П

Приціл виборця. Огляд інтернет проектів, які аналізують кандидатів у депутати

Непросто визначитися з партійним списком, ще складніше – розібратися в кандидатах по «мажоритарці». На сьогодні в інтернеті є кілька громадських ініціатив, які допоможуть виборцю ознайомитись з кандидатами і зробити більш-менш свідомий вибір. Особлива увага – на кандидатів, які вже себе скомпрометували – чи голосування за «закони 16 січня», чи замішані в корупційних скандалах, а також – замаскованим колишнім регіоналам та «представникам влади часів Януковича». Пропонуємо огляд відповідних інтернет-ресурсів.

Автор: Юлія Солодько

Вибери критерії і проведи люстрацію

"РАДА-2014"

Найбільш якісний проект. Заявлений як «простий інтерактивний інструмент візуалізації парламенту 8-го скликання». Виглядає найбільш продуманим і детально розробленим з поміж подібних. Безліч інтерактивних можливостей, наглядна інфографіка, багато суто практичної корисної інформації.

Головна сторінка – схематичне зображення 450 депутатських місць у майбутній Верховній Раді. Ліворуч – 225 «партійних» кандидатів, праворуч – 225 «мажоритарників».

Дані про майбутню «партійну» половину парламенту засновані на результатах досліджень двох соціологічних служб, можна «перемикатися» між ними, отримуючи відповідну картину ймовірного розподілу голосів між партіями та блоками.

У «мажоритарній» половині можна почати з найпростішого – дізнатися номер свого виборчого округу (необхідно внести назву міста чи області і район), ознайомитися зі списком кандидатур «мажоритарників», які балотуються в цьому окрузі.

Сторінка проекту РАДА-2014

І головне – можна самому обрати критерії щодо «чистоти округу» за тринадцятьма критеріями, зокрема такими важливими для очищення влади як:

• «був членом партії/фракції КПУ/ПР» (цікава картина по мажоритарних округах);

• «підтримав диктаторські закони (16.01.2014)» (уражена половина «мажоритарки»);

• «не підтримав закон про засудження застосування насильства (20.02.2014)» ( ті самі депутати, які торгувалися про посади, поки на Майдані стріляли);

• «не підтримав закон про люстрацію» (16.09.2014). (Ремарка: на думку ТЕКСТІВ цей закон чергова мильна бульбашка, його не можливо виконати)

• «підтримує прояви сепаратизму» (таких кандидатів одиниці, але той факт, що вони взагалі є – питання до відповідних служб).

Небажаних кандидатів до майбутнього парламенту можна відсіювати і за іншими критеріями – «народився не в Україні», «прогульник», «кнопкодав» і т.д.

Безсумнівні переваги ресурсу «РАДА-2014» можуть бути деякою мірою й недоліком – велика варіативність відбору кандидатів дещо заплутує.

Спільний проект Українського Антикризового Медіа-Центру, громадського руху «ЧЕСНО» та маркетингового агентства RAM 360.

Критерії є, цілісної картини немає

Chesno.org

Розроблена методологія, яка дозволяє оцінювати кандидатів, включає 7 основних критеріїв: прозорість діяльності і звітності, особисте голосування, сумлінне відвідування засідань, незмінність політичної позиції, непричетність до корупції, непричетність до порушення прав і свобод громадян, відповідність задекларованих доходів і реальних витрат.

Інформацію про «фігурантів» цих виборів треба шукати в розділі «Новини». Тут і матеріал про «голосувальників за диктатуру» (закони 16.01.2014), і про «парламентські родини» (про тих, хто на вибори «сам йде і діточок(чи інших родичів) своїх веде», аналізи передвиборчих партійних списків (з інфографікою та подробицями «невідповідності» чеснометровим вимогам окремих кандидатів).

Все зроблено якісно і професійно, але немає цілісноссті: пошуку за окремими категоріями – по округу, за списком, за прізвищем. Користувачу потрібно самому ритися у новинній стрічці сайту, щоб знайти потрібну інформацію.

Але якщо є час та зацікавленість – цей ресурс стане у нагоді. В іншому випадку – варто переходити до проекту, в розробці якого «Чесно» також брав участь – РАДА-2014, про нього дивіться вище.

