В

В чому суть домовленостей між ПР і БЮТ

"Ширка" передбачає продовження роботи нардепів на декілька років і обрання Президента парламентом. Насправді нардепи не мають права приймати такі рішення. Але думка народу їх не цікавить.

Автор: Віктор Міноров

Наріжним каменем пропаганди БЮТу останні п’ять років була страшилка, про те, що пропрезидентські сили створять коаліцію з Партією Регіонів.

Одягаючись у все біле, Юлія Володимирівна наліво й направо таврувала зрадників «ідеалів Майдану». Сама ж іще влітку 2005 року почала таємні переговори з Ахметовим про співпрацю. Потім була ворожнеча з Ахметовим і дружба з Януковичем, потім – навпаки.

Сьогодні, здається, БЮТ остаточно домовився з ПР про "співпрацю". І навіть "діджей Майдану" Томенко вже з місяць говорить про необхідність "об'єднати зусилля" найбільших фракцій в боротьбі із кризою.

Керівник фракції БЮТ у парламенті Іван Кириленко спростував інформацію про те, що готується "ширка". Вірити йому не варто, це такий пропагандистський прийом - щоб дезорієнтувати виборців.

Тимошенко + Янукoвич = ПРіБЮТ

Фото: AFP

Вперше про коаліцію БЮТ і ПР серйозно заговорили ще минулого року, відразу після російської експансії в Грузію. Тоді навіть виникли паралелі між збройним втручанням Росії на Кавказі і політичним в Україні.

Загалом же ідея обирати Президента в парламенті виникла у голові відомого юриста епохи Кучми Віктора Медведчука ще в далекому 2003-ому, і всерйоз обговорювалася.

В чому суть ПРіБЮТ?

Широка коаліція (в народі “ширка”) Партії регіонів і Блоку Тимошенко – це поділ влади між двома політико-олігархічними угрупованнями, які станом на сьогодні мають більшість у Верховній Раді. ПР і БЮТ хочуть шляхом змін до Конституції закріпити цей поділ. Детальний аналіз пропонованого Основного закону читайте тут

Для цього ініціатори створення ПРіБЮТ виробили такий “основний набір” правок Конституції:

- вибори президента не всенародними виборами, а голосами депутатів у Верховній Раді;

- продовження повноважень нинішньої Верховної Ради на 2,5 років (у кулуарах говорять також і про два, і про три роки);

- відкласти чергові вибори на до місцевих рад на декілька років (щоб остаточно розікрасти землю);

- підпорядкування голів обласних державних адміністрацій не президенту, а прем'єр-міністру.

Очікується, що пост президента ПРіБЮТ дістанеться Віктору Януковичу, а Юлія Тимошенко натомість залишиться прем'єром. Наступна зміна влади відбудеться аж у 2014 році (коли закінчаться повноваження нинішньої ВР + 2,5 років).

Згідно з натяками, які прібютівці зараз роблять Литвину, залучаючи і його до ширки, спікер теж збереже своє крісло аж до 2014 року. Він буде вкрай наївним, якщо повірить.

ПР і БЮТ рвуться поділити між собою владу Президента

Фото: УНІАН

У 2014 році мають відбутися нові парламентські вибори, які й покажуть, хто сильніший у широкій коаліції. Можна собі уявити, як нинішні союзники ПР і БЮТ знищуватимуть один одного на цих виборах!

Проблема лише в тому, що до цієї дати усі інші політичні сили знаходитимуться майже у підпіллі і жодним чином не впливатимуть на владу. Від основних демократичних свобод, завойованих у 2004 році, залишиться тільки пшик.

Нинішня задумка ПР і БЮТ – той же медведчуківський продукт, тільки перероблений до умов, коли двоє противників абсолютно один одному не довіряють. Тому на таємних переговорах десь за Києвом таємничі радники (з боку Тимошенко нібито виступає Медведчук, від Януковича - “підрахуй”-2004 Сергій Ківалов) сперечаються щодо того, кому скільки додати років до нинішнього терміну.

