З

Зимою Росія газ продасть, але про ціну не домовилися

Про що сьогодні (не) домовилися Україна, Росія та Єврокомісія - людською мовою. Підсумки сьогоднішніх газових перемовин у Берліні за участю єврокомісара Гюнтера Етінгера, російського міністра енергетики Олександра Новака та його українського візаві Юрія Продана стала топ-новиною сьогоднішнього вечора. Втім, практично жодне зі ЗМІ, яке поспішило оприлюднити повідомлення цю тему (як правило - із сенсаційним заголовком), не змогло коректно передати зміст того, про що домовилися (точніше, не домовилися) три сторони сьогодні в Берліні.

Слідкував: Сергій Лукянчук

Цьому є принаймні дві причини. Перша - позиції озвучували троє посадовців, і виступ першого - Гюнтера Етінгера - був "розібраний на заяви" так, наче це остаточне рішення. Друга - на рідкість неконкретна і заплутана промова Юрія Продана, який своєю стилістикою чи не перевершив комуністичних вождів брєжнєвських часів (можливо, він хотів досягнути саме такого ефекту - але від цього не легше).

"Тексти" взяли на себе працю з перегляду відеозапису прес-конференції (як мінімум двічі), аби передати основні позиції сторін щодо газового питання людською мовою.

Висновок перший (і найголовніший) - ніяких домовленостей сьогодні досягнуто не було (тому крики "пропало всьо" є, як мінімум, передчасними, а як максимум, недоречними). Більше того, навіть якби сторони прийшли б до спільного рішення, воно не було б остаточним, бо передбачене його схвалення урядами країн-учасниць перемовин.

Висновок другий - обсяги газу. Україна погодилася купити (а Росія - продати) 5 мільярдів кубометрів газу на період зимового сезону (жовтень - березень включно). У разі потреби (наприклад, екстремально холодна зима) Росія готова збільшити обсяги ще на 5 мільярдів. З цього питання домовленість була досягнута.

Висновок третій - ціна газу. Тут все не однозначно. Сторони погодилися, що на зимовий період ціна на російський газ становитиме 385 доларів. Камінь спотикання в іншому - Росія наполягає, що ця ціна отримана внаслідок стодоларової знижки від "контрактної ціни" - 485 доларів. Україна ж наполягає на тому, щоб контрактною була саме менша цифра, і ні про які знижки мова не йшла. Це принципове для України питання, бо від нього залежатиме аргументація нашої країни в Стокгольмському суді. Україна доводитиме, що переплатила за російський газ, а це складно буде зробити, якщо перед цим наша країна знову погодиться на завищену газпромівську ціну. Тут сторони не домовилися.

Що ж до самої цифри 385 доларів, то її можна вважати більш-менш справедливою. Спотова ціна на європейський газ у зимовий період приблизно така сама. Інша справа, що ціна на російський газ мала б бути меншою - бо меншими є транзитні затрати. Але якщо іншого газу нема, то варіантів небагато - або купувати по 385, або шукати заміну.

Висновок четвертий - механізм оплати. Україна погодилася купувати російський газ за передоплатою. 5 мільярдів кубометрів по 385 доларів за 1000 куб м - це приблизно 1,9-2 мільярди доларів.

Висновок п'ятий - питання боргів. Росія не погоджується постачати газ, перш ніж Україна не розрахується за вже отриманий. Україна не поспішає розраховуватися, бо вважає (цілком справедливо) ціну в 485 доларів, яку виставила Росія, абсурдно високою.

Тут Єврокомісія запропонувала компроміс. Україна платить 2 мільярди доларів передоплати, а потім (до кінця року) виплачує ще 1,1 мільярд у рахунок погашення боргу (фактично це буде борг ще за 2013 рік).

Україна пропонує трохи іншу схему. Спочатку заплатити 1,5 мільярдів доларів передоплати, а потім двічі по 800 мільйонів.

Загальна сума в 3,1 мільярдів доларів тут не випадкова - саме стільки грошей зарезервовано на рахунку в Нацбанку під оплату російського газу. Україна має ці гроші "в руках" і може їх заплатити.

Наразі сторони не дійшли згоди, і ні про які реальні закупівлі чи оплату мова зараз не йде.

Зрозуміло, що тут постає ціла низка принципових питань. Чи варто Україні взагалі купувати газ у країни, з якою ми де факто воюємо? Чи можна не купувати газ і ризикувати заморозити країну у випадку екстремальних холодів? Чи доречно погоджуватися на 385 доларів, якщо перед цим Україна заявляла, що справедлива ціна - 268? Як вплине ця угода на угоди з європейськими постачальниками - якщо Україна платить Росії 385, то чому німцям вона платить по 330?

Але це - питання радше світоглядні, аніж бізнесові.

єс економіка газ росія

Знак гривні
Знак гривні