Г

Грошові виплати, пільги і схема отримання статусу учасника АТО (ІНФОГРАФІКА)

Держава виплачує компенсації за поранення і смерть бійців, котрі воюють на східному фронті, але через бюрократичну тяганину не може надавати гарантовані законом пільги.

Графіка: Ярина Михайлишин

Верховна Рада ще на початку липня прийняла ряд поправок у закони, котрі забезпечують учасників Війни за Незалежність різноманітними пільгами та виплатами і прирівнюють їх до учасників бойових дій. Станом на сьогодні разові грошові компенсації бійці отримують, а скористатися пільгами не можуть. Наприклад, сім'ї мають хоронити загиблих за свій рахунок, хоча за законом це має робити держава.

Поясними бюрократичні хитросплетіння: бійці АТО прирівняні до "учасників бойових дій" , але і досі немає відповідної постанови Кабміну.

Щоб з'ясувати порядок отримання статусу «учасника бойових дій» людьми, котрі захищають Незалежність ми розіслали запити в усі відомства бійці яких воюють на Сході.

З відповіді МВС можна зрозуміти, що цю сумнозвісну постанову Кабміну, котра регулюватиме всі нюанси має розробити Міноборони, а його чиновництво традиційно гальмує:

"Міністерством внутрішніх справ неодноразово надавалась Міністерству оборони України (основному виконавцю) погоджені пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення». До теперішнього часу статус учасника бойових дій працівникам міліції не надавався, оскільки Урядом не затверджено Порядок його надання.”

Ніхто не знає і скільки в Україні учасників АТО. Лише нещодавно Уряд доручив Мінсоцполітики і Держслужбі у справах ветеранів створити єдиний реєстр учасників АТО.

Щодо самих пільг ми б хотіли звернути увагу на декілька позицій, які не доречні в новій Україні, які гальмуватимуть її розвиток.

Перша. Позаконкурсний вступ до вишів дітей ветеранів АТО. Вступ має базуватися тільки на знаннях. Вільна від усяких пільг вступна система до вишів забезпечує країну найціннішим капіталом – талановитими фахівцями.

Друга. Безкоштовний проїзд у транспорті. Доцільніше платити адресну допомогу на проїзд. Для бюджету це дешевше, бо компенсації транспортним компаніям зникають, як вода у піску.

Третя. 75% знижка на квартплату. Так само доцільніше видавати грошову компенсацію, яка покриває цю знижку.

Щоб збільшити малюнок, клікніть на нього

На інфографіці, котра внизу зверніть на черговий бюрократичний маразм. Кожен випадок надання грошової допомоги має узгодити сам міністр оборони. ОНОВЛЕНО 14 січня 2014 року: на сьогодні діє інший механізм отримання статусу УБД

пільги інфографіка війна соціалка

Знак гривні
Знак гривні