«Чесно» - громадський рух з кількарічним досвідом інформування виборців, заявив про себе ще на парламентських виборах-2012. Тут все серйозно – координаційна рада, статут і фінансова звітність.

Знайди однодумців

Виборомат

Лякає тим, що потрібно відповісти на 36 запитань. Натомість автоматично визначає чия програма найближча до ваших поглядів. Позиціонують себе як «рятувальне коло для виборця, втомленого невпинною агітацією… який не хоче голосувати за набридлі обличчя і логотипи, але не має часу перечитувати нудні програми політичних партій».

Сам інструментарій – це такий собі тест із серії «хто ви з відомих кіногероїв», тільки замість кіногероїв вам видадуть відсоток відповідності ваших сподівань до передвиборчих програм різних політичних сил. Розробники попереджають, що результат вас здивує – підтверджую, що так воно і є.

Цей феномен пояснюється самими авторами проекту: «…часто політичні партії та їх лідери, прагнучи збільшити свою популярність, декларують кроки, що не відповідають переконанням та цінностям їх виборців. З іншого боку, деякі виборці, симпатизуючи особистості політичного лідера, також не дуже цікавляться, що саме написано у програмі його/її (лідера) партії». Є над чим замислитись.

Мені здалося, що Виборомат – для людей з розвиненим почуттям гумору. Сильно у виборі він не допомагає, користі по «мажоритарній частині» виборів практично ніякої, але розважає і на певні роздуми наводить.

Проект Українського інституту міжнародної політики.

Суха статистика

Сторінка каналу ТВІ.

Вибори-2014: повні списки від усіх партій та списки кандидатів-мажоритарників у всіх областях з інфографікою.

За гучною назвою – загальна інформація про кандидатів з ЦВК та трішки статистики. Відбору за критеріями чи будь-якої іншої інтерактивності немає. Не буде цей ресурс корисним і з точки зору оновлення влади – в інформації про кандидатів не вказані ні колишня приналежність до «ПР», ні причетність до голосування за «закони 16 січня». З корисного – можна подивитися повні списки «непрохідних» (за соціологічними даними) партій та блоків у зручному форматі.

Просто і без заморочок

Таблиця люстрації

Проект максимально простий (щоб не сказати «спрощений»), немає даних, ким засновано і реалізується, ні методології за якою визначалося до якої категорії віднести кандидата. Просто такі собі «люстраційні списки» або таблиці. Є пошук кандидатів за алфавітом і за виборчим округом.

Пошук за партійними списками в процесі розробки. Кандидати, до яких є конкретні претензії щодо їх колишньої або теперішньої діяльності, виділяються в таблиці рожевим кольором – називаються «не пройшли люстрацію».

Кандидати, до яких є питання – виділяються жовтим, про них так і пишуть – «по кандидату есть вопросы». Кандидати, які пройшли люстрацію на цьому сайті виділені зеленим, таких знайшлися одиниці. Пошуку «за кольором» - немає. Більшість прізвищ в таблиці – на білому фоні, що означає «кандидат на етапі люстрації».

Тим кандидатам, які не пройшли люстрацію, закидають традиційне: «голосовал за диктаторские законы», «потому что КПУ», «потому что бывший регионал или хватило ума связаться с бывшим регионалом», «регионал и не скрывает этого». Формулювання довільні, підтвердження з офіційних джерел необов’язкові, наприклад, «партия по некоторым данным финансируется Арбузовым».

До деяких кандидатів індивідуальний підхід, також з довільним формулювання, наприклад «Сын Порошенко решил жить по-новому, по-депутатскому. Кумовство-родство снова в тренде» або «83 года человеку, а он идет в нардепы, через 5 лет депутатского срока ему будет 88» або «замешан в скандалах с Лаврой». Наводячи деякі дані, автори посилаються на сайт проекту «Chesno.org».

Проекту бракує системності, а деяким даним – достовірного підтвердження. Але зорієнтуватись виборцю він все одно допомагає.

Матеріал підготовлено за сприяння фонду National Endowment for Democracy (NED)

інтернет вибори-14

Знак гривні
Знак гривні