К

Квота Майдану покидає Кабмін. Шеремета і Чорновол заявляють про відставку

В уряді звільнення. Двоє політиків з якими громадськість пов’язувала надії на реформи подали у відставку. Це міністр економіки Павло Шеремета та уповноважений Кабміну з антикорупційної політики Тетяна Чорновол. В обох причина відставки однакова: неможливість втілювати свої ініціативи.

Автор: Орест Зог

Шеремета

Сьогодні міністр економіки Павло Шеремета провів прес-конференцію і підтвердив, що покидає Уряд. Чутки про це курсували декілька днів. Він вважався одним з найпрогресивніших міністрів, до цього у владних структурах України не працював, мав іноземний досвід роботи радником прем’єра Малазії, країни котра бурхливо розвивається.

Павло Шеремета до революції був надією політично активних українців. Та на посаді міністра економіки нічим не відзначився

Давно подейкували, що Шеремета не втримається на посаді, мовляв Яценюк не задоволеними міністром економіки, котрий «не справляється».

Офіційно: "Приводом є порушення управлінських принципів і постанови про те, що міністр сам вносить кандидатури своїх заступників. Торговий представник має статус заступника міністра", - сказав Шеремета.

При цьому він додав, що причиною рішення про свою відставку стала "неможливість працювати з учорашніми людьми. Шість місяців я намагався боротися зі вчорашніми людьми, і вчора були пройдені ряд червоних ліній, на які я не можу реагувати", - сказав він.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 20 серпня запровадив інститут торгового представника України і призначив на цю посаду урядового уповноваженого з питань євроінтеграції Валерія П'ятницького. Пятницький чиновник, котрий вів переговори про вступ України до СОТ і вів переговори про підготовку Угоди про асоціацію з ЄС. Він вважається міцним професіоналом.

Варто відзначити що ні міністр економіки Шеремета, ні премєр-міністр Яценюк і за час спільної роботи не відзначитися, як реформатори, реформ фактично немає.

Відомо, що під керівництвом Шеремети працювала робоча група, котра розробила програму дерегуляції економіки, доля цього напрацювання наразі не відома.

Чорновол

Також декілька днів тому про бажання подати у відставку оголосила уповноважений Кабміну з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол. Причина - борсання у бюрократичному болоті замість роботи.

Закон, котрий регулює діяльність уповноваженого ще не прийнятий і депутати більшості не горять бажанням його приймати. "Закону немає. Депутати називають наш проект "антикорупціною інквізицією" і не хочуть голосувати. Мені сказали: "Працюй!" І я почала працювати", - розповідала Тетяна Чорновол ТЕКСТАМ ще весною.

Тетяну Чорновол можна сміливо назвати найбільш професійним журналістом-розслідувальником. Проте в Кабміні її знання про корупційні схеми не стали затребуваними

В її апараті було три працівника, яких нещодавно скоротили до двох. За словами Чорновол постанови Уряду, котрі можуть усунути корупцію дивним чином або зникають з порядку денного, або ставляться під кінець засідання і не розглядаються. У такій бюрократичній еквілібристиці вона звинувачує міністра кабінету міністрів (посада яка відповідає з організацію роботи уряду Остапа Семерака).

Також Чорновіл у своєму блозі де виклал причини звільнення зазначає, що прем’єр Яценюк жодного разу не зустрівся з нею:

«Взагалі Яценюк – це головна причина чому мені вже давно треба було звільнитися з уряду. Справа в тому, що прем'єр і урядовий уповноважений з антикорупційної політики працюють в одному приміщенні, але при цьому взагалі не перетинаються.

Яценюк просто не вважає за потрібне працювати з уповноваженим з антикорупційної політики. Я не можу озвучити йому, якусь проблему або питання, я не учасник вузьких нарад за участю прем'єра в профільних питаннях: антикорупційного законодавства чи стосовно знищення окремих корупційних схем. Про результати таких нарад я дізнаюся останньою. Тоді навіщо весь цирк зі мною?

Хоча це зовсім не означає, що Кабмін геть не бореться з корупцією. Яценюк намагається отримати додаткові надходження в бюджет, а для цього треба ламати корупційні схеми. Я свідок, що чимала кількість корупційних схем знищена цим Кабміном. Функції антикорупціонера в уряді в основному виконує міністр фінансів Шлапак.

Стосовно мене певно Яценюк вирішив, що з мене достатньо ролі ганебного стовпа. На Майдані, всій країні він повідомив, що Чорновол відповідає за боротьбу з корупцією, от прапор їй в руки, нехай і відповідає. Я насправді готова нести негатив, я цього не боюся. Мені головне для себе усвідомлювати, що я корисна для країни. Проте тонути в бюрократичному болоті, в цьому не має нічого корисного.

Я все сподівалася налагодити контакт з Яценюком. Справа в тому, що на мою суб'єктивну думку Яценюк – хороший прем'єр, на своєму місці».

Це вже було

Після Помаранчевої революції і призначення тодішніх улюбленців публіки на відповідальні посади через певний час частина з них (Стецьків, Шевченко, Катеренчук) почали подавати у відстави: мовляв не можливо працювати, коли вся система стара.

Ми знову заходимо на те саме коло: нові люди приходять у систему, вона їх або перемелює, або викидає.

Дехто з оглядачів критикують Шеремету за відставку, мовляв потрібно було боротися за своє бачення розвитку країни і не відступати.

Заява Шеремети про відставку не чітка, з неї не можливо зрозуміти дійсну причину. Хто такі «учорашні люди», час загальних формулювань пройшов, потрібна конкретика і в роботі і в формулюваннях. Це чиновники-підлеглі, колеги-міністри чи прем’єр Яценюк?

Шеремета повідомив, що у наступний парламент не збирається, мовляв займеться тим чим і раніше – учитиме наступне покоління.

Тут ми зіштовхуємося зі ще однією фундаментальною проблемою нашої влади: у Кабмін, котрий є уособленням правлячої коаліції, приходять абсолютно випадкові люди - за них ніхто не голосував, у них немає відповідальності ні перед виборцями ні перед своєю політичною силою. Шеремета побув пів року міністром, йому набридло він звільнився. Хто понесе політичну відповість за втрачений для реформ час?

І такі випадки з міністрами регулярні. Висновок простий міністра повинні ставати тільки ті політики, які зуміли пройти в парламент.

До речі з відставкою Чорновол все зрозуміліше - вона колишній кандидат в депутати від Батьківщини, чітко розставила акценти, назвала прізвища політично відповідальних за блокування її роботи. Сподіваємося побачити її в наступному парламенті, а там і в Кабміні.

Чорновол шеремета політика

Знак гривні
Знак гривні