У

У 20 млрд. грн. обійшовся Україні патріотизм Ігоря Коломойського

Дніпропетровський губернатор і мільярдер Коломойський зробив чимало для України, фактично він не пустив сепаратистів у Дніпропетировськ і Запоріжжя, а потім і взяв під контроль ситуацію в Одесі. Ідеалісти вірили в його патріотичне перевтілення, циніки вважали це інвестицією. Ми ж підраховуємо «дивіденди», які отримав бізнесмен і патріот починаючи з березня 2014 року.

Рахував: Тимофій Крамарів

Ми не стверджуємо, що Україна платить зависоку ціну. Вибивати тероростів вз Дніпропетровська було б дорожче. Але мрія "про Європу" з якою живе Україна вже рік виключає сумнівні оборутки і схеми попередніх часів.

Бізнесові, репутаційні та інші постреволюційні досягнення Коломойського можна розділити на кілька груп. По-перше, це кадри – призначені чиновники та обрані депутати.

По-друге, це безпосередньо пов’язані із війною перемоги на тендерах – виділення державних грошей на закупівлю у компаній Коломойського необхідних ресурсів. Крім того, сюди ж відносимо і державні кошти, зекономлені в кишеню Ігорю Валерійовичу завдяки його теперішнім позиціям.

По-третє, це виграні та перспективні битви за переділ власності із близькими до колишньої влади групами впливу – передусім, Рінатом Ахметовим та Дмитром Фірташем.

Оскільки наше завдання лише інвентаризувати «здобутки», не надаючи їм оцінки, то опис контексту буде максимально коротким. При цьому переліки очевидно не є вичерпними.

Кадровий резерв

Сам Ігор Коломойський - голова Дніпропетровської облдержадміністрації

Депутати:

1.Заступник Коломойського в обладамністрації і давній бізнес-партнер Борис Філатов - народний депутат (округ №27) Колишній топ-менеджер

2.«Укрнафти» Ігор Палиця - голова Одеської облдержадміністрації, народний депутат за списками Блоку Петра Порошенка

3. Піарник групи «Приват» Андрій Денисенко - народний депутат (округ №26)

4. Радник Коломойського Віталій Купрій - народний депутат (округ №29)

5. Голова правління ПрАТ «ДніпроАзот», котре повязують з групою «Приват» Олександр Дубінін - народний депутат (округ №30)

6. Екс-директор «Буковелю» Олександр Шевченко, - народний депутат (округ №83)

7. Один із топів «Укртранснафти», (державна компанія під впливом Коломойського) Тарас Батенко, - народний депутат (округ №123)

8. Комбат «Дніпро-1», має кабінет в дніпропетровській обладмністрації, Юрій Береза, - народний депутат за списком «Народного фронту»

9. Екс-директор ФК «Волинь», котра належить Ігорю Палиці, Юрій Савчук, - народний депутат за списком Народного Фронту.

10. Радник Коломойського в обладміністрації Андрій Богдан, - потенційний народний депутат (№74 при 64 прохідних за списком БПП)

Виконавча влада

Екс-директор з розвитку мережі авіакомпанії Коломойського «МАУ» Денис Антонюк, - Голова Державіаслужби. На новій посаді сформував такі правила отримання авіакомпаніями маршрутів, за якими їх отримуватиме тільки МАУ, а лоу-кост Віз Ейр заявив про можливий вихід з українського ринку.

Юрист «Укрнафти» та «Приватбанку» Ганна Онищенко, - заступник міністра юстиції, Голова Державної реєстраційної служби.

Екс-віце-президент «МАУ» Антон Борисюк, - заступник директора аеропорту «Бориспіль»

Частину інформації про взаємозвязки взято із статті Інсайдера

Перемоги на «військових» тендерах

Бронижелети

55,32 млн грн отримала компанія пов’язана з Коломойським «ВТФ «Авіас» за поставки польських бронежилетів Maskpol S.A. КWМ-02 Представники Коломойського пояснювали, що вони заплатили польській фірмі оскільки гроші треба було перерахувати терміново, а українські держструктури платіж оформляли б дуже довго. Бронижелети передали державі, а вона просто повернула кошти, і фірма нічого не заробила.

Пальне

187,73 + 357,78 = 545,51 млн. грн. На таку суму «Укртатанафта» поставила пальне для армії.

