Д

Дезертир Яценюк і популісти. Чи варто переживати через розпуск коаліції?

УДАР і Свобода вийшли з коаліції, остання розвалилася. Російська Дума чомусь сильно зраділа, але вони просто не розібралися. «Розвал коаліції» узгоджений між усіма її учасниками хід, котрий давно обговорювався і його очікували наприкінці літа. Тепер Батьківщина робить вигляд, що це для них несподіванка.

Автор: Орест Зог

Вихід з коаліції - один з кроків спрямований на розпуск парламенту і перевибори. Після оголошення про розпуск коаліції і якщо немає нової Президент через певний час матиме право розпустити парламент. Попри розвал де-юре, коаліція продовжуватиме де-факто працювати.

Відставка Яценюка

«В чому є різниця між національним лідером і політиканом? Різниця в тому, що національний лідер бере на себе відповідальність. Навіть якщо це не подобається.», - почав Яценюк свою палку промову і зняв з себе усю відповідальність за курс країни подавши у відставку. Це нагадує відомий вислів одного з депутатів початку 90-х: «Тільки дурні не міняють поглядів, до речі я їх і не міняв».

Відставка фактично підтверджує, що вибори парламенту будуть. Яценюк вирішив, що набере більше голосів, якщо не буде прем’єром у цей проблемний час.

Вже можна говорити, що це стандартний метод ведення політики Яценюком. Щось подібне він говорив і в далекому 2008, коли він головою ВР і замість того аби проводити політику на створення пропрезидентської більшості фактично під тиском Регіоналів подав у відставку. (Нагадаємо, що в результат цієї відставки обрали спікером Володимира Литвина і регіонали створили більшість).

Яценюк часто робить екстравагантні кроки

Хоча під час того далекого кульбіту Яценюк набрав політичних балів, то зараз може втратити. Адже він схожий на капітана, який покидає судно.

З точки зору майбутніх виборів партії «Батьківщина» було б доцільніше переконати Юлію Володимирівну не балотуватися, бо саме вона а не посада прем'єра тягне рейтинг партії на дно.

Без цього баласту Яценюк і Турчинов, як політики, котрі досить непогано проявили себе на посадах, могли б розраховувати на кращий результат.

До речі, згідно законодавства Рада мала б прийняти відставку прем’єра, і не факт, що вистачить голосів.

Розвал коаліції автоматично не призводить до відставки прем'єра і Яценюк не може самовільно покинути пост, як не може «звільнитися у запас» командир військової частини під час бою.

Не прийняті закони

Йдеться про зміни до Бюджету, які передбачають суттєву економію, включно з відправкою у примусову відпустку частину бюджетників і перенаправлення коштів на війну, та законопроект щодо про допуск до управління ГТС західних компаній, що необхідно для модернізації і уникнення звинувачень Росії у стилі "хахли тирят газ".

Закони важливі і потрібні Опоненти-союзники з УДАРу кажуть, що уряд навмисне вніс недосконалі зміни до Бюджету і ігнорував позицію депутатів, аби створити вигідне тло для відставки. Своє неголосування по ГТС не пояснюють.

Свобода ж в передчутті виборів включила консервативну риторику і виступає проти доступу до нашої труби західних компаній. До речі це не перший випадок, коли коаліція не голосує законопроектів.

Поведінка усіх гравців не відверто засмучує, не варто вертатися до банатьних політичних торгів під час війни.

верховна рада політика вибори-14 яценюк уряд

Знак гривні
Знак гривні