П

Продаємо за кордон більше ніж купуємо. Як змінилася зовнішня торгівля України за час війни. (ІНФОГРФІКА)

Більше півроку тому ЄС в односторонному порядку скасував мита на українські товари. Не всі, але на переважну більшість, - ті про які йшлося в Угоді про асоціацію з ЄС. Звісно, така підтримка ЄС дала свої результати. Експорт продуктів рослинного походження зріс на 13%, експорт жирів та олій – на 9%.

Збір даних та графіка: Ярина Михайлишин

Але на фоні затяжного конфлікту на Донбасі та стрімкого падіння гривні це лише незначні досягнення. Продаж металів, яким належить найбільша частка у структурі експорту, скоротився. Те саме стосується експорту мінералів та обладнання – галузей, які сильно постраждали від війни на Донбасі та втрати російських ринків.

Важлива деталь традиційний український експорт котрий ішов в Росію скорочуєть не тільки через війну, а й через економічні проблеми північного сусіда.

Через те, що девальвація гривні сильно послабила купівельну спроможність українського споживача і через тривалу відмову від російського газу загальні показники імпорту знизились майже на чверть.

Це має свій позитив: вперше за багато років ми маємо позитивне торгівельне сальдо, тобто продаємо за кордн більше ніж купуємо. Детальніше у новій інфографіці текстів.

Щоб збільшити зображення клікніть на нього

Матеріал підготовлено за підтримки фонду National Endowment for Democracy (NED)

економіка інфографіка

Знак гривні
Знак гривні