні загинуло 564 військових. "Перемир'я" лише красиве слово, яким Україна позначає ведення оборонної війни.

Цікаво, що 6 грудня 2014 року президент Петро Порошенко під час церемонії передання техніки і озброєння підрозділам Збройних сил заявив, що «під час збройного протистояння на Донбасі були вбиті більше 1250 військових, із них 952 з підрозділів ЗСУ».

І хоча загальне число загиблих, озвучених головнокомандувачем, дуже близьке до даних із «Вікіпедії», невідомо, чи враховані в ньому бійці добровольчих батальйонів перших місяців війни, коли існувала проблема з їхнім підпорядкуванням.

На нашу думку, кількість загиблих може зрости, коли з’явиться можливість порівняти обидва списки (офіційні від Міноборони та інших силових структур, які вони не надають журналістам, посилаючись на конфіденційність, та списки, що складають волонтери на українській Вікіпедії) і об’єднати їх.

За даними Вікіпедії найбільше жертв за весь час війни — серед військових Міністерства оборони — 1136, Нацгвардія та добровольчі батальйони, що підпорядковані Міністерству внутрішніх справ, — 218 загиблих.

Щоб збільшити зображення клікніть на нього

Найбільших втрат зазнали:

● 25-а окрема повітряно-десантна бригада (Дніпропетровськ) — 106 осіб,

● Нацгвардія з батальйоном «Донбас» та полком «Азов» (у складі «Нацгвардії» з 11 листопада) — 106,

● батальйон «Айдар» — 88,

● 51-а окрема механізована бригада (Володимир-Волинський) — 80,

● 93-я окрема механізована бригада (Черкаське) — 74.

Згідно з останніми оприлюдненими даними від Організації Об’єднаних Націй, станом на 25 листопада число убитих на сході України становило 4 356 осіб (у тому числі 298 жертв катастрофи «Боїнга»). Нагадаємо, що за попереднім звітом ООН станом на 3 вересня від початку АТО на сході України загалом загинуло як мінімум 2905 осіб (з них 28 дітей), зокрема ця цифра включала також і 944 українських військових.

За даними Інституту масової інформації, що відстежує порушення прав журналістів, в зоні АТО під час виконання професійних обов’язків загинуло 6 журналістів (п’ятеро росіян та італієць).

Також, за даними голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, станом на 6 грудня в полоні перебувають 684 особи — військові, журналісти, волонтери та мирні жителі.

інфографіка війна жертви

Знак гривні
Знак гривні