Інші вигоди за рахунок бюджету / інтересів держави

11. 6 мдрд. грн. рефінансування від держави отримав Приватбанк, є підозра про виведення цих коштів через фіктивні угоди.

145,3 млн. грн. авіакомпанія «МАУ» заборгувала аеропорту «Бориспіль».

$ 100 млн стабілізаційного кредиту попросила «МАУ» в уряді.

606 тис. тонн технологічної нафти з трубопроводів закачав Коломойський у власні сховища, а також на Кременчуцький, Дрогобицький і Надвірнянський НПЗ. Різниця між балансовою вартістю і реальною оцінюється у $280 млн.

У 3 млрд. грн. оцінюють експерти недонадходженя в бюджет щороку через знижку на ціну української нафти, яку пролобіював Коломойський

540 та 640 млн. грн. збитків зазнала на половину державна «Укрнафта» через продаж нафти за заниженими цінами спорідненим структурам

700 млн. грн зекономили видобувники української нафти через те, що Рада відмовилася зібльшити ренту на видобуток.

650 млн. грн. зекономили в рік продавці так званого альтернативного палива ( аналоги бензину, які мають понад 30% не нафтових компонентів (спирт, біоетанол) «Група «Приват», у заправну мережу якої входить й «Укрнафта», у 2013 р. розпочала реалізацію власної «альтернативної» марки», - зазначають «Наші гроші»

500 млн. грн. недоплата за користування надрами «Укрнафта»

Загальний ґешефт від цих операцій – близько 20 млрд. грн.

Ігор Коломойський. Завдяки патріотичній позиції здобув народну любов і отримав шансв вести бізнес чесно. Не вийшло, знов звявся за старе.

Під стратегічним прицілом

Припускається, що управляючу держкомпанію до якої входять Вільногірський та Іршанський ГОКи, Запорізький титано-магнієвий комбінат очолила людина Коломойського. Строки оренди ГОКів компаніями Дмитра Фірташа спливли у вересні.

Ціна активів $8-12 млрд.

Триває боротьба із Фірташем за контроль над підприємством «Сумихімпром». Ціна активу до 3 млрд. грн.

Заступник голови дніпропетровської облдержадміністрації запропонував директору київського ТРЦ Ocean Plaza готувати підприємство до націоналізації. Ocean Plaza належить російському бізнесу. Обсяг вкладених інвестицій $300 млн.

Коломойський вважає, що необхідно провести націоналізацію ряду бізнесів Ахметова і Фірташа. Теоретично ідея може бути приавильною, якщо «віджатий» бізнес продавати на відкритому аукціоні з обовязковою участю західного капіталу. Йдеться про «Укртелеком», енергокомпанії групи ДТЕК, заводи OstChem Group. Ціна питання $ 5 млрд.

Втрати

Утім слід поглянути і на жертви, які приніс Коломойський. Тільки втрати в Криму сам він оцінив у $2 млрд. Що стосується активів на окупованих східних територіях, то про їхню втратe поки говорити зарано, оскільки ситуація не до кінця зрозуміла.

Москомприватбанк продано «БінБанку» за $171 млн. у зв’язку із тиском російської влади.

Націоналізовано понад 70 об’єктів у Криму, зокрема готельний комплекс «Таврія» площею 3800 кв. м із земельною ділянкою 4,6 га, а також комплекс Nautilus у Гурзуфі, санаторій «Лазурний берег», база «Нива Яйла», дитячий оздоровчий комплекс «Юність» і ще один незавершений об'єкт в Кацивелі. Ціна втрат: оціночно тільки перші два об’єкти коштують 1,5 млрд. рублів (близько $33 млн.)

Аеродром Бельбек. Ціна втрати: $15 млн., - так вважає сам Коломойський

Офісна будівля у Москві на Поварській вулиці. Ціна втрати: 2 млрд. рублів (близько $42 млн.)

Нафтобаза в Інкермані, 43 АЗС, газозаправна станція Йдеться про заправки «АВIАС», «АВIАС плюс», «Укрнафта», «ANP», «Sentosa OIL», «Мавекс». Ціна втрат: не менше $50-60 млн. із розрахунку близько $1 млн. вартість 1 АЗС

Майно «Приватбанку» в Криму. 337 відділень, 773 термінала самообслуговування, 483 банкомати. Ціна не відома, частково могло бути продане російським банкам

Матеріал підготовлено за сприяння фонду National Endowment for Democracy (NED)

корупція коломойський

Знак гривні
Знак гривні