З

Зікора про прилипал, присосок і паразитів у природі та політиці

Нещодавно був свідком високоінтелектуальної розмови двох колег: "Та я кажу тобі, він типова риба-прилипала", - казав один. "Ні, він не прилипала, він риба-присоска. Риби-присоски плавають погано, і ведуть життя, прикріпившись до раковин, підводної флори та до дна. Сам таких часто ловив", - відповідав інший. "Я зрозумів, чому ти сказав «до дна» - у тому розумінні, що він подонок. Але тут важлива не наша моральна оцінка, а справжні природні аналогії. Нічого особистого, так би мовити. Тому все-таки порівняння з рибою-прилипалою для нього більше підходить. Повір, я біолог за першою освітою, вивчав цю справу", - не здавався перший.

АВТОР: Антон Зікора

Далі колега розвивав свою думку:

- Подумай сам: прилипала чіпляється до акулі, до корабля або дельфіна і пливе з ними. Прилипала не харчується її плоттю чи кров'ю, а використовує їх енергію, заощаджуючи свою під час подорожей. Коли відрізок пройдений, риба-прилипала починає своє полювання, але не втрачає з виду господаря. І як тільки той збирається плити далі, прилипала повертається на місце.

Так виглядають прилипали в природі

Діалог вразив мене до глибини душі, адже мова йшла про міністра МВС Юрія Луценка. Не знаю, що стосується присоски (ми теж пропустимо порівняння з рибою-подонком), але аналогія з рибою-прилипалою, схоже, тут цілком доречна. Свого часу акулою, за рахунок якої він плив до влади, був Олександр Мороз, потім нею став Віктор Ющенко. Сьогодні є всі ознаки того, що наступною акулою для нього стане Юлія Тимошенко.

Втім, Юрій Віталійович не єдиний, кого можна порівняти з рибою-прилипалою. Такими ж методами йшли до влади багато політиків. Наприклад, Інна Богословська. Зрозумівши, що за рахунок власної енергії бажаного їй не добитися (ні пафосне «Озиме покоління», ні каламутне «Віче» в Раду не пройшли), вона прилипала до борту корабля «Партії регіонів». І, як побачила, що вже кудись приплила, розслабляла міцні м'язи своїх присосок.

Згадуваний тут як акула Олександр Мороз теж був у своїй час прилипалою. Акула, енергією якою він користувався, була найсильнішою і найбільш хижою на момент його становлення. Вищу партійну школу Мороз закінчив у 1983 році, а працював він на компартійній і профспілковій ниві ще з 1976-го. Лідером власної, Соціалістичної партії Олександр Олександрович став у 1991 році.

Повернемось до заумної бесіді колег. Стосунки прилипал-політиків з більш сильними фігурами - акулами, називається в природі муталізмом. Це відносини вигідні двом сторонам. Такий тип поведінки зустрічається, коли харизматичний лідер партії протягує в Раду діяча з великими ресурсами.

Як казали класики, «бензин ваш, ідеї наші».

Такі високі відносини існували, наприклад, між директором Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Володимиром Бойком (екс-прилипала «За ЄдУ!") і тим же Морозом. Перший давав партії електорат (близько половини маріупольських виборців голосують, як скаже Бойко) і ресурси. Другий був брендом партії.

Біологія також знає коменсалізм - відносини, корисні одному, але байдужі іншому. За партійної системи виборів, коли список, за який голосує виборець, нікому нічого не каже, таке трапляється часто. Брендові лідери поняття не мають, хто перебуває в їх партії, і чим ці люди можуть бути корисні.

Подібні відносини загрожують різними неприємними наслідками для перших. Так, наприклад, було з Віктором Лозінським - прилипалою БЮТу. Не розбираючись, хто він є, блок протягнув його до парламенту. І коли Лозінський виявився тим, ким виявився, довелося в терміновому порядку цуратися його. Але слід на череві БЮТ від його присоски залишився назавжди.

Як відомо, є ще паразитизм. Це коли два і більше організми співіснують протягом тривалого періоду часу. При цьому паразит використовує господаря як джерело живлення, середовище перебування. Слово «господар» я написав невипадково, адже, згідно з Конституцією, господар України саме народ.

зікора політика

Знак гривні
Знак гривні