Медведчук уже курував при Кучмі Конституційну реформу. Тоді йому хоч і не вдалося до кінця реалізуваи свій задум, але проблем у країни виникло чимало. В Основний закон було закладено безліч суперечностей, які й призвели до нинішнього паралічу влади.

Заяву Громадського руху "За Україну!" щодо широкої коаліції ПР і БЮТ можна прочитати на офіційній сторінці руху.

Тимошенко і Янукович хочуть самі себе обирати в парламенті

Вибори президента парламентом можуть відбуватися тільки тоді, коли влада президента є обмеженою і суто репрезентативною – щось на кшталт англійської королеви. На це неодноразово звертали увагу української влади західні експерти. Але Янукович, якого планують зробити президентом до 2014 року, навряд чи захоче втрачати владу у протистоянні зі своєю заклятою подругою Тимошенко.

У 2007 році, коли українські виборці голосували за склад Верховної Ради, вони не давали цим депутатам права обирати в парламенті президента. Якби нинішні ініціатори «ширки» хотіли зробити цивілізовано, то потрібно було б спочатку змінити Конституцію, потім провести вибори до парламенту і лише тоді депутати, наділені правом обирати Президента, могли б це зробити законно.

Якщо коаліція ПРіБЮТ стане реальністю, президента України обиратиме не народ України, а кількасот олігархів і їх представників у ВР.

Ще зовсім недавно піарники БЮТ розповідали виборцям, який Янукович нехороший

Фото: ЖЖ Вахтанга Кіпіані

Найбільш цинічним є те, що прібютівці хочуть устигнути провести свої зміни усього за кілька місяців до наступних виборів президента. Ви хотіли самі обрати керівника своєї країни? А дзуськи – Тимошенко і Янукович вважають, що це мають робити їхні депутати, читай - вони вдвох.

Янукович і Тимошенко бояться... виборів

Такий поспіх означає одне – і Тимошенко, і Янукович бояться виборів президента, які мають відбутися всього лишень через кілька місяців.

В Тимошенко все було "ok", поки не почалася криза. І тут виявилося, що Юлiя Володимирівна - абсолютно бездарний керівник. Півроку, як країну накрили економічні проблеми, а уряд не може оприлюднити хоч якусь зрозумілу стратегію подолання спаду.

Не можe, бо у прем’єра немає жодного стратегічного бачення розвитку країни. Коли люди втрачають роботу і змушені виплачувати кредити, «юліною тисячею» рейтинг не піднімеш.

В Януковича інша історія. Двічі втративши владу (вибори 2004 року і розпуск парламенту в 2007) він навіть із його рейтингом психологічно не готовий до нової передвиборчої кампанії. "Страшно пацану", - сказали б на Донбасі.

Бояться наші лідери сказати, як Святослав: «Іду на Ви!»

Тимошенко запрошує Януковича до президенства. З такими темпами вони обидва скоро опиняться там же, де й колишній політик Олександр Мороз

Фото: УП

"Ширка" - загроза для країни

Натомість Юля і Вітя обрали тактику візантійщини: потаємні переговори й інтриги.

Попрання Конституції і створення “ширки” - кінець нинішньої України. Захід уже кілька разів надсилав ПР і БЮТ чіткий сигнал – нам не потрібні партнери, які порушують правила гри і основні демократичні принципи.

“Ширка” буде визнана тільки одним світовим гравцем – Росією, яку так часто зараз навідує кум Путіна і ідейний натхненник коаліції ПРіБЮТ – колишній “юрист Кучми” Віктор Медведчук.

Та сильно перейматися і нервувати з приводу ПРіБЮТа не варто. Є 99-відсоткова гарантія провалу цього проекту. Це сам Медведчук - хронічний лузер, який так і не зміг повністю реалізувати жодну свою політичну ініціативу.

У нашій рубриці "Відео" дивіться коментар лідера Громадського руху "За Україну!" В'ячеслава Кириленка - про те, як можна протистояти "ширці".

політика тимошенко янукович ширка

Знак гривні
Знак